Daily Cotcodac

9 decembrie 1594: Se naşte Gustav Adolf, fondatorul superputerii suedeze

Radu Pircă
Acum mai bine de 400 de ani, ducelui Carol Vasa, vărul regelui Suediei, şi soţiei sale, Margaret Leijonhufvud (afară de cazul în care numele înseamnă “frumuseţe neasemuită” sau ceva de genul ăsta, e clar că părinţii nu prea au iubit-o) li se năştea un copil blond şi dolofan. Dacă aceste lucruri s-ar fi petrecut mai aproape de timpurile noastre, copilul probabil că ar fi câştigat Eurovisionul şi s-ar mai fi vorbit despre el şi în ziua de zi (cel puţin, Ricky Dandel şi Horia Brenciu ar fi vorbit). Aşa, a devenit cel mai mare rege din istoria Suediei, astfel că aproximativ 10 din 10 europeni – şi chiar mai mulţi români – habar nu au cine a fost.

Cum în familia regală suedeză opţiunile în materie de nume se limitau al Carol, Gustav şi Sigismund (cel din urmă, probabil pentru copiii care nu erau cuminţi), micuţul a fost botezat Gustav iar, după o matură chibzuinţă, şi Adolf, ca să poată fi deosebit cumva de celelalte două duzini de Gustavi din neamul său. Câţiva ani mai târziu, tatăl lui l-a dat jos de pe tronul Suediei (presupun că i-a slăbit euroşuruburile) pe văru-său, un Sigismund pe care supuşii săi îl urau, şi s-a încoronat, devenind Carol al IX-lea. Carol a murit însă când Gustav Adolf avea doar 17 ani şi tânărul i-a urmat pe tron, moştenind trei războaie: cu Danemarca, Rusia şi Polonia. Da, exact cum a păţit şi Carol al XII-lea – suedezii nu-s lipsiţi de originalitate doar în materie de nume.

La începutul veacului al XVII-lea, când pe tron mai era încă odiosul Sigismund (foto), cu care ne vom mai întâlni, Suedia era o putere de mâna a treia. În 1611, la urcarea pe tron a lui Gustav Adolf, fiecare dintre vecinii ei avea motive să vrea să o cucerească. Danemarca, de care suedezii deveniseră independenţi cu mai puţin de un secol în urmă, îşi dorea din tot sufletul să pună din nou mâna pe fosta ei posesiune, şi ce ocazie mai bună decât venirea la putere a unui rege tânăr şi fără experienţă? În Polonia ajunsese pe tron Sigismund, cel alungat de suedezi, deci n-are rost să vă mai explic motivele. Cât despre ruşi, pe ei îi deranja foarte tare faptul că Suedia le bloca legăturile comerciale cu vestul Europei. În plus, când au avut ruşii nevoie de motive ca să-şi dorească să cucerească pe cineva?

La fel ca şi Carol al XII-lea, şi Gustav Adolf (foto) s-a ocupat, imediat cum a ajuns pe tron, de danezi. Războiul cu aceştia mergea foarte prost – mai multe fortăreţe importante fuseseră pierdute iar armata şi flota suedeză păreau să exceleze doar în folosirea steagurilor albe. În 1613, Gustav a reuşit totuşi să încheie o pace mai mult decât onorabilă, ajutat şi de faptul că regele Danemarcei se plictisise de război şi ar fi vrut să se întoarcă acasă, unde-l aşteptau amantele şi cei 26 de copii nelegitimi. Următorii au fost ruşii; împotriva acestora, trupele suedeze avuseseră mai mult succes, poate şi din cauză că Rusia trecea printr-o perioadă de anarhie, neavând nici măcar un ţar pe tron. Carol al IX-lea avusese ideea să-l înscăuneze pe Gustav la Moscova, dar planul picase, mai puţin din cauza vreunui mare succes militar al ruşilor cât a lipsei de apetit pentru vodcă a prinţului. În 1614, odată terminat cu danezii, Gustav şi-a îndreptat atenţia asupra războiului cu ruşii, care trena de câţiva ani, şi i-a bătut în repetate rânduri tot în jurul Narvei (v-am mai spus că originalitatea nu e punctul forte al oamenilor ăstora). În 1617, ruşii şi-au dat seama că arma lor tradiţională, frigul, nu prea funcţionează în cazul acestor duşmani, aşa că au încheiat şi ei pacea – de data asta, una extrem de avantajoasă pentru Suedia, care a primit toate posesiunile ţarului la Marea Baltică, o sumă mărişoară de bani şi dreptul de a păstra toate prăzile luate în cursul războiului (din păcate, astea fuseseră deja băute în cea mai mare parte).

Pacea cu polonezii s-a dovedit însă cel mai greu de obţinut, dat fiind că Sigismund tot mai trăgea speranţă să revină pe tronul Suediei. În 1621 trupele lui Gustav, de acum călite în războaie, au cucerit Riga, un port prin care trecea peste o treime din comerţul Rzeczpospolitei şi în următorii ani au pus mâna pe toată partea de nord a ţării, profitând de faptul că în timpul ăsta polonezii aveau treabă cu turci, în războiul despre care e vorba în Neamul Şoimăreştilor (sigur vă mai amintiţi, erau vreo două paragrafe cu bătălii printre descrierile alea frumoase). Abia în 1626 a reuşit Sigismund să-şi facă timp liber pentru a se ocupa de neamurile sale din Suedia, şi atunci a fost bătut măr; de pildă, în bătălia de la Wallhof Gustav Adolf a învins o armată poloneză de vreo trei ori mai numeroasă aproape fără a pierde niciun om. Sigismund, disperat, a făcut rost de nişte generali mai competenţi şi, pentru orice eventualitate, şi de o suficiente steaguri albe şi în următorii ani a reuşit, cu greu, să oprească înaintarea armatelor suedeze care mai aveau puţin până să cucerească întreaga Polonie (foto jos). În 1629 Gustav şi-a dat seama că mai are treabă şi în altă parte şi a semnat un armistiţiu cu Sigismund, prin care polonezii îi cedau o mare parte din nordul ţării, cu tot cu Riga, şi acceptau să-i plătească diverse taxe de trecere prin Marea Baltică.

Astfel, în mai puţin de 20 de ani, Suedia devenise superputerea Europei de Nord: Rusia era îngenuncheată, Polonia depindea economic de bunăvoinţa lui Gustav Adolf, care putea oricând să-i taie rutele comerciale cu Occidentul iar Danemarca devenise încet-încet o putere de mâna a doua. În acelaşi timp, însă, niţel mai departe, în Imperiul German, izbucnise un război şi mai atractiv pentru regele Suediei. O dispută pe motiv de drepturi constituţionale în Cehia se transformase rapid într-un război deschis între statele germane catolice, în frunte cu însuşi împăratul din dinastia de Habsburg şi cele protestante, în frunte cu nişte indivizi destul de incompetenţi. Regele Danemarcei le sărise deja în ajutor şi fusese bătut de trupele împăratului; aşa că acum singura speranţă a protestanţilor era Gustav Adolf. Însă cum şi-a găsit gloria şi sfârşitul regele Suediei în acest război care a durat treizeci de ani, veţi afla altădată…