Daily Cotcodac

Domnul E. la cumpărături

Ovidiu Eftimie

Obişnuiţi cu competenţa domnului P., care cunoaşte cu exactitate preţul roşiilor în piaţa Berceni şi nu poate fi păcălit de speculanţii ordinari, nici nu v-a trecut prin cap că, undeva în acest univers, poate chiar în redacţia DC, ar putea exista un personaj exact pe dos. El este opusul domnului P. la fel cum Joker este opusul lui Batman, Lex Luthor – opusul lui Superman, iar Edmond Dantes opusul josnicilor Fernand, Danglars şi Villefort. Acest om este domnul E.

Sâmbăta trecută, domnul E. a fost interpelat de doamna E. şi expediat fără mari fasoane la cumpărături. Ar fi putut domnul E. să se dea lovit, spunând că-l doare umărul, spatele sau o altă parte a corpului? Greu de spus dacă ar ţinut manevra; cert e însă că dl. E. foloseşte de regulă acest glonţ de argint pentru a scăpa de curăţenie. Deci, nu s-a eschivat.

Aşadar domnul E. a luat maşina cea mare şi s-a prezetat la un supermarket de la periferia oraşului, cu o listă în mână şi o sumă de bani în buzunar, cautând din priviri ajutorul celorlaţi domni cu liste în mâini şi cărucioare în faţă. Din păcate, la rândul lor, ceilalţi domni păreau la fel de neajutoraţi. Să ne fie clar, omul nostru ar putea identifica o sticlă de rom bun, de-ăla din Antilele Olandeze, dintr-un raft lung de 30 de metri. Pune-l să aleagă însă între cinci feluri de iaurturi şi l-ai distrus. Danone, de exemplu, produce câteva sute de feluri de lichide pe care le numeşte iaurt. Găseşte-l pe ăla bun, care-i place copilului.

Prin urmare, dl. E. a pus la punct un plan foarte simplu.

1. Dl. E. va cumpăra cu preponderenţă produse aflate la promoţie. Chiar dacă nu erau ce trebuie măcar va putea spune că sunt ieftine: “Dragă, ştiu că nu era pe listă, dar uite, am primit patru piane la preţ de trei”.

2. Dl. E va cumpăra produse frumos colorate pentru fiul său. Dacă îl va atrage ambalajul, degeaba va protesta maică-sa că iaurtul ăsta îl strică la burtică, bucuria copilului este mai importantă pentru iubitorul domn E.

3. Dl. E va cumpăra lucruri atât de ciudate încât soţia sa nu se va putea lămuri ce şi cum: “Ce-ai luat aici, ficăţei de lemuri? Ce-s ăştia?”; “Sunt foarte buni, dragă, ai să vezi, lumea bună numai din ăştia mănâncă”.

4. Dl. E va cumpăra biscuiţi buni, ciocolată şi delicatesuri ca să scape măcar pentru moment: “Nu sunt, dragă, prostii, cine ştie când o să avem nevoie de termosurile astea. Uite mai bine ce biscuţi mişto am luat, din ăia buni de care îţi plac ţie”.

Aplicând acest plan, dl. E a depăşit bugetul alocat de dna E. cu aproximativ 20%. Practic, a trebuit să cheltuie banii de băutură doar ca să ascundă că nu se pricepe la cumpărături. Abia târziu în noapte a regretat din suflet.

Dacă domnul E. ţi s-a părut doar unul dintre tinereii aceia de care cu siguranţă nu se va alege nimic, înseamnă că eşti la fel de odios ca noi şi, deci, o să-ţi placă textele de mai jos: