Postul nu e post destul

Cum m-am lăsat de matematică şi mai ales de ce

Fratele Andryusha

Motto: Tati, ajută-mă şi pe mine la mate, că mama e ocupată

Se dă următoarea problemă pentru clasa a V-a:
„Radu şi Alexandra au împreună 11 lei. Ei hotărăsc să cumpere o carte, contribuind cu sume egale. Radu împrumută de la Alexandra 1 leu, iar Alexandra rămâne cu 5 lei după cumpărarea cărţii. Să se afle cât a costat cartea şi câţi bani a avut fiecare iniţial.”

Aşadar, ştim că Radu şi Alexandra au împreună 11 lei. Să privim problema sub mai multe aspecte, pentru a o înţelege mai bine. Ce înseamnă, în ziua de azi, 11 lei? Un pachet de ţigări? Sperăm cu toţii, pentru binele lor, că Radu şi Alexandra nu fumează la această vârstă, fragedă încă. 11 lei e un număr impar, ceea ce presupune că nu pot avea amândoi aceeaşi sumă. Matematic, unul are mai mult şi altul mai puţin. Deci, unul e mai sărac şi altul mai bogat. Cu toate acestea, se pare că sărăcuţul doreşte să treacă peste micul său handicap şi să purceadă pe calea dezvoltării personale. Doreşte să cumpere o carte. Înduioşător acest fapt şi mărturisesc că abia aştept să aflu cine este acest prichindel atât de bine intenţionat. Nu durează mult şi ni se spune că acesta este Radu, care împrumută de la Alexandra 1 leu.

Să recapitulăm: Radu şi Alexandra au împreună 11 lei. Ei doresc să cumpere o carte, contribuind cu sume egale, dar cum 11 nu se împarte exact la 2, unul dintre ei (micuţul Radu, sărac dar însetat de cunoaştere), împrumută de la celălalt 1 leu. Acuma au amândoi câte 6 lei, ceea ce înseamnă că împreună au 12. Nu importă de unde a făcut Alexandra rost de leul suplimentar, poate are părinţi bogaţi, pentru care această sumă nu reprezintă mare lucru. Revenim. Copiii cumpără împreună acea carte. (Problema nu precizează, dar suntem aproape siguri că e vorba de o culegere de probleme de matematică-fizică sau, în cel mai rău caz, Mihail Sadoveanu lecturi obligatorii). În ciuda perfectei înţelegeri dintre ei, o umbră de îndoială se strecoară, totuşi: Alexandra rămâne cu 5 lei în urma tranzacţiei. De Radu nu se precizează nimic, bănuim, doar, că bietul copil, sărac şi cinstit cum îl ştim, şi-a cheltuit toţi cei 6 lei pe cărticică. Adică cei 5 lei ai lui, plus 1 leu împrumutat de la Alexandra, pe care va trebui să-l dea înapoi, poate chiar cu dobândă, că ştim noi bogaţii cum gândesc. Pe de altă parte, Alexandra a rămas cu 5 lei.

Acum ştim cât a costat cartea – 7 lei. Ştim cât a avut Radu iniţial – 5 lei amărâţi care, pentru bietul băiat, reprezentau o adevărată comoară. Ştim şi cât a avut lacoma de Alexandra – 6 lei. Cunoaştem şi manevrele ei de cămătăreasă juvenilă, prin care şi-a însuşit şi cartea şi leul cu dobândă al săracului şi a rămas şi cu partea cea mai importantă din banii pe care i-a avut.

Ceea ce nu ştim, deocamdată, este cum să procedăm diseară, când trebuie să prezentăm carnetul de note la părinţi şi, mai ales, cum să evităm corigenţa, ştiut fiind faptul că domnul profesor de matematică are de toate şi, pe deasupra, o reputaţie de incoruptibil…

Notă Julius: Emoţionant text, frate Andryusha. Mi-a adus aminte de copilărie, când o duceam de nas pe sor-mea să-mi dea banii să i-i ţin eu. După aia, exact ca Alexandra din problemă, a devenit mercantilă şi nu-i mai dădea de bunăvoie, eram nevoit să-i dau o scatoalcă să pot scoate banii de la ea.

Share:

66 comments

  1. Cristi 21 October, 2011 at 08:19

    @Julius: locuiati in Sicilia in copilarie? Si vila casa in care locuiati se numea Cosa Nostra? 😀

  2. sebra 21 October, 2011 at 08:23

    Nu ştiu de ce am impresia că Sebi Radu, îi va zice lui mamă’sa acasă, că preţul cărţii este de 12 lei. Plus 5 lei taxiul până la librărie.

  3. zaqk 21 October, 2011 at 08:25

    Gresit! Sumele sunt incorecte! Evaziune fiscala! Impozit pe profit! Contributii sociale! Totul trebuie verificat ca asa e cu afaceristii astia mici, astazi fura o carte si un leu, peste 20 de ani fura juma’ de tara!

  4. Lepka 21 October, 2011 at 08:26

    Nu conteaza cand si de ce, important e ca te`ai lasat !
    Si refa calculele , pentru ca Radu saracu da 6 lei pe carte si Alexandra contribuie doar cu 1 leu. Radu asta, dupa ce ca e sarantoc, mai e si grandoman.

  5. andryusha 21 October, 2011 at 08:57

    Julius, chestia cu scatoalca era parte din meditaţia pentru ora de educaţie fizică, nu? =))

  6. ela 21 October, 2011 at 09:45

    fa-le , dom’le , carduri la copii , si-ai scapat de belea !:D

  7. Sandi 21 October, 2011 at 10:22

    ‎-Draga, de 2 ore sotul tau flirteaza cu blonda aia , fara rusine si tu nu zici nimic ?!!!?
    – Sssstt , taci din gura, ca vreau sa vad cât poate sa mai stea cu burta supta…

    PS: Problema e gresita. Cerinta trebuia sa fie: Sa se afle ce varsta are fiecare!

  8. Belle d”Imagination 21 October, 2011 at 10:31

    Eronat!
    Radu şi Alexandra au împreună 11 lei. Ei hotărăsc să cumpere o carte, contribuind cu sume egale. Radu împrumută de la Alexandra 1 leu, iar Alexandra rămâne cu 5 lei după cumpărarea cărţii. Să se afle cât a costat cartea şi câţi bani a avut fiecare iniţial.”

    Dacă Alexandra rămâne cu 5 lei după cumpărarea cărţii şi se menţionează că Radu împrumută de la ea un leu, înseamnă că Radu nu mai rămâne cu niciun ban şi cu o datorie. Deci, înseamnă că respectiva carte costă 6 lei. Fiecare plod ar trebui să contribuie cu câte jumătate, deci 3 lei, dar Radu a împrumutat 1 leu, deci a pus de la el 2 lei iar Alexandra a pus 4 lei, suma de care a dispus iniţiat fiind de 9 lei.

    Aşa că, frate Andryusha să treci la colţ pe coji de nuci, fiindcă ai uitat matematica elementară.

    Mai mult, dai dovadă şi de gândire preconcepută, discriminând femeile de la o astfel de vârstă fragedă şi mai rău, făcând public acest mesaj prin care acuzi sărmana fată de cămătărie. Asta în loc să admiţi că mica lepră Radu îşi cheltuieşte toţi bănuţii pe prostii, iar când e vorba să-şi ia o carte o abureşte pe Alexandra să o ia în custodie comună şi să-l mai şi sponsorizeze!

  9. Rada 21 October, 2011 at 10:34

    Eu cred ca Radu fumeaza. Altfel nu pot explica de ce a ramas fara bani de carti de e nevoit sa imprumute de la colega. De fapt mama lui Radu i-a dat bani sa cumpere cartea, numai ca odrasla si-a cumparat pipe in loc de carti. Asa ca beizadeaua trebuie sa rezolve de fapt problema: ce-i arat eu lu’ mama cand ma duc acasa?
    Prin urmare o roaga pe colega lui sa-i imprumute cartea pana maine ca sa i-o arate ma-sii. Colega lui, pe numele sau intreg Alexandra Weizenbaum, e de acord cu propunerea lui Radu – bineinteles in schimbul unei sume modice, cam cat jumate de carte. Cum Radu nu mai are atatia bani Alexandra W. se ofera sa il ajute din nou, imprumutandu-i lui Radu leul ce-i mai lipsea ca sa iasa din incurcatura.
    Maaari pishicheri copchiii ashtia. 🙂

  10. Rada 21 October, 2011 at 10:38

    @Lepka:
    @Belle d”Imagination:
    Eu am inteles altceva din text (nu uitati ca e scris de un arhitect).
    Aprofundati va rog ultimul paragraf: “Ceea ce nu ştim, deocamdată, este cum să procedăm diseară, când trebuie să prezentăm carnetul de note la părinţi şi, mai ales, cum să evităm corigenţa…”

  11. dracsor 21 October, 2011 at 10:40

    La Belle are rezon! 10 like-uri de la mine. Rog forurile superioare sa adauge 9 like-uri. Unul a fost dat personal de je.

  12. andryusha 21 October, 2011 at 10:50

    @Belle d”Imagination:
    Vârsta la care mă aflu acum nu mai e chiar atât de fragedă, dar ai dreptate într-o privinţă: am început să discriminez femeile cât de devreme am putut, aproape imediat ce am mers de-a buşilea…

  13. Radu Udrescu 21 October, 2011 at 10:59

    Io n-am luat nimic imprumut, sa fie clar!!! 😀

  14. andryusha 21 October, 2011 at 11:06

    @Radu Udrescu: Tu eşti cuminte. :))

  15. andryusha 21 October, 2011 at 11:15

    @andryusha:
    Bine, la început le discriminam în gând, că avea bunică-mea o palmă grea… =))

  16. ela 21 October, 2011 at 11:22

    @andryusha:

    Iar acum le discriminezi cind iti da nevasta voie :D:D:D

  17. Rada 21 October, 2011 at 11:24

    @Radu Udrescu: Aha! Deci fumezi!! 😀

  18. MonicaS 21 October, 2011 at 11:25

    Cristi, inteleg ca tu nu ai frati sau surori? 😀

  19. Cristi 21 October, 2011 at 11:28

    Ba da am o soră mai mică. Dar eu sunt român nu mafiot sicilian aşa că cerşeam banii până îi primeam. =))

  20. andryusha 21 October, 2011 at 11:29

    @ela:
    Nevastă-mea îmi dă voie să discriminez în voie, numai pe ea s-o las în pace. =))

  21. ela 21 October, 2011 at 11:34

    @andryusha:

    Si eu fac la fel cu al meu : pe alea 90-60-90 poate sa le discrimineze cit vrea si chiar il ajut cu draga inima ! 😀

  22. andryusha 21 October, 2011 at 11:36

    @ela:
    A, eu le discriminez pe toate, imparţial, ca tot românul. :))

  23. ela 21 October, 2011 at 11:41

    @andryusha:

    Asa , asa sa nu fie gelozie !:D

  24. Ozzy 21 October, 2011 at 11:43

    @Belle d”Imagination:
    Tocmai ma apucasem sa scriu si eu aceeasi demonstratie, cand am vazut mesajul tau.
    O intrebare insa ramane: de unde avea, domne, aia atatia bani cand saracul baiat nici de o carte nu isi permitea?

  25. MonicaS 21 October, 2011 at 11:45

    @Cristi: =))

  26. nina 21 October, 2011 at 11:46

    Bai, i-am dat problema fiica-mii (doar uneia, ca doar una din ele e buna la mate :D) si mi-a raspuns din mers: Alexandra a avut 9 lei si tipul, imi scapa numele (exact asa a zis) 2 lei. Cartea a fost 6 lei. Au pus cate 3 lei fiecare. Si vezi ca e ceva gresit in enunt, la sfarsit Alexandra va avea 6 lei, baiatul ala ar face bine sa nu uite de datorie. :))

  27. ela 21 October, 2011 at 12:12

    @nina:

    Am incercat si eu sa-i dau pb lui fii-mea si mi-a raspuns :

    ” Mama , am de invatat , n-am timp de prostiile tale ” :D:D:d

  28. andryusha 21 October, 2011 at 12:30

    Ca să nu mai spun că am început clasa a V-a în forţă, cu şirurile lui Gauss. În fiecare seară, băieţii mei fiind la Liceul de Artă, stau până la 10 făcând exerciţii la matematică. Cred că, dacă-i dădeam la o şcoală obişnuită, mă apucau zorile pictând “copii la joacă” şi “peisaj de toamnă”… =)) =))

  29. Lucius Fascius 21 October, 2011 at 12:37

    Radu era grec sigur si o discrimina pe Alexandra, reprezentanta a FMI.. 😉 Cat despre datoria de un leu, poate sa o uite, Raducu sigur si-a dat seama ca pasiunea pentru carti e daunatoare si si-a umplut biblioteca intre timp cu chestii mai utile, ajutat de niste camatari prietenosi.

  30. sebra 21 October, 2011 at 12:37

    @andryusha:,
    La şcolile obişnuite se cer compoziţii abstracte cu definerea formei în culoare şi nonculoare.

  31. Cristi 21 October, 2011 at 12:42

    @sebra: Nici google translator nu a inteles ce ai spus. =))

  32. Dan1 21 October, 2011 at 12:52

    Lasati bre prostiile si mai bine calculati de cat timp n-a mai trollat RoseN! Si mai ales de ce! :))

  33. Sandi 21 October, 2011 at 12:57

    @Dan1: Psssst ! Da-mi si mie macar formula de calcul !

  34. mifty 21 October, 2011 at 13:01

    @Dan1: … dacă n-ai cont de fassb00k!!! 😛

  35. sebra 21 October, 2011 at 13:07

    @Cristi:
    Vrei să-ţi desenez? =)) Am luat 9 la planşa aia!

  36. Flora Bendis 21 October, 2011 at 13:08

    ai vrut sa ne induci in eroare, ai? cartea costa 6 lei, Radu a avut doar 2, iar aia mica a avut 9 lei 🙂
    de aici putem deduce un singur lucru: indiferent cati ani are femeia, tot la ea stau banii :)))

  37. Cristi 21 October, 2011 at 13:19

    @sebra: Inseamna ca ai copiat. De la Tzica probabil, ca el stie din astea cu “abstracte” si “nonculoare” 😀

  38. RoseN 21 October, 2011 at 13:23

    @Dan1: =)) Moh, ar fi asa o idee de ciudata ca cineva mai trebuie sa si MUNCEEEEEAAAAAAAASCAAAAAAAAAAA!
    Mdeh, stiu, stiu, e funny =))

  39. serban 21 October, 2011 at 13:29

    Încă un exemplu care demonstrează slăbiciunea şcolii româneşti care nu-i învaţă pe bieţii copii decât lucruri complet desprinse de realitate!

    Unde au vazut autorii manualului o carte care să coste numai 6 lei? Până şi la anticariat e mai mult.

  40. serban 21 October, 2011 at 13:33

    Andryusha, de când am citit “a, b şi c” de Stephen Leacock nu m-am mai distrat aşa copios la un text umoristic despre matematică!

  41. andryusha 21 October, 2011 at 13:43

    @serban:
    Mulţumesc. 🙂 Avea şi Stephen copii nedăruiţi cu harul matematicii?… :))

  42. serban 21 October, 2011 at 13:47

    @andryusha:
    Nu ştiu nimic despre copiii lui, dar el a fost un mare umorist:
    http://www.online-literature.com/stephen-leacock/literary-lapses/40/

  43. andryusha 21 October, 2011 at 13:48

    @sebra: Eu am făcut şi icoane pe sticlă când aveam copilul la celebrul Colegiu Naţional Costache Negruzzi, dar mai mult de 8 n-am scos în 4 ani… =))

  44. mifty 21 October, 2011 at 13:57

    @serban: avea peste 2 metri înălțime??? 😀

  45. serban 21 October, 2011 at 14:04

    @mifty:
    Şi eu am fost curios de multe ori să ştiu ce înălţime (greutate, talie, nr. la pantofi etc.) au avut diverse personalităţi. Nu se găseşte nicăieri această informaţie. Cultura făcută pe internet este foarte lacunară.

  46. ErRon 21 October, 2011 at 14:10

    @andryusha: Asa-ti trebuie! Intr-un post anterior ai zis ca mama, sora si doi copii iti sunt artisti, iar de icoane te-ai apucat tocmai tu!:P

  47. andryusha 21 October, 2011 at 14:17

    @ErRon:
    De icoane m-am apucat pentru al treilea copil, la ordinele imperative ale domnului profesor de desen. Bine c-am scăpat de el, că m-a omorât tot gimnaziul…

  48. ErRon 21 October, 2011 at 14:19

    Eu inteleg altcumva problema asta (imi permit, ca pruncul meu e abia in grupa mare!).
    Radu si Alexandra sunt frati. Fata are mai multi bani deoarece cu totii stim ca femeile sunt mai econome!:P Isi aduna banii sa-si cumpere un ruj ca lumea. Dar Radu a tot insistat sa cumpere cartea, dandu-i de exemplu pe tocilarii de la DC, ce succes au la femei!
    Alexandra, ca sa nu stea in calea fericirii viitoare a fratelui ei, a dat banii si-au cumparat cartea! Acum, viitorul le suna bine!:D Nu pot decat sa-l astepte increzatori!

  49. sebra 21 October, 2011 at 14:48

    @andryusha:
    Icoane am făcut la grădiniţă! În dublu exemplar. Acolo nu era cu note, doar cu buline! Da’ mi-a spus fii’miu că mama lui Ştefan pictează mai frumos decât mine!

  50. mifty 21 October, 2011 at 15:13

    @serban: eh, cultura mea datează dinaintea descoperirii ame… ăăăă… internetului. 😀

  51. pretender 21 October, 2011 at 15:37

    Credeam ca voi glumiti cu temele de desen si altele pe care le faceti in locul copchiilor.
    Sa vedeti voi cum ii traumzatizati de numa’ :
    Si pe vremea mea, mama imi facea toate desenele (deformatie profesionala).
    Si azi imi crapa mintea de rusine (motiv sa mai trag o bere), cand imi amitesc de un 8 martie din 198…
    Ne da invatatorul tema la desen sa pictam o vaza cu flori, cadou pentru pentru mamici, in cel mai desavarsit secret.
    Se straduie saraca mama cu desenul, pe care vazandu-l inv. la ora il ia, il arata la toti si zice :
    – Iar si-a facut mama lu’ pretenderu’ un cadou !

    Nu mai spun de temele de la mate (gimnaziu), cand baga in “sedinta” un intreg colectiv de injineri (de la tesa) al unei fabrici, sa le rezolve cate o zi intreaga. Si uite asa se ducea dreq planul cincinal…

  52. andryusha 21 October, 2011 at 16:07

    @pretender:
    Cum să glumim, domnule, cu chestiunile serioase? Anul trecut am recapitulat geometria de gimnaziu, clasele VI-VIII, prilej cu care am constatat starea jalnică în care a ajuns învăţământul românesc post-decembrist. Atâta superficialitate ca în manualul de clasa a VIII-a eu nu am văzut nici măcar pe şantierele din vremea boom-ului imobiliar…

  53. Cristina 21 October, 2011 at 17:02

    @ErRon:

    “… tocilarii de la DC, cu succes la femei..” =))

  54. dyers_eve 21 October, 2011 at 18:35

    Bravo, copii cuminti ! Cand o sa mai creasca, o sa afle ca pot face si alte lucruri impreuna decat sa cumpere o carte (de exemplu, sa vada un film la mall).

  55. Ramses3 21 October, 2011 at 18:54

    Chiar am dat like la Belle d’inima…dar logic e asa:
    Radu şi Alexandra au împreună 11 lei. Ei hotărăsc să cumpere o carte, contribuind cu sume egale. Radu împrumută de la Alexandra 1 leu, iar Alexandra rămâne cu 5 lei după cumpărarea cărţii. Să se afle cât a costat cartea şi câţi bani a avut fiecare iniţial.”

    Intr-adevar cartea a costat 4 lei, asta e foarte clar, este vorba despre Insula Comorilor, editia 1984 Univers, uzata un pic, dar invelita grijuliu cu pelicula presata cu fierul de calcat pe margini, deci doi lei de la Radu + doi ai Alexandrei = 4, un leu e la Radu, ala imprumutat nu stiu pentru ce, + sase lei ramasi la Alexandra.
    QED

  56. S 21 October, 2011 at 21:52

    Daca Radu si Alexandra cumpara carti, e irelevant cine cat a avut. Probabil ca sunt impreuna si-si cumpara kamasutra…

  57. Belle d”Imagination 21 October, 2011 at 22:37

    În concluzie, e cazul să dau dracului facultatea aia şi să mă apuc să torn un bebe, că stofă de rezolvat probleme am!

    Mulţumesc DC că mi-ai alungat temerile şi că mă încurajezi să cresc natalitatea României!

  58. Dan1 21 October, 2011 at 23:45

    @Belle d”Imagination: Baga bre acolo, ca vad ca de alaptat…
    (va rog sa scuzati, am zis ca nu mai trollez cand sunt manga :)))

  59. RoseN 21 October, 2011 at 23:56

    @Dan1: Maaaaaaaaaaaaaaaaaa! a dracu esti :))

  60. Dan1 22 October, 2011 at 00:02

    @RoseN: Gata-gata, ma’c sa ma culc! Ca poate eu am treaba in alta parte si voi ma retineti! =))

  61. excalibur90 22 October, 2011 at 14:09

    ai plecat din start gresit.fiind vorba de bani se poate sa fi avut sume egale de bani la inceput.11 lei pe din 2 face exact 5lei si 50 bani, adica 55000 lei vechi.si da, nr. 55000 este nr intreg si par,la fel ca 110000 care inseamna 11 lei.daca era vorba de mere avea logica problema cum ai incercat sa o rezolvi. aveau 11 mere si vroiau sa-si cumpere 8 nuci.

  62. excalibur90 22 October, 2011 at 14:23

    si daca alexandra a avut 9 lei la ce i-a trebuit sa il mai bage pe radu in datorii? cumpara ea cartea cu 6 lei, ii ramineau 3 lei si tot era mai smechera decat radu care avea doar 2 lei, demonstrandu-i ca ea e capul familiei.

  63. excalibur90 22 October, 2011 at 14:27

    si a doua solutie este ca radu nu a avut nici un leu, dar formand un cuplu cu alexandra se poate spune ca impreuna au 11 lei.si cu 5 lei ramaneau amindoi la final.

  64. andryusha 22 October, 2011 at 15:27

    @excalibur90:
    Se notează cu x suma de bani a lui Radu, cu y suma de bani a Alexandrei şi cu z cât costă cartea. Din datele problemei stabilim că z/2 = x+1 şi z/2 = y-1-5 şi x+y=11. Rezultă x+1 = y – 6 rezultă x = y – 7. Înlocuim în relaţia x+y=11 şi obţinem y-7+y = 11, rezultă 2 y = 18, rezultă y = 9 rezultă x = 2, rezultă z = 6. Nu sunt chiar atât de idiot pe cât lasă textele mele să se înţeleagă… 😀

  65. Ciprian 23 October, 2011 at 00:25

    Nu dati bani pe mana copiilor.

  66. dan 3 November, 2011 at 12:39

    a(radu)+b(alexandra)=11

    Legat de cumpararea cartii:
    “a” imprumuta 1 leu, deci devine a+1
    “b” mai ramane cu 5 lei, deci devine b-5
    si, cel mai important, a+1 = b-5

    (a+1)+ (b-5)= x (pretul cartii)
    a+1 = b-5

    rezulta a=b-6

    deci b-6 +b=11
    2b= 17
    b=8,5

    rezulta a=2,5

    deci cartea a fost 7 lei, Radu avea 2,5 lei, Alexandra 8,5 lei

Leave a reply