Daily Cotcodac

Bucureşti, Mica Sirenă

Julius Constantinescu

Era să mă prăpădesc ieri. Mă rog, exagerez puţin, încerc să vă storc o lacrimă ca să fac trafic. În fapt, era să mă lovesc de o ambulanţă într-o intersecţie. Puteam să-l omor pe ăla din salvare (sau pe ăla care aştepta salvarea), să iau eu însumi ambulanţa cu autostopul, să fac praf două maşini şi să rămîn fără carnet (le-am aranjat în ordinea efectului dramatic). O să spuneţi: meritai să mori, mă, asasinule! Criminalule! Nu erai atent la trafic, aveai muzica tare, te uitai după pitzi, ai luat-o pe linia de tramvai, ai făcut tu vreo găinărie. Huo, reprobabilule!
Vă dezamăgesc, ştiu, dar n-am făcut nimic din toate astea. Eram cu ochii cît cepele, auzisem sirena salvării şi o localizasem. M-am oprit, ambulanţa a făcut dreapta pe Barbu Văcărescu şi s-a îndepărtat. Atunci, am văzut cea de-a doua ambulanţă, care venea din faţă şi am aşteptat să treacă şi ea. Am băgat în viteza întîi, am ridicat piciorul de pe ambreiaj şi, în secunda următoare, era să mă proptesc în ambulanţă. În a treia. Pe asta n-am auzit-o, că toate urlau la fel.
Nu s-a întîmplat nimic pînă la urmă, pentru că şi şoferul de la ambulanţă a fost atent, dar povestea de ieri ridică o problemă la care legiuitorul nu s-a gîndit: ce se întîmplă atunci cînd într-o intersecţie inră simultan mai multe ambulanţe? Care are prioritate? Întîi trece aia care a intrat pe verde şi apoi cele care au intrat pe roşu? Se aplică regula priorităţii de dreapta, sau trece aia care a pătruns prima în intersecţie?
Plus că, avînd propria ta sirenă pornită, n-o să auzi şi sirenele altor salvări. Mori cu mîna pe sirenă, ca Vasile Roaită (pentru cititorii mai tineri, care nu ştiu care-i treaba cu Vasile Roaită: nu, nu era un tip care pipăia sirene).
Cred că ar fi nevoie de un dispecerat general, un fel de cameră de triere a ambulanţelor.
– “Speranţa”, recepţie! Ce ai acolo?
– Două dialize şi o cădere de calciu.
– “Fulgerul municipal”, m-auzi? Te apropii de Ştefan cel Mare colţ cu Barbu Văcărescu. Pe cine ai în maşină?
– O babă din Dristor care acuză dureri de stomac.
– “Speranţa”, “Fulgerul”, aici “Antilopa”! Vin de la un accident în lanţ, am o fractură de bazin şi posibile leziuni interne. Pîrtieeeee!