Postul nu e post destul

Peisaj cu pieţari şi baghetă franţuzească

Radu Pircă

Domnul P. e pe cale să-şi încheie rondul de dimineaţă prin piaţă. Pe chip i se citeşte nemulţumire: ieftinirea roşiilor, acest Mesia al pensionarului, nu şi-a întors chipul spre el nici azi. Am minţi însă dacă am spune că domnul P. se întoarce din piaţă cu mâna goală. Din plaselele dumnealui, luate cu grijă de acasă ca nu cumva să mai contribuie şi el la topirea calotei glaciare, se iţesc legăturile de ceapă verde, ardeii capia, o baghetă franţuzească (d-aia bună, crocantă), păstăi de fasole şi multe alte bunătăţi. Domnul P. ştie că vor trezi invidia vecinilor, aşa că şi-a plănuit să zăbovească în mod intenţionat vreo zece minute în faţa tabelului de întreţinere, cu toate că unui adevărat pensionar îi trebui maximum cinci minute ca să depisteze fraudele flagrante din calculul căldurii şi regimul de favoritism de care beneficiază Rotaru de la 5.

Pe când dă însă ultimul rond pe la tarabe, ca să vadă dacă totuşi între timp nu s-a petrecut un miracol legat de preţul roşiilor, domnul P. are neplăcerea de a fi strigat de unul din vânzătorii din piaţă. “Domnu’, de unde aţi luat aia?” Spunem “neplăcerea”, fiindcă apelativul “domnu’” se foloseşte în general pentru persoane nefamiliarizate cu cultura pieţelor, ce pot fi uşor păcălite la preţ sau la cântar – de exemplu, corporatişti rătăciţi, care în naivitatea lor îşi imaginează că e la fel de simplu să iei un kil de cartofi cum e să comanzi o pizza.

“Aia, de unde aţi luat-o?” insistă pieţarul. Domnul P. scanează rapid conţinutul plaselor. Iată, uşor simplificate, procesele care au loc acum în creierul său. “Aia poate fi ceapa. Are şi el ceapă, deci vrea să-mi spună că a lui e mai bună, de ce n-am luat de la el. Răspuns: Da, bre, da’ a matale e mai scumpă, ce, ai crescut-o sub pat? Sau poate se referă la fasole. Şi de asta are. Răspuns: Lasă, bre, că am mai luat de la matale şi avea aţe de ziceai că e făcută la Tricodava. Are şi ardei capia. Păi de ce să iau de la tine, că îi vinzi numai la bucată, eu îi iau la kil, la aceiaşi bani îmi ies cam cu 16.35% mai mulţi. Are şi mărar. 1 leu legătura? Faci mişto de mine. Nu vrei şi cheia de la casa mea de bani?” Trebuie să înţelegeţi că toate aceste gânduri sunt procesate în câteva fracţiuni de secundă – nu-i uşor să supravieţuieşti în piaţă, trebuie să ai reacţii de felină.

“Batonul, dom’ne, de unde l-ai luat”, clarifică brusc tarabagiul. Domnul P. se luminează la faţă: omul are intenţii bune, nu vrea să-i vândă nimic, e prietenul lui. Îi dă indicaţii clare şi precise asupra provenienţei baghetei franţuzeşti. “Şi cât costă?” “1 leu” “Ieftin”, spune pieţarul, apreciativ. “Ieeeeftin”, zice şi domnul P., încântat de compliment. Şi deodată, o întrebare se naşte în mintea lui bănuitoare – se spune că nimic nu te face mai bănuitor ca lectura zilnică a tabelului de întreţinere şi e foarte posibil ca până şi Sherlock Holmes să se fi antrenat încercând să afle de ce are aşa de puţin de plătit Rotaru de la 5. “Ce dracu’ fac ăştia cu baghetă franţuzească?” Perversităţi culinare inimaginabile îi trec prin cap, când deodată pieţarul se întoarce spre colegul de tarabă “Bă Georgică, îţi dai seama, tai asta pe mijloc, bagi doi olteneşti şi pui muştar pe ei”.

Share:

22 comments

 1. anndryusha 17 June, 2010 at 14:13

  Cum zicea marele Sherlock? Când s-au epuizat toate posibilităţile, cea care rămâne, oricât de improbabilă ar părea, este cea adevărată. Pe cale logică, Rotaru de la 5 ori e administratoru’ blocului, ori e plecat la muncă în străinătate şi-n locul lui stă o nepoată pe care n-a declarat-o la Cartea de Imobil.

 2. coolnewz 17 June, 2010 at 14:24

  Rotaru cultiva porumb in balcon din care face etanol cu care se incalzeste!

 3. tahemet.blogspot.com 17 June, 2010 at 14:41

  rotaru este de fapt administratorul

 4. boga 17 June, 2010 at 14:46

  Rotaru cultiva porumb in balcon, din care face spirt, pe care-l filtreaza prin bagheta, pe care-l bea.

 5. parlitul 17 June, 2010 at 14:47

  Unde ati gasit voi bagheta frantuzeasca la un leu ma ? :))

 6. Arsulici 17 June, 2010 at 15:06

  @parlitul
  Mă, era de aia contrafăcută, adusă de la chinezi, de fapt scria pe ambalaj gabhetă frațnuzeacsă, dar n-a observat 😀 =))

 7. Cornel 17 June, 2010 at 15:47

  “Fraudele flagrante din calculul căldurii” : banuiesc ca-i vorba de luna Mai cind CET-ul in urma interpretarii eronate a codului galben de canicula a produs pe stoc citeva jdemii de Gigacalorii , dupa care nevrind sa arunce milioane de euro pe Apa Simbetei si nici sa le directioneze in natura fix catre calota glaciara ,le-a virit cu forta in caloriferele pensionarilor.
  Daca Domnul P ar fi avut un spirit predictiv-pragmatic , in loc sa-si cumpere la inceput de vara ceapa verde de Antalia si baghete frantuzesti , investea intr-un termos si conserva pina in decembrie niscaiva GCal de Craciun putea avea pe masa hotdogi adevarati si avocado si ca bonus putea sa-i faca in ciuda lu’ Rotaru (cel de la frigideru nr 5) ,care oricit de smercher ar fi el , nu va putea fata GCal nesubventionate.

 8. Dan 17 June, 2010 at 16:00

  Dar domnul P ce facea cu bagheta? Sau tot oltenesti cu mustar intentiona si domnia sa?

 9. coolnewz 17 June, 2010 at 16:11

  boga: pt asta cultiva trestie. Asa umbla vorba-n piata, ca “sucre de canne” mere mai bine la trascau!

 10. Ciprian 17 June, 2010 at 16:12

  @parlitul
  Pai 1 leu e cam peste tot. Eu am cautat mai scumpa, dar nu am gasit. Ma gandeam sa cer diferenta x2 inapoi.

 11. M3bis 17 June, 2010 at 16:12

  @Cipicao
  N-ai căutat tu bine…

 12. Ciprian 17 June, 2010 at 16:29

  @m3bis
  😀 Chiar am ramas impresionat de capacitatea pensionarilor de a sti pretul tuturor alimentelor pe o raza de 2-3 sectoare. Si pentru un ou mai ieftin se duc tocmai doua-trei statii de tramvai, pentru o branzica se duc in celalalt capat al cartierului. Ii admir ca pretuiesc fiecare banut. Nu ca tanara generatie, muncesti o vara si spargi toti banii intr-o seara.

 13. M3bis 17 June, 2010 at 16:57

  @Cipicao
  Lasă, că nici cu tine nu mi-e ruşine. Din comentariul anterior se deduce că ai stofă de pensionar. :->

 14. Ensi 17 June, 2010 at 17:21

  bagheta frantuzeasca ingrasa. se inlocuieste cu apa. apa se bea in fata blocului, impreuna cu restul pensionarilor. bere beau numai cei care-si repara masinile in spatele blocului, cum e domnul rotaru. Se stie ca domnul rotaru mituieste administratia cu bere la pet si de aceea are intotdeauna mai putin de plata la intretinere. Aerul conditionat este interzis, deschiderea usii de la intrare larg produce efecte benefice sanatatii si elimina toate mirosurile de mancare din casa (de unde domnul rotaru marcheaza 3 puncte: va fi invidiat pentru ca iar gateste peste, nu mai da banii pe curent iar domnul P. poate sa-i vada si noul calciu de pe peretii din hol)

 15. Ciprian 17 June, 2010 at 18:26

  @m3bis Incerc sa invat de la cei mai buni. =)) Asa a facut si Pirca, uite ce priza au textele cu invataturi de pe vremea mitropolitului Dosoftei.

 16. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Peisaj cu pieţari şi baghetă franţuzească -- Topsy.com 17 June, 2010 at 20:47

  […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Mihai Mateas, Gabi. Gabi said: Din ciclul "Pensionar şi zi şi noapte" azi avem http://bit.ly/aJzkVc […]

 17. Dan 18 June, 2010 at 01:43

  “Perversitati culinare inimaginabile”, hihi, delicios 🙂

 18. Andi 18 June, 2010 at 02:11

  Cel mai bun combinatie este intre bagheta frantuzeasca si salamul de la Carrefour – salam care expira in 2 zile. Se stie ca atunci cand salamul este mai vechi devine mai bun, apropo de asta, am auzit ca francezii mananca salamul cu tot cu mucegai pe deasupra, se zice ca elimina infectiile din corp.

 19. daniel 18 June, 2010 at 12:12

  Baaaa, eu sunt Rotaru!

 20. Petronius. 18 June, 2010 at 14:31

  Daniel, noi vorbim despre Roaru de la 5, asa ca …

 21. Petronius. 18 June, 2010 at 14:32

  In legatura cu Rotaru de 5 esplicatiile e simple: blocul are dacat 4 etaje, asa ca cei care staa de la 5 in sus are reducere.

 22. remus 18 June, 2010 at 17:19

  nu se poate bre aşa, că strică izolaţia blocului, la etajele 5+nu are voie nici măcar să se cace un porumbel că dupaia plouă în casele oamenilor de la 5-…

Leave a reply