Postul nu e post destul

11. Să nu rămâi restanţier; cinsteşte-ţi asociaţia de locatari

Alina C.

Iar s-a afișat întreținerea, iar a apărut anunțul de la intrarea în scară. Același anunț din fiecare lună, reînnoit mereu, să nu se ponosească. Este afișată abia a doua lună din vară, dar întreținerea a crescut inexplicabil cu încă 40 lei față de luna precedentă.

Toată lumea bodogăne pe la colțuri, nimeni nu ia atitudine. Eu vin de la o altă asociație unde întreținerea era aproape jumătate cât aici. O să mă duc eu să întreb și o să solicit eu explicații.

Cu banii în mână, aștept să plătească vecinul de vizavi. Îmi vine rândul. Administratora se uită la banii mei și așteaptă, eu mă fac că nu înțeleg.

– Am și eu o întrebare…

– 169 lei aveți de plată!

– Da, am văzut. Foarte mult! De ce este mai mult cu 40 lei? mă bâțâi eu de pe un picior pe altul.

– De la apă, desigur, consumul variază, doar n-o să fie în fiecare lună la fel.

– E vară, n-avem căldură, avem mai mult doar cu un metru cub de apă rece. Doar nu costă 40 lei.

– Vai, nu, se bâlbâie, foșnește hârtiile, caută. Se enervează, se uită peste ochelari la mine. Ați venit să plătiți sau doar să întrebați? N-aveți destui bani? Că tăiem chitanță pe cât aveți, îmi zâmbește superior.

– Am bani. Îi flutur nițel în mână, dă să întindă mâna după ei. Dar sunt nelămurită cu diferența, nu mi-ați spus…

– Dumneavoastră nici n-ar trebui să aveți pretenții, îl aveți și pe cel mic în apartament de atâta timp, eu n-am zis nimic, am vrut să fiu de omenie, dar văd că nu se poate, și-așa aveți puțin la câte persoane sunteți.

– Păi, suntem patru, că pe cel mic l-ați trecut la întreținere de când avea o lună.

Se înroșește de tot, strânge buzele, se încruntă la hârtiile din fața ei și deodată se destinde:

– Am avut revizie la lift! strigă triumfătoare.

Nu mă tulbur deloc.

– Cât a costat?

– 400 lei, am factura aici, o flutură dumneaei.

– Împărțit la toate apartamentele înseamnă vreo 15 lei. Nu iese, doamnă!

– Să știți că eu sunt corectă, contabila are toate calculele și sunt corecte. Eu sunt singurul om corect de pe scara asta, toată lumea declară un consum foarte mic la apă, numai eu sunt cinstită. Toată lumea fură la apă pe scara asta și diferența trebuie să o împart la toate apartamentele.

– Așa deci, eu vă fur pe dumneavoastră la apă. Știți ceva? Nu vă mai plătesc nimic până nu mă lămuriți!

– Vă rog să plecați și să nu mai veniți pe aici niciodată. Nu mai aveți voie să veniți aici!

– Foarte bine, când vă trebuie banii, să veniți să mă căutați, flutur eu mult jinduitele bancnote rămase în stăpânirea mea.

Inutil să spun că n-am câștigat absolut nimic cu asta, soacră-mea s-a dus spășită a doua zi să plătească întreținerea, să nu se facă de râs printre vecini că rămâne ea restanţieră, că doar toată lumea a plătit, maică!

Share:

41 comments

  1. camionagiu 12 September, 2012 at 08:04

    Apropo de LEGEA ATRACTIEI (ce gandesti aia esti, lumea ta te oglindeste la nivel inconstient), ce hal de oameni atrage antreprenorul Julius!
    Doamna Alina, si restantiera si cu gura mare, facand atmosfera pe scara?
    Biata dvs soacra… 🙁

  2. coradob 12 September, 2012 at 08:26

    Deci inca un avantaj ca n-am soacra. Sau o fi dezavantaj?

  3. Cristi 12 September, 2012 at 08:32

    Amatoare administratora, putea foarte lejer să spună că e diferenţă între apometrul general de pe scara şi ce au declarat locatarii.
    @Alina C.: să spui merci că nu era administratora Inei. :))

  4. boemul 12 September, 2012 at 08:40

    ultima dată întreţinerea – pe iulie parcă – m-a costat fix 36 de lei 🙂
    urâţi-mă!

  5. coradob 12 September, 2012 at 09:23

    @boemul: Ok, te uram!

  6. Cms 12 September, 2012 at 09:34

    Alina, să ştii că avem câţiva specialişti printre cititori care te-ar putea sfătui cum să o convingi pe soacra ta să treacă la budism. În felul ăsta o să i se rupă de apometre, papistaşi şi nore recalcitrante, o să citească toată ziua numai Osho, iar noaptea vă va lăsa să vă faceţi de cap, plecând să colinde prin astral. 😛

  7. Dumnezeu 12 September, 2012 at 09:37

    Sa va feresca Domnul de pausal!

  8. Cristi 12 September, 2012 at 09:39

    @boemul: Înseamnă că ai bani să ne cumperi bere :)).

  9. geo 12 September, 2012 at 09:43

    @coradob: timpul le rezolva pe toate =))

  10. Cristiana 12 September, 2012 at 10:29

    Alina, acum toata lumea iti compatimeste soacra,a platit saracuta intretinerea din pensiuta aia ei mica,ca nor-sa face pe desteapta =))=))
    Lasand gluma la o parte e jale oameni buni,eu am revenit in tara dupa 15 ani,si am dat peste o scara neluminata,nematurata,cu vecini carcotasi.Cand am avut nesimtirea sa intreb doamnele de pe bancuta din fata scarii,pe care le stiam de o viata,de ce nu avem femeie de servici,lumina pe scara si interfon,au sarit ca arse spunand ca ce eu ma cred in strainatate?Aici ”n-are lumea bani”M-am lasat pagubasa,am inceput singura sa imi fac curatenie in fata usii,mi-am pus bec si a gata.Asa ca, oameni buni sunteti niste norocosi :)):)))

  11. ionel gigel 12 September, 2012 at 10:30

    Deci in Polonia a aparut o revista de exorcizare. Poate e utila sa scapi de demon. Acu tu alegi AdminisTARTORUL sau SoACRA.

  12. Belle d”Imagination 12 September, 2012 at 10:55

    @Boemul!
    I DO hate you! Că la mine – vara! am de plată pe luna asta 450 lei.
    În condiţiile în care sunt o persoană, apometrele sunt montate şi le dau permanent citirile.

  13. ManuC 12 September, 2012 at 11:22

    In sfarsit se face serios si site-ul asta cultu… aa de internet (vorba Rozicai). Pai pana cand subiecte fierbinti, cu cremsnituri, maidanezi si luna ca o felie de cascaval cu lamaie? Asa da, ca in caz ca nu mai prindem pensia, sa ne ocupam mintea de pe acum cu intretinere, administratori, apometre si ce mai sade bine la casa omului de la bloc. Hai noroc, ma duc sa trimit indexul de la gaze!

  14. Ozzy 12 September, 2012 at 11:30

    Eu nu te vad bine in triunghiul asta cu soacra si administratora

  15. Cristina Ș. 12 September, 2012 at 12:37

    @Ozzy: :))

    eu n-am inteles niciodata cum vine treaba cu intretinerea in Romania .. aici stiu ca platesc vreo 200€ pe luna in fiecare luna si la sfirsitul anului se citeste tot .. si, in functie de cit ai consumat, ori primesti bani inapoi, ori trebuie sa mai platesti.

    daca tot revin personajele “soacra” & “administratora” poate n-ar fi rau sa faceti si tutoriale cu “Soacra, agentul Satanei” .. “Administratora, agentul Satanei”, gen

  16. Cristina Ș. 12 September, 2012 at 12:46

    auziti, 11. asta e a 11a porunca? :))

  17. Cristina Ș. 12 September, 2012 at 12:47

    si sa-mi explicati ce obscenitate am zis iar de-am intrat la moderare, da?

  18. Ina_adevarata 12 September, 2012 at 12:52

    Ei, lăsați, d-na Alina, există o explicație pentru orice. În cazul ăsta, explicația e că d-nei nu i-au ieșit socotelile la sfârșit de lună cu suma de…pe care a împărțit-o la cei douăzeci de f.raieri care își plătesc conștiincios întreținerea. Dacă nu erai așa de agresivă, aflai că urmează să se regleze lucrurile mai încolo, când și-or plăti și restanțierii datoriile, în următorii trei-patru ani. Dar așa sunteți voi, tinerii, nerăbdători!
    Tot respectul pentru soacra ta, pe care înțelepciunea vîrstei a ajutat-o să ia o decizie corectă.

  19. Cici 12 September, 2012 at 12:56

    Hai ca deja m-ai enervat de-a binelea. 169 lei la intretinere? Asta e o oferta de nerefuzat! Eu am 259 lei (doo camere, trei persoane…). Simt cum creste invidia in mine :))

  20. Alina 12 September, 2012 at 13:09

    @Cici: Noi n-avem piscina ca tine, portar, parcare, loc de joaca si ce va mai ofera zona rezidentiala! :))) In cei 259 lei sper ca e inclus si aerul conditionat pe timp de vara. 😀

  21. Raz 12 September, 2012 at 13:37

    Brasov, o persoana, 2 camere, 5 metri cubi de apa rece, 154 lei pe august. Si mie nu-mi zice nimeni sa nu mai trec p-acolo, ba ma vaneaza cand se aprinde lumina seara si ma suna sa-mi spuna ca-s asteptat la asociatie. Nerecunoscatorilor!!!

  22. Mira 12 September, 2012 at 13:58

    @coradob: Avantaj, clar!

  23. Stephanie 12 September, 2012 at 14:43

    Ma, eu sunt mult prea saraca pentru a-mi permite luxul sa traiesc in Romania. Deci, Franta, Montpellier, cel mai bun cartier din oras , la zece minute de mers pe jos de centrul istoric (nu suburbie & staff), apartament 50 m patrati plus terasa de 10, trei persoane, rezidenta privata, poarta de intrare cu telecomanda, piscina, spatiu verde imens (poti crede ca cineva a aruncat cladirile din avion intr-un parc), parcare, pivnita. Rezidenta compusa din 8 blocuri cu trei etaje, lift, mocheta pe paliere, localul pentru gunoi la parter asa incat poti cobori descult sa-ti arunci sacii. Cladirile sunt separate una de alta de cate un mic parculet astfel incat vecinii sa nu se jeneze reciproc. Incluse in taxe: intretinerea portilor de la intrare (sunt doua, una in fiecare capat al curtii), a liftului, menajul, intretinerea aleilor si parcarilor, spatiile verzi. Fiecare serviciu este asigurat de catre o firma de profil, pe care o cheama administratorul ( acesta este el insusi o firma care se ocupa cu administrarea de coproprietati). Ah, uitam: apa rece, lumina de pe scara si iluminatul aleilor. Totul pentru “imensa” suma de 60 de euro pe luna. Imi mai raman de platit curentul, gazul si abonamentul cablu-internet-telefon. Astea adunate mai vin cam 110-120 de euro.

  24. Cms 12 September, 2012 at 14:54

    @Stephanie: Degeaba încerci să ne vrăjeşti! Doctorul Şendroiu nu numai că nu dă un sfanţ, dar e şi plătit bine ca să locuiască în apartamentul său cu vedere la ocean şi coasta africană. 😛

  25. N.A. 12 September, 2012 at 14:57

    In sfarsit are cine sa o inteleaga si pe soacra-ta in privinta nora-sii… :))

  26. Cristina Ș. 12 September, 2012 at 15:01

    @Stephanie: woah .. asa locuiam si eu la haga … acum stau intr-o casa din 1850 cu zavor in loc de lacat :))

  27. Cms 12 September, 2012 at 15:04

    @Cristina Ș.: Sună interesant. Mi-ar plăcea aşa ceva… :))

  28. Alina 12 September, 2012 at 15:24

    @Stephanie: Ilustrezi anunțul ăla din ziar cu: blondă, sexy, înaltă, cu forme generoase, mașină, vilă, conturi în bancă – nu caut nimic, doar mă laud.

  29. Dav 12 September, 2012 at 15:36

    Și mie mi-a umflat factura în luna decembrie 2011, și m-am hotărât să nu mai plătesc… dar a venit al meu părinte acasă, și a plătit fără să-mi zică,
    Dragul meu administrator a pus la apartamentul meu la întreținere tot ce era socotit “pierderi de apă de pe scară”

    sunt totodată împotriva imbecilităților de la gaz și curent la care contoarele alea blestemate sunt pe casa scării, iar citirea se face estimativ…

  30. l@ura 12 September, 2012 at 15:47

    in urmatoarea viata vreau sa ma nasc in Montpellier 8-|

  31. Ramona 12 September, 2012 at 16:27

    eu nu platesc intretinere, lumina, gaz, curent, draci laci.
    dar platesc chiria 950 de LIRE pe luna(2 dormitoare, living, baie, bucatarie si gradina).
    nah!

  32. Cristina Ș. 12 September, 2012 at 17:05

    @Alina: conturi in banca nu-i de-ajuns … vrem si extras de cont 😉

    @Ramona: noh, e un pret bun pt un astfel de apt, peste tot se plateste atit.
    da, stiu, in Romania se plateste mai mult, dar, vorba Stephaniei, unii dintre noi sint prea saraci sa locuiasca acolo :))

  33. Ramona 12 September, 2012 at 17:42

    @Cristina Ș.: ca bine zici :))))

  34. GeorgeGMT 12 September, 2012 at 20:30

    Am avut mai demult o garsoniera, m-am certat rau cu administratorul si am refuzat sa mai platesc ceva vro doi ani. Garsoniera era oricum goala…Si astfel, dupa un recurs, doi ani si trei procese, am platit fix intretinerea, si i-am lasat cu ochii in soare si cu penalizarile si cu onorariul avocatului. A fost haios, a fost…superb! I-am umilit pana le-au dat lacrimile. Adminstratorii sunt o specie aparte de rasa umana, grofaitori si obraznici, insa foarte prosti…Te poti relaxa cu ei. 🙂

  35. Stephanie 12 September, 2012 at 20:30

    @Alina: Ba nu ma laud deloc! Voi sunteti boieri, nu eu, deoarece va permiteti sa platiti gramezi de bani pentru aproape nimic :))
    @Cristina Ș.: Uau, ce fain! Am vazut odata niste poze de-ale unei prietene care locuia intr-un imobil de patrimoniu. Cum zici, zavor si alte chestii de altadata foarte bine conservate. Dragut!
    @Ramona: Da, pai cam astea sunt preturile pe peste tot in Oiropa.

  36. Cms 12 September, 2012 at 20:52

    @Stephanie: Am avut şi eu aceeaşi reacţie, în privinţa imobilului de patrimoniu. Dar, dacă o întrebi pe Cristina Ș., s-ar putea să fie de altă părere… ;))

  37. Ciprian 12 September, 2012 at 22:28

    Daca tot platiti voi atata nu faceti si voi cinste cu un cremsnit.., e un flecustet pentru voi.
    Ia abonati-va administratora la Daily Cotcodac, sa vedeti apoi cum o sa va ceara sa platiti doar cu sincere felicitari.

  38. Dan1 12 September, 2012 at 22:37

    @Ciprian: Daaa, dar o sa tolereze o duzina de pisici în subsolul blocului! =))

  39. Dan1 12 September, 2012 at 22:37

    @Ciprian: Pentru concursuri! =))

  40. Dan1 12 September, 2012 at 22:38

    @Ciprian: … mânarite, de altfel! =))

  41. Cms 12 September, 2012 at 23:10

    @Ciprian: “La mulţi ani!”, cu întârziere. Şi o mulţime de sincere felicitări, desigur. >:D<

Leave a reply