Daily Cotcodac

Cum mi-am petrecut sărbătorile (2)

Ovidiu Eftimie

2. Odă flexului

Pe la finalul anilor ’70 cele trei ursitoare s-au adunat la căpătâiul unui nou născut şi au început să ursească. „Fie ca acest băiat să fie frumos şi talentat ca Hemingway şi Adonis”, a zis una. „Fie să aibă parte de oameni interesanţi în jurul său, şi el să fie un tip interesant”, a zis a doua. „Fie ca el, care este cel mai inteligent, să conducă lumea într-o bună zi, spre o nouă etapă în dezvoltarea ei”, a zis şi a treia. Apoi prima s-a prins: „Fatăă, nu putem face aşa ceva, iese un Kwisatz Haderach, ar fi prea superb acest om”. „Lasă tu”, i-a zis a doua, „n-o să fie doar lapte şi miere pentru el. Fie să nu aibă parte niciodată de un suport de brad ca lumea sau de un laptop de doamne-ajută”. Apoi ursitoarele au mai urat câteva căcăţişuri şi neîmpliniri, pe care cititorii Daily Cotocodac le cunosc foarte bine.

Anii au trecut şi iată-mă din nou în faţa faptului împlinit. În niciun magazin din Braşov n-am reuşit să dau de un suport de brad ca lumea, pentru că nevastă-mea a dorit din nou brad ca să aibă ăla micu’ ce ignora. Sigur, cică există un astfel de suport bun, mi-a narat naşu-meu despre el, dar nu am găsit nicio dovadă clară a existenţei acestuia. De obicei suportul de brad este mai îngust decât bradul care vrei să-l pui acolo pentru că, deşi am ajuns pe Lună şi am inventat internetul, noi, oamenii, nu suntem în stare să aproximăm cam cât de gros e un brad de 1,7-1,8 metri.

Şi-atunci mi-am dat seama ce unealtă bună este flexul. Cu el poţi să tai aproape orice, de la metal la plastic, de la pâine la ciolan de vită, totul e să ai discurile necesare. Cu flexul poţi şlefui lucruri prin casă sau prin curte, sculpta în gheaţă, tăia copaci sau tunde iarba, totul e să ai răbdare.

Cu flexul poţi tăia prin rigips sau prin perete, dacă vrei să faci o încăpere nouă. Cu un prelungitor bun şi un disc pe măsură poţi tăia chestiile alea folosite pentru blocatul roţilor maşinii. Sau poţi tăia chiar maşina vecinului care te-a blocat pentru că locul de parcare pe care te-ai pus i-a fost oferit lui direct de către Moise, alături de chivotul sfântului legământ.

Orice meşter al casei va avea un flex cu el ca să poată tăia gresia, faianţa, ţevile din baie, lacătul de la beci dacă ai pierdut cheile sau chiar butucul de la uşă dacă eşti atât de tâmpit cât să pierzi toate cheile. Cu un flex bun poţi să ajustezi bradul de Crăciun cât ai zice peşte, şi chiar asta vroiam să fac cu această minunăţie a tehnicii, dacă nu aş fi pierdut-o pe undeva prin casă.

Am înţeles de ce toată lumea urează „să fim mai buni” în ajunul Crăciunul, o fac pentru că oamenii sunt într-adevăr răi, foarte, foarte răi. Încercaţi în seara aia să mergeţi prin vecini să cereţi împrumut un flex, veţi vedea cu câtă duşmănie vă privesc oamenii.