Daily Cotcodac

Titlul care ucide letal

Radu Pirca

Pe vremea cand ne legam de titlurile filmelor romanesti (adica acum vreo saptamana), un cititor ne-a recomandat sa ne mai uitam si la televizor si sa vedem ce titluri au filmele de acolo. Asa am incercat sa si facem (adica sa ne uitam si la filme, nu doar la OTV, meciuri si integrala Debussy pe Mezzo). Iata ce ne-a iesit.

Vii seara acasa obosit de la munca (chiar daca n-ai muncit, numai faptul ca in jurul tau colegii se agita ca fraierii e suficient sa te oboseasca). Ai chef sa vezi un film, asa cum faceau si mosii si stramosii tai cand veneau acasa de la parjolit holdele si otravit fantanile. Dai drumul la televizor.

Pe PRO, Antena, Kanal D sau Prima poti revedea (fiindca a mai fost de 5 ori in ultimele 2 luni), in fiecare seara, un minunat film cu batai cu un titlu original, utilizand in diverse combinatii substantivele “”tinta”, “miscare”, “furie”, “pericol”, “amenintare” “inocenta”, “cursa”, “instinct”, “control”, “crima”, “impact” si adjectivele “final”, “letal”, “extrem”, “ucigas”, “periculos”, “rapit” (se foloseste in general in asociere cu substantivul “inocenta”), “dezlantuit”, “total” si “decisiv”. Sau, daca in seara aia baietii care dau titluri n-au avut inspiratie, filmul se poate numi, pur si simplu “Numaratoare inversa” (nu-mi spuneti ca titlul asta nu se potriveste la absolut orice, de la “Star Wars” pana la “Zboara cocorii”).

O idee de joc (sugerata de un cititor): combina unul din substantivele din lista cu un adjectiv si apoi cauta in programul tv din orice luna, trecuta, prezenta sau viitoare, filmul. De pilda: “Impact total” este luni pe Antena; “Control total” e miercuri (nu cred ca e vreo legatura intre ele, desi s-ar putea sa fie rude si “Impact” sa-l fi bagat si pe “Control” pe post, ca de, e din familie). “Pericol iminent” a fost pe la inceputul lunii, parca pe PRO Cinema; pe PRO au fost sigur de curand “Inocenta rapita” si “Furie dezlantuita”. “Tinta in miscare” a fost pe Prima acum cateva zile (ma rog, unul din nenumaratele filme botezate “Tinta in miscare”, nu stiu daca ala cu Cynthia Rothrock sau ala cu Steven Seagal), iar “Numaratoare inversa” pe PRO alaltaieri. De fapt, nici nu conteaza cand citesti acest articol, fiindca un film cu titlul “Numaratoare inversa” sigur a fost ieri sau alaltaieri pe un canal romanesc.

Cele de mai sus sunt filmele de serie B, cu actori care par ca au facut si ei un ciubuc, fiindca altfel lucreaza full-time la un videochat erotic din Drumul Taberei. Filmele de serie A se disting de ele prin combinarea unuia din termenii de mai sus cu un cuvant ceva mai inteligent: de pilda, “finala” nu se mai combina cu “amenintare” sau “furie”, ci cu “analiza”, rezultand un film cu Richard Gere si Kim Basinger. “Instinct”, in combinatie cu “letal” sau “periculos”, e maxim de serie B si daca ii are in distributie pe Cynthia Rothrock sau Jeff Fahey e mare lucru; in schimb, daca e combinat cu “primar” (adica “basic”, pentru IT-isti), Sharon Stone si Michael Douglas se bat ca sa joace in filmul asta. Doar la “Numaratoare inversa” nu se aplica acest principiu; odata am vazut sub acest titlu “Tunurile din Navarone” si ceva cu Lorenzo Lamas in aceeasi saptamana.

Pe de alta parte, mai exista o varianta: acasa, Euforia si Romantica, unde e la fel ca pe PRO, Antena sau Prima , doar ca in loc de “pericol” si “letal”, titlurile folosesc combinatii de cuvinte cum ar fi “lacrimi”, “iubire”, “imposibil”, “tradare”, “visuri”, “inima”, “fericire”, “femei”, “tradare” si, mai de curand, “tigan”. Singurul titlu care scap de aceasta regula este, ati ghicit, “Numaratoare inversa”.

Am vazut de curand, cred ca pe Romantica, o “Numaratoare inversa” in care ea trebuia sa se marite pana la o anumita data, ca altfel o dezmostenea unchiul bogat si rau – problema era ca pana atunci nu se intorcea iubitul ei din jungla amazoniana (unde n-avea semnal la telefon – nu ca daca ai avea semnal, ai avea unde sa-l incarci daca ramai fara baterie…), asa ca fie se marita cu unul pe care nu-l iubea, fie pierdea averea. Si da, daca erati curiosi, pana la urma el se intoarce la timp, dar ea oricum renunta la avere pentru ca nu vrea banii astia nemunciti (ciudat, dar el nu o paraseste dupa aceasta decizie economica geniala).

Nu asta e insa interesant, ci faptul ca aproape concomitent pe un PRO (nu mai stiu care) Steven Seagal salva si el lumea de niste teroristi care amenintau lumea cu bomba atomica si declansansera – stiti deja ce…

(pentru cititorii care nu stiu ce – “Numaratoarea inversa”, da? Asa se chemau si filmul cu Seagal, si cel de pe Romantica. Alta poanta mai buna nu am gasit si oricum e vineri, nu inteleg de ce aveti pretentii)