Daily Cotcodac

Ti fac io pi tini

Julius Constantinescu

O categorie de cetăţeni extrem de simpatici o reprezintă tipii care, în caz că te cerţi cu ei, îţi promit că te aranjează ei, că ti fac ei pi tini, că eşti un om terminat. Nu-şi găsesc liniştea pînă cînd nu te ameninţă cu suprimarea fizică, cu extincţia, cu anihilarea totală; cînd or să termine cu tine, o să ajungi precum Cartagina arsă din temelii şi arată cu plugul de învingători.
Prima ameninţare o reprezintă cea cu bătaia – tipii ăştia nu-ţi promit niciodată ceva de genul: “Bă fraiere, lasă-mă puţin să mă gîndesc şi-ţi dau un argument deductiv valid de te-aduni de pe jos”. De altfel, sînt convins că şi Mike Tyson a fost ameninţat pe stradă în numeroase rînduri cu bătaia şi că o groază de gali i-au promis lui Cezar că-i rup picioarele dacă-l mai prind vreodată prin Galia.

O altă ameninţare comună este aceea că află el cine eşti şi că te dă afară de la serviciu. Dacă lucrezi la o firmă oarecare, pune mîna pe telefon, îl sună pe patron şi-i spune să te dea afară; dacă, de pildă, eşti agent CIA şi tocmai ai prins 20 de terorişti, îl sună pe directorul CIA şi-i spune că degeaba ai prins 20 de terorişti, că tot un prost eşti, trebuie neapărat să te dea afară.

Cu cît tipul e mai tare, cu atît pericolul e mai mare: pe lîngă faptul că te lasă fără slujba pe care o ai, o să aibă grijă să nu te mai angajeze nimeni; te dă afară de la serviciu, din Bucureşti, din Europa. Mîna lui lungă te va urmări pretutindeni şi n-o să te simţi în siguranţă nici mîcar în jungla amazoniană. De altfel, se pare că foarte mulţi tipi care au slujbe modeste în orăşele gen Huşi sau Năsăud sînt, de fapt, oameni daţi afară din Bucureşti şi intraţi într-un program de protecţie a martorilor.

Deşi te pasc deja bătaia şi şomajul, calvarul tău e abia la început. Vei afla cît de periculos e să ieşi din casă, că nu e bine să mergi pe jos, dar nici cu maşina, că n-o să mai carnet mult timp, că o să te părăsească nevasta şi că, în general, lumea o să se ferească de tine ca de un ciumat. N-o să-ţi mai curgă apa caldă niciodată, iar vara, cînd o să te duci la mare, o să aibă el grijă să plouă (asta, în cazul puţin probabil că te mai primeşte vreun hotel).

N-ai cum să scapi de el nici pe lumea cealaltă: în caz că dai ortu’ popii, îl sună pe Dumnezeu să-i spună să nu te primească în Rai, că eşti un idiot. De altfel, se pare că nici măcar Iisus n-a reuşit să intre în Rai, după ce mai mulţi locuitori ai Iudeii l-au prevenit pe Dumnezeu că e un şarlatan care se dă drept fii-su.