Daily Cotcodac

Un ginere de coşmar

Julius Constantinescu

Dumitru Tânjală (38 de ani) şi Tănase Neagu (28 de ani), ambii din satul Izvoarele, judeţul Galaţi, erau vecini şi prieteni buni, aşa cum se întâmplă adesea cu oamenii pe care-i leagă pasiuni comune (dacă ar fi să fac o presupunere, aş merge pe mâna pasiunii comune pentru băuturică, însă, neavând probe suficient de solide care să susţină o asemenea idee nebunească, vă las să vă închipuiţi că liantul acestei prietenii consta în pasiunea celor doi pentru filatelie şi romanul rus).

Cu timpul, Tănase se îndrăgostise nebuneşte de fata cea mică a lui Tânjală, care avea doar 15 anişori (se cunoaşte faptul că nu există fete minore, ci doar băutură puţină). Tânjală nu s-a opus acestei relaţii, ba chiar a încurajat-o (când fie-ta are 15 ani, cu cine ai putea s-o ştii mai în siguranţă decât cu un hăndrălău de 28?). Iar tânărul hăndrălău Tănase nu i-a înşelat deloc aşteptările şi, ca să-i dovedească faptul că are intenţii serioase cu fie-sa, nici nu s-a cuplat bine cu ea, că a şi lăsat-o gravidă (intenţiile lui Tănase erau atât de serioase, încât a lăsat-o gravidă direct în luna a treia). În loc să pună mâna pe par şi să plece în peţit, aşa cum se obişnuieşte în astfel de cazuri, Tânjală, om cu scaun la cap, a vrut să afle mai întâi şi ce gândeşte satul despre treaba asta, aşa că a comandat un exit-poll la ieşirea de la cârciumă, unde se pare că cele mai multe sufragii le-a întrunit varianta: “Bă Dumitre, nu ştiu ce să spun, că aud că Tănase cam trăieşte şi cu nevastă-ta”. Aşa că Tânjală a alergat într-un suflet acasă şi l-a strigat pe Tănase peste gard: “Tănăsică tată, hai repede pân’ la mine, că fusăi ieri pe la Humanitas şi mi-am luat două cărţi de Şolohov şi una de Valentin Rasputin”. Auzind de Şolohov, moartea lui, Tănase a dat fuga. După ce-au dat gata câteva capitole, între cei doi a izbucnit un conflict, principalele acuze pe care Tânjală i le-a adus lui Tănase fiind că a lăsat-o pe fie-sa gravidă, că trăieşte cu nevastă-sa şi, nu în cele din urmă, că Şolohov e un impostor ordinar şi că “Donul liniştit” clar nu e scris de el. Tănase a încercat să se apere, însă, în cele din urmă, a fost nevoit să cedeze în faţa argumentelor solide invocate de Tânjală – printre care şi un cuţit de bucătărie, argument destul de greu de demontat, oricât de tare ai fi la logică.

O oră mai târziu, Tânjală l-a urcat pe Tănase, aflat acum sub formă de cadavru, în căruţă şi l-a aruncat pe un câmp, după care l-a acoperit cu crengi şi frunze. Cum au descoperit poliţiştii cadavrul lui Tănase rămâne un mister, ştiut fiind că, dacă acoperi un cadavru cu crengi şi frunze, practic e imposibil să-l mai găsească cineva.