Postul nu e post destul

DC la munte şi la mare (1)

Ovidiu Eftimie

În care se povesteşte despre ţinutul uitat de timp

În urmă cu vreo mie de ani, poate mai mult, judeţul Constanţa era populat de piraţi şi tâlhari (gen Spânu’ din “Toate pânzele sus”). Câteva secole mai târziu, biznisul cu tâlhăria la drumul mare nu mai mergea aşa de bine, aşa că oamenii s-au gândit să facă ceva similar, respectiv turism.

O idee aproape ok dacă prin mileniul trecut băşniaşii zonei nu deciseseră să scoată în afara legii magii cum ar fi alchimia, astrologia, frenologia şi, într-un final, poate dintr-o eroare, şi gastronomia. Probabil cea mai proastă mâncare din România se face în acel judeţ, deşi există unele legende în Balcani cum că “există o cherhana pe lângă Medgidia unde…”. Nu există.

Lucrurile s-au agravat după răscoala ţărănească din 1989, în urma căreia ţăranii au ajuns la putere în România. Constanţa, renumită pentru numărul mare de turişti, a mers pe principiul “echipa câştigătoare nu se schimbă”, uitând că românii veneau pe litoralul românesc pentru că nu aveau voie să meargă pe vreun alt litoral. Un alt motiv este şi faptul că dictatorul Ceauşescu contracta anual cel puţin cinci milioane de suedeze nimfomane să vină pe litoral. Nu am dovezi în privinţa asta, cu suedezele, o fi un secret păzit mai bine decât conturile dictatorului, dar din ce mi-au povestit oamenii mai în vârstă, pe vremea dinaintea răscoalei era aproape imposibil să nu dai de vreo suedeză nesătulă pe litoral, erau mai multe ca algele din mare şi chiştoacele de pe plajă.

Revenind la echipa câştigătoare, constănţenii au decis să nu mai schimbe nimic din ceea ce exista în perioada de dinainte de răscoală. Cu mici excepţii, lucrurile arată la fel ca în 1985. Acvariul din Constanţa e la fel, pavajul de pe faleză e acelaşi, Cazino-ul este la fel, un fel de ruină, mai toate imobilele din zona numită “peninsula” sunt aşa. Poţi să mănânci în Constanţa la aceeaşi cofetărie din copilărie, la aceeaşi masă, pe acelaşi scaun, aceeaşi prăjitură de acu’ 20 de ani. Bine, or mai fi mici modificări, Aro-urile şi Daciile negre cu număr scurt au fost înlocuite cu gipane, convertite pe GPL pentru că dictatorului îi plăceau economiile, şi cu bemveuri sau audi-uri negre cu număr de Bulgaria, ţară vecină şi prietenă. Sunt mai multe disco-bar-uri cu muzică capitalistă, dar vechile obiceiuri, cu îndoirea cu apă, multiplicarea berilor pe nota de plată şi băgarea de alcool pe sub mână au rămas.

Foto: Rezistenţa Urbană

Se spune că padişahul zonei nu poate să facă nimic pentru că nu-l lasă Guvernul, el fiind tot timpul în opoziţie. Practic, de fiecare dată când Mazăre vrea să refacă faleza vine Udrea cu o mistrie de-aia mică şi-i dă peste degete. Şi când vrea să asfalteze, să tundă copacii şi iarba, să ia mormanele de cabluri de pe stâlpi, să vopsească o bancă ceva, de fiecare dată apare unul din Guvern şi-i dă un pumn la ficat şi-i fură portofelul ăla din piele de leopard brazilian în care ţine jumătate din buget.

Chestia asta nu e o exagerare, cel puţin jumătate din alegătorii locului cred asta, altfel nu se explică de ce continuă să-l aleagă la nesfârşit.

Share:

30 comments

  1. Mortyse 18 August, 2011 at 14:35

    Din pacate e o zona cu un potential extraordinar, “pastrata” la limita paraginii de dragul mitocaniei si castigului de azi pe maine.

  2. mih 18 August, 2011 at 14:36

    Acum au si mall mah si Mac. Plus acum se gasesc si plaje private, inainte nu erau ca apartineau poporului.

  3. dyers_eve 18 August, 2011 at 14:50

    Io-te-te, nene, la asta! Vrea mancare buna, curatenie si suedeze. Pai du-te, dom’ne, la suedeji atunci, ca si ei are litoral.
    Dupa ce ca i-au dat tarii pe Hagi si pe Basescu, constantenii ar trebui acuma sa invete sa gateasca doar pentru ca vine prea-Indragitul in vizita la ei???

  4. Cms 18 August, 2011 at 14:59

    Eftimie: =))
    Da, digul de la Casino Mamaia arată din ce în ce mai rău. Măcar puteau să-i pună o plăcuţă: “Ruinele primului pod al lui Apolodor din Damasc, construit dintr-o eroare de GPS pe malul Pontului Euxin”.

  5. Dan1 18 August, 2011 at 15:05

    Si nu erau suedeze, erau poloneze (tot nimfomane si alea) care veneau sa faca bisnitareala la solar! =))

  6. Dan1 18 August, 2011 at 15:07

    Nu sunt de acord cu fraza “Poţi să mănânci în Constanţa la aceeaşi cofetărie din copilărie, la aceeaşi masă, pe acelaşi scaun, aceeaşi prăjitură de acu’ 20 de ani.”
    Pe mine ma duceau ai mei, când eram copil, în Piata Ovidiu; cum veneai dinspre oras, în stânga, erau niste terase unde eu mâncam placinta (dobrogeana, evident) iar ai mei serveau o bere. Ei bine, terasele alea au fost demolate (din “greseala” ) prin ’87 si nu s-a facut nimic în locul lor. 🙁
    mifty, 4mall, voi stiti despre ce vorbesc, nu?

  7. dyers_eve 18 August, 2011 at 15:14

    Da’ guvizii, dom’le, guvizii is tot la fel ca aia de acum douaj’ de ani? De prosti, vreau sa spun, ca doar nu de gustosi…

  8. Camelia 18 August, 2011 at 15:15

    eu zic sa mergi mai la nord catre sulina:) cea mai bunaciorba de peste din lume…si mie nu-mi place pestele deloc! plus niscaiva tantari supradimensionati si nesatui…cum numai in IOR langa lac sunt:D sa vezi acolo povesti cu pirati si printese 🙂

  9. Dan1 18 August, 2011 at 15:20

    @dyers_eve: Da’ de hamsii ce zici? Ai? De hamsii ce zici? :))

  10. Rada 18 August, 2011 at 15:46

    Acum 10 ani aveau niste controlori pe tramvaie / autobuze de vis. Nu mai era nevoie si de hoti, te jefuiau ei. Oare i-or fi schimbat?

    Cu mancarea nu e adevarat, stiu io o shaormerie pe o strada in Constanta.. 🙂

  11. Mortyse 18 August, 2011 at 16:39

    Dan1, te duceau in PIata Ovidiu Eftimie, nu?
    Si… Indragitu’ a zis de acum 20 de ani. Daca alea au fost demolate in 87, clar ca acum 20 de ani nu mai erau. Ergo, Indragitu’ are dreptate. q.e.d.

  12. dyers_eve 18 August, 2011 at 16:41

    @Dan1: Hamsii gasesc si la mine-n oras, mersi fain! Guvizi in schimb, doar pe litoral…

  13. Mortyse 18 August, 2011 at 16:43

    Am vrut sa pescuiesc cu taica-miu cand eram tzanca – eram pe un dig pe la Jupiter sau Eforie Nord… Am prin un guvide si cand l-am scos din apa si-am vazut pocitania aia, am inceput sa urlu, am zvarlit undita cat colo si-am luat-o la goana… =))

    Daca e sa fie peste la mare, sa fie numai chefal! Dixit!

  14. ela 18 August, 2011 at 16:47

    Romani din toata tara , uniti-va !!!!

    Ca vine Pretiosul si Preaindragitul in inspectie !!!

    Drumurile sa fie ca-n Germania , Cazinourile ca la Monte Carlo iar

    circiumile ca la Paris !

    Nu uitati suedezele bine plasate strategic in tinuta corespunzatoare (un tanga minuscul e absolut suficient ) :D:D:D

  15. Ana din Constanta 18 August, 2011 at 17:19

    😀

  16. Rushenne 18 August, 2011 at 17:21

    @ela: Nu stiu de suedeze, dar are sanse sa dea peste brazilience, daca ‘cel mai fashion primar’ nu le-a trimis acasa deja . 😀

  17. Ana 18 August, 2011 at 17:32

    @Rushenne: Las’ ca stiu eu de suedeze, ca-s mai baba…asea, plus ca am crescut in Neptun. Frate’ miu avea cate o duzina pe vara. :)) Multe au vrut sa-l ia acasa… dupa ce le plimba cu yola!
    Cat despre Mazare, eu l-am votat de pe cand era tanar- independent! Si-o sa-l votez de multe ori. Visul meu: sa plimb zmeul de coada, pe o plaja…
    in Brazilia! :))

  18. ela 18 August, 2011 at 17:41

    @Rushenne:

    Nu pare a fi pretentios Preaindragitul … blonde , brune , tanga sa aiba 😀

  19. 4mall 18 August, 2011 at 20:06

    Deci nu ti-a placut mancarea… Rushenne, data viitoare te chem sa-i aduci baclavale!!

  20. Rushenne 18 August, 2011 at 20:21

    @4mall: Sigur ca da. Facute chiar de mine … 😀

  21. 4mall 18 August, 2011 at 20:28

    @Rushenne: Adu-mi mie cateva, ca i le trimit eu…

  22. Rushenne 18 August, 2011 at 20:50

    @4mall: Aduc aduc … da’ sa ai grija sa ajunga la Indragit, bine? :))

  23. kilroy 18 August, 2011 at 21:33

    Nici nimfomanele nu mai sunt ce erau odat’

  24. serbanm 18 August, 2011 at 21:55

    Da cu Medgidia ce-ai avut Indragitule? Aici se mananca cea mai buna ciorba de burta din tara(mie nu-mi place, dar ceilalti asa zic)! Asa ca la plecare intra-n Medgidia, intreaba de restaurantul din parc (langa canal),nu stiu daca are nume, si baga o ciorba ca sa ramai cu o impresie buna din acest concediu!

  25. Dan1 18 August, 2011 at 22:31

    @Rushenne: Şi mie nişte şuberek te rog! =))

  26. N.A. 18 August, 2011 at 23:51

    Tare ma enervezi ca scrii urat de oraselul meu de bastina. Da’ cel mai tare ma enerveaza ca ai dreptate si ca am plecat cu un gust amar in ultimul timp de acolo. Nu de la mancare. De la ce bataie de joc si taranie a ajuns litoralu’ nost’. Pana acum un an traiam cu senzatia ca “la pensie” ne mutam inapoi in Constanta. Remarc cu stupoare si tristete ca prefer Bucurestiul.

  27. Tetelu 19 August, 2011 at 07:42

    De fapt era o singura suedeza nimfomana, dar de nimfomana ce era, se credea ca sunt mai multe.

  28. Black Ares 19 August, 2011 at 14:14

    De ce il voteaza lumea?
    Este foarte simplu.
    Orasul asta este mort din punct de vedere al pietei muncii.
    Daca nu esti vanzator, femeie de servici, sau in cel mai bun caz lucrator cu publicul la vreo banca, atunci nu ai ce face aici.
    Drept pentru care majoritatea Constantei s-a mutat in Bucuresti la munca, cei care sunt apti de munca.
    Cine au ramas aici? Au ramas pensionarii si incompetentii + o multime de persoane cu dizabilitati pe care lumea le refuza la angajare indiferent in orice oras.
    Scumpul primar a inteles foarte bine acest lucru si a aplicat strategia care printe etern la publicul roman de o anumita factura.
    El practica in tot timpul mandatului ceea ce altii practica doar in perioadele electorale, asigurandu-si astfel, fara emotii, castigul.
    Drept urmare, pana anul trecut in constanta se dadeau lunar de la primarie, pentru toti oamenii cu pensie sub 8 milioane, sau pentru toate persoanele cu dizabilitati, pachete cu 1 kg faina, 1 kg orez, 1 kg ulei, 1 pui intreg si, eventual, pe lasarbatori multiplicate acestea.
    Deci in loc sa aprobam bani pentru drumuri si alte dinastea, cumparam alimente si le impartim la populatie, ca doar se stie ca romanul voteaza cu stomacul.
    Pe de alta parte a mai scos muncitorii pe strazi, muncitori care provin de la firmele asociate lui si a mai facut “cateceva”, drept urmare s-au vazut si niste rezultate, asa cat sa nu zica alegatorul ca nu se face nimic.
    Ultima veriga din lant, orice se poate asocia cu primarul, sa se asocieze cu primarul.
    Astfel pe autobuze scrie ca sunt aduse de el (de parca le-a adus de acasa), cand au venit ajutoarele de la uniunea europeana, din cauza ca mai erau si celelalte pachete date de primarie, lumea a facut asocierea si crede sincer ca si alea sunt tot de la primarie, mai ales ca primarul se ocupa de distribuirea lor.
    Ca sa fie totul aranjat, pentru ca nimic sa nu ii scape, incaz ca vreun tanar doi ar butea vota altfel decat cu el, a instituit si programul cadouri pentru tinerii casatoriti.
    Astfel, cel putin pana anul trecut, daca te casatoreai in constanta primeai 200 euro de la primarie, el primea un televizor, ea, la alegere, primea un frigider, sau o masina de spalat.
    La nasterea primului copil mai primeai 200 euro si tot asa.
    In concluzie, omul a stiut sa se orienteze.
    Ce de drumuri si de amenajari publice are nevoie romanul?
    Nu! De bagat la mat, ca daca are matul plin, romanul poate sa circule si prin zone care arata ca dracu si pe drumuri cu hartoape, ca nu il intereseaza.
    Mai e un aspect, ceilalti primari ai constantei, nu au facut chiar nimic, nestiind decat sa fure.
    Asta actual, mai da si la populatie in schema lui acolo, iar oamenii sunt multumiti.

  29. Alexandru 24 August, 2011 at 16:27

    @Mortyse: Aproape peste tot in tara s-a dorit ca pentru profitul unora ,tara sa-si piarda cele mai atractive locuri turistice.Priviti si Baile-Herculane,precum si alte statiuni stravechi si de renume mondial.Asa ca un mitocan ca Mazare sau o toapa ca Udrea nu mai surprinde pe nimeni.Adevaratii profesionisti au sarit din schema!

  30. Alexandru 24 August, 2011 at 16:32

    @Dan1: Da,inainte de barul Victoria era o simigerie nemaipomenita,unde puteai sa bei si o braga rece, nu doar bere.

Leave a reply