Aventurile bravului soldat Julică

Bucureşti, Mica Sirenă

Julius Constantinescu

Era să mă prăpădesc ieri. Mă rog, exagerez puţin, încerc să vă storc o lacrimă ca să fac trafic. În fapt, era să mă lovesc de o ambulanţă într-o intersecţie. Puteam să-l omor pe ăla din salvare (sau pe ăla care aştepta salvarea), să iau eu însumi ambulanţa cu autostopul, să fac praf două maşini şi să rămîn fără carnet (le-am aranjat în ordinea efectului dramatic). O să spuneţi: meritai să mori, mă, asasinule! Criminalule! Nu erai atent la trafic, aveai muzica tare, te uitai după pitzi, ai luat-o pe linia de tramvai, ai făcut tu vreo găinărie. Huo, reprobabilule!
Vă dezamăgesc, ştiu, dar n-am făcut nimic din toate astea. Eram cu ochii cît cepele, auzisem sirena salvării şi o localizasem. M-am oprit, ambulanţa a făcut dreapta pe Barbu Văcărescu şi s-a îndepărtat. Atunci, am văzut cea de-a doua ambulanţă, care venea din faţă şi am aşteptat să treacă şi ea. Am băgat în viteza întîi, am ridicat piciorul de pe ambreiaj şi, în secunda următoare, era să mă proptesc în ambulanţă. În a treia. Pe asta n-am auzit-o, că toate urlau la fel.
Nu s-a întîmplat nimic pînă la urmă, pentru că şi şoferul de la ambulanţă a fost atent, dar povestea de ieri ridică o problemă la care legiuitorul nu s-a gîndit: ce se întîmplă atunci cînd într-o intersecţie inră simultan mai multe ambulanţe? Care are prioritate? Întîi trece aia care a intrat pe verde şi apoi cele care au intrat pe roşu? Se aplică regula priorităţii de dreapta, sau trece aia care a pătruns prima în intersecţie?
Plus că, avînd propria ta sirenă pornită, n-o să auzi şi sirenele altor salvări. Mori cu mîna pe sirenă, ca Vasile Roaită (pentru cititorii mai tineri, care nu ştiu care-i treaba cu Vasile Roaită: nu, nu era un tip care pipăia sirene).
Cred că ar fi nevoie de un dispecerat general, un fel de cameră de triere a ambulanţelor.
– “Speranţa”, recepţie! Ce ai acolo?
– Două dialize şi o cădere de calciu.
– “Fulgerul municipal”, m-auzi? Te apropii de Ştefan cel Mare colţ cu Barbu Văcărescu. Pe cine ai în maşină?
– O babă din Dristor care acuză dureri de stomac.
– “Speranţa”, “Fulgerul”, aici “Antilopa”! Vin de la un accident în lanţ, am o fractură de bazin şi posibile leziuni interne. Pîrtieeeee!

Share:

23 comments

  1. 4mall 26 March, 2009 at 18:46

    Dar intre pompieri si ambulanta, cine are prioritate?

  2. JULIUS 26 March, 2009 at 19:10

    @4mall: eu stiu raspunsul. tu il stii? 😀
    (daca il stii, mai tine-l, sa vedem cati cititori si-ar mai lua sala. daca nu-s multi, scoatem o brosura pentru elevii scolilor de soferi, “Chestionarele Daily Cotcodac“, si facem profitul pe jumatate :D)

  3. Follenvie 26 March, 2009 at 19:28

    ce colectie de ambulante era intersectia aia ..si eu o stiu pe aia cu pompierii (oricum am deja permis , deci nu mai intru in target-ul vostru) 🙂

  4. DrLyana 26 March, 2009 at 20:07

    Cred ca prioritate are viata… Si atatea ambulante nu erau degeaba. Probabil cineva indragostit de viteza a “pupat” pe altcineva…

  5. DaNu 26 March, 2009 at 20:53

    Ai trait o trilema, ca daca erau 2 ambulante traiai o dilema….

  6. cipoc 26 March, 2009 at 21:10

    din 3 soferi nu era niciunu beat pe care sa`l opreasca politia in intersectie?:D

  7. 4mall 26 March, 2009 at 22:29

    Julica tata, cum ai zis ceva de facut bani pe seama altora, cum au inceput sa se coteasca…ba ca au permis, ba ca viata are prioritate…Observi?

  8. JULIUS 26 March, 2009 at 22:33

    @4mall: daca ziceam ceva de premii, erau toti cu mana pe sus 😀

  9. seba18 26 March, 2009 at 23:03

    nu mai stiu ce spune decretul, si sincer nici nu ma intereseaza atata vreme cat nu conduc niciuna din masinile ambulantei, politiei sau pompierilor. insa logica ma indeamna sa spun ca aceste 3 masini sunt de “rang egal” si, deci, doua masini de acelasi “rang” ajunse concomitent intr-o intersectie respecta regulile de circulatie care se aplica acolo, in timp ce toti ceilalti participanti la trafic le dau prioritate.

    mai e si treaba cealalta, ca soferul de pe ambulanta de exemplu, chiar daca are prioritate trebuie sa se asigure inainte de a intra intr-o intersectie. oricate sirene ai avea, nu cred ca poti merge chiar orbeste, rugandu-te doar ca toti ceilalti sa circule regulamentar si sa iti dea prioritate acolo unde trebuie…

  10. 4mall 26 March, 2009 at 23:08

    Pai RECTifica ce ai scris mai sus, si zi asa: Toti cititorii care nu stiu cine are prioritatea prioritara dintre pompieri si ambulanta, castiga GRATIS dreptul de a cumpara un “Chestionar Daily Cotcodac”! Ce zici, merge?

  11. Sagi 26 March, 2009 at 23:24

    Pompieri ba! Ca au girofar de culoare rosie (becul din el :)).
    Am raspuns doar asa…sa ma dau eu mare ca stiu 🙂

  12. astral 26 March, 2009 at 23:51

    politia si pompierii vor trece mereu inaintea ambulantei. asa cum atunci cand se apropie cele 2 cu semnalizare rosie, opresti, iar la cele cu albastru incetinesti. 😉 imi pune careva o pila la sala?

  13. Ferdinand 26 March, 2009 at 23:59

    Noroc ca nu te-ai intalnit cu 3 salvari printre gropile din Turda, in drum spre Bucuresti.
    Bine! Sa zicem ca cea de-a treia tine de Cluj si era in tranzit…

  14. Julia- JD 27 March, 2009 at 00:05

    Da, un dispecerat!
    Insa astia nu se coordoneaza nici cu timpul cand e sa vina sa ia bolnavul, dar cu transportul acestuia!
    Am asteptat odata salvarea pt mama unui prieten vreo 3 ore. Tipa murea si invia si aia nimic.

  15. jokeru 27 March, 2009 at 00:18

    dispecerat ezicsta ,dar e facut asa sa primeasca comenzi de “viitoarele” mortaciuni .nu stiu ce sa spun dar mai bine ar desfiinta ambulantele si ar face dispecerat la serviciile mortuare

  16. InnOcente* 27 March, 2009 at 02:11

    @jokeru de dat cu părerea sunt sătulă! Măcar ai o vagă idee de ce nu ajung ambulanţele la timp?!

  17. Adi 27 March, 2009 at 07:01

    Dintre doua vehicule cu regim prioritar primul trece cel care vine din dreapta. Asta este scris in toate cartile de legislatie. Nu este adevarat ca vehicule cu girofar rosu trec inaintea celor cu cel albastru. Daca trebuie sa incetinesti si nu sa opresti la salvare asta nu inseamna k salvarea e mai fraiera.

  18. je 27 March, 2009 at 08:45

    in constanta chiar s-au lovit 2 ambulante intr-o mare intersectie din oras .ambulanta particulara(o masina din epoca de piatra) a fost scoasa capra:) ispasitoare:))

  19. T@V 27 March, 2009 at 15:35

    Deci io chiar am o problema cu ambulantele astea. Mi s-a intamplat de mai multe ori, sa o aud, ca imi tiuiau timpanele de cat de tare urla, dar zgomotul fiind atat de asurzitor, nu puteam sa imi dau seama de unde venea urlatoarea! Pur si simplu n-o vedeam unde e!! De unde vine, si unde ar vrea sa se duca. Uneori o pun pe nevasta-mea sa se uite dupa salvare. Ii zic: ia vezi si tu de unde vine asta, ca io nu-l vad.

  20. Bruno 27 March, 2009 at 19:15

    Uite ce se intampla cand trec doua masini cu aceasi prioritate in intersectie: http://www.liveleak.com/view?i=06b_1224370568

  21. shtrulex 29 March, 2009 at 17:26

    intre masinile cu regim prioritar se aplica regula prioritatii de dreapta.

  22. Ina_adevarata 25 June, 2012 at 19:55

    Vazusi, Jul? Asta inseamna sa vii cu subiecte serioase, ca la televizor. Ai deja o gramada de comentarii ontopic, nu trollingul cu care te-au obisnuit veteranii DC.

  23. Cristina Ş. 25 June, 2012 at 19:57

    @Ina_adevarata: 🙂

Leave a reply