Tentativa moarte n-are

Un ginere de coşmar

Julius Constantinescu

Dumitru Tânjală (38 de ani) şi Tănase Neagu (28 de ani), ambii din satul Izvoarele, judeţul Galaţi, erau vecini şi prieteni buni, aşa cum se întâmplă adesea cu oamenii pe care-i leagă pasiuni comune (dacă ar fi să fac o presupunere, aş merge pe mâna pasiunii comune pentru băuturică, însă, neavând probe suficient de solide care să susţină o asemenea idee nebunească, vă las să vă închipuiţi că liantul acestei prietenii consta în pasiunea celor doi pentru filatelie şi romanul rus).

Cu timpul, Tănase se îndrăgostise nebuneşte de fata cea mică a lui Tânjală, care avea doar 15 anişori (se cunoaşte faptul că nu există fete minore, ci doar băutură puţină). Tânjală nu s-a opus acestei relaţii, ba chiar a încurajat-o (când fie-ta are 15 ani, cu cine ai putea s-o ştii mai în siguranţă decât cu un hăndrălău de 28?). Iar tânărul hăndrălău Tănase nu i-a înşelat deloc aşteptările şi, ca să-i dovedească faptul că are intenţii serioase cu fie-sa, nici nu s-a cuplat bine cu ea, că a şi lăsat-o gravidă (intenţiile lui Tănase erau atât de serioase, încât a lăsat-o gravidă direct în luna a treia). În loc să pună mâna pe par şi să plece în peţit, aşa cum se obişnuieşte în astfel de cazuri, Tânjală, om cu scaun la cap, a vrut să afle mai întâi şi ce gândeşte satul despre treaba asta, aşa că a comandat un exit-poll la ieşirea de la cârciumă, unde se pare că cele mai multe sufragii le-a întrunit varianta: “Bă Dumitre, nu ştiu ce să spun, că aud că Tănase cam trăieşte şi cu nevastă-ta”. Aşa că Tânjală a alergat într-un suflet acasă şi l-a strigat pe Tănase peste gard: “Tănăsică tată, hai repede pân’ la mine, că fusăi ieri pe la Humanitas şi mi-am luat două cărţi de Şolohov şi una de Valentin Rasputin”. Auzind de Şolohov, moartea lui, Tănase a dat fuga. După ce-au dat gata câteva capitole, între cei doi a izbucnit un conflict, principalele acuze pe care Tânjală i le-a adus lui Tănase fiind că a lăsat-o pe fie-sa gravidă, că trăieşte cu nevastă-sa şi, nu în cele din urmă, că Şolohov e un impostor ordinar şi că “Donul liniştit” clar nu e scris de el. Tănase a încercat să se apere, însă, în cele din urmă, a fost nevoit să cedeze în faţa argumentelor solide invocate de Tânjală – printre care şi un cuţit de bucătărie, argument destul de greu de demontat, oricât de tare ai fi la logică.

O oră mai târziu, Tânjală l-a urcat pe Tănase, aflat acum sub formă de cadavru, în căruţă şi l-a aruncat pe un câmp, după care l-a acoperit cu crengi şi frunze. Cum au descoperit poliţiştii cadavrul lui Tănase rămâne un mister, ştiut fiind că, dacă acoperi un cadavru cu crengi şi frunze, practic e imposibil să-l mai găsească cineva.

Share:

22 comments

  1. Un ginere de coşmar » visurat.ro 23 August, 2009 at 17:20

    […] că liantul acestei prietenii consta în pasiunea celor doi pentru filatelie şi romanul rus).(more…) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  2. Moldo 23 August, 2009 at 17:54

    tu te uiti zilnic la stirile de la ora 17 sau de unde le scoti? :))

  3. Florian 23 August, 2009 at 18:34

    „Auzind de Şolohov, moartea lui, Tănase a dat fuga”. Normal că a dat fuga, ca să nu existe cumva dubii că Solohov e moartea lui.

  4. Florian 23 August, 2009 at 18:55

    Exit-pollul a mai avut o concluzie, că à mică trebuie chiuretată. Infirmându-şi numele, Tânjală a dat fuga să rezolve problema personal. Experienţă avea, că-şi ţinuse scroafa de picioare când i-o castrase veterinarul şi văzuse cum se face, iar între scroafa din coteţ şi scroafa de fie-sa nu putea fi mare diferenţă.
    Dacă a confundat pacientul nu-i vina lui, că se lăsase întunericul.

  5. Florian 23 August, 2009 at 19:16

    Oamenii din sat mai au o variantă, că cei doi au plecat la plimbare pe câmp să recite din Esenin. Obosit de efortul spiritual, Tănase s-a lungit să se odihnească puţin. Grijuliu, bunul său prieten l-a învelit cu ce-a avut la îndemână, apoi a dat fuga până acasă pentru a-i aduce şi o pernă. Fatalitatea a făcut ca Tănase să se răsucească în somn, iar creanga de sub el s-a dovedit a fi mai rezistentă decât fragilul său abdomen de intelectual.

  6. Florian 23 August, 2009 at 19:24

    V-aţi luat cu mâinile de cap că mai am un scenariu? Asta am şi vrut, să vă enervez, că prea v-aţi moleşit. Parcă aţi fi din neamul lui Tânjală. Hai, treceţi la treabă că miroase a ţâţe (mă rog, a cărţi cu ţâţe).

  7. Florian 23 August, 2009 at 19:29

    Ne vedem mai târziu, că eu mi-am făcut norma. Plec să cumpăr un buchet de nuntă pentru bietul Ciprian şi vipera de nevastă-sa.

  8. Lau 23 August, 2009 at 20:57

    @Moldo:nu draga,tu n-ai auzit?stirile da la 17 se uita pe DC

  9. şi-la-vară-cald 23 August, 2009 at 21:19

    Greşeala lui Tânjală a fost că a luat de bun exit-poll-ul, fără a ţine seama de marja de eroare. Dacă ar fi ţinut, ar fi aflat că de fapt Tănase era tatăl fică-sii, deci nu putea s-o lase gravidă pe mucoasă, că un intelectual cu gusturi literarea aşa de fine nu face atingere cu ideea de incest.
    @ Florian
    Vezi de bagă în buchetul ăla nupţial şi o creangă de-aia cu care s-a sinucis letal, din neatenţie, Tănase! Apropo: de unde mai ai bani, iubire?!

  10. http://www.tahemet.blogspot.com/ 23 August, 2009 at 21:22

    Singurul argument logic mai tare decât un şiş e un pistol. argumentul mai logic decât pistolul e mitraliera, and so on. cum kalaşnikoavele nu se găsesc chiar la toate buticurile de ţară (sau budic, cum zice vecina mea), chiar că era cam greu să combată argumentul tatălui socru not soon to be. de unde, aş trage eu concluzia de chibiţ, că dacă ai astfel de pasiuni arzătoare şi mai ales uşor letale pentru literatura rusă, îi bine să ai şi o legătură cu rakeţii lor. doar pentru cazuri de analize de text în situaţii de extremă urgenţă

  11. Ozzi 23 August, 2009 at 22:41

    Mosule, e “romanul rusesc”. P-ala rus il cheama Romanov.

  12. punKreas 23 August, 2009 at 22:43

    O buna metoda pentru Arsulici, asta cu acoperitul cu frunze 😀

  13. Florian 23 August, 2009 at 23:35

    @şi-la-vară-cald
    Pentru orice femeie trebuie să ţii la vedere un card cu ceva mărunţiş pe el, ca să-i dai impresia că-i şmecheră când ţi-l goleşte.

  14. Florian 23 August, 2009 at 23:41

    @tahemet
    Tu parcă lucrai la firma „Yakuza – săbii şi cuţite”, da’ văd că ţi-ai luat transferul la arsenalul USA Army.

  15. N.A. 23 August, 2009 at 23:43

    Eu zic ca Tanjala s-a dovedit un tip egoist care nu stie sa impartaseasca ce are el mai bun si cu semenii lui. O sa ziceti ca nu-i adevarat, ca ce avea el mai bun era bauturica pe care o sharuia cu voiosie, si nu cele doua doamne din viata lui ( ca se pare ca domnisoara nu prea mai era loaza de fii-sa).. Misogini, zau asa!

  16. Arsulici 24 August, 2009 at 08:59

    @punKreas
    Da, stiu, si am s-o utilizez curind, caci am inceput sa ma satur de miorlaiturile in calduri ale unor pitipoance de ambele sexe care lasa comentarii inepte pe la toate articolele 😀

    PS nu ma refer la tine, ci la …. (nu le dau numele, ca nu vreau sa intru in polemici)

  17. Camelia 24 August, 2009 at 11:30

    De acord cu Arsulici, deja nu mai vreau sa citesc comentarii, ca ma simt indiscreta.

  18. Florian 24 August, 2009 at 13:44

    Băi ce durere-n c*r m-a apucat, dracu’ ştie ce lighioană m-o fi muşcat.

  19. yoanna 25 August, 2009 at 12:15

    slvc,de ce-l musti pe Flory??

  20. Florian 26 August, 2009 at 00:11

    @yoanna
    Dacă mă mângâi tu, îmi trece sigur.

  21. Daily Cotcodac »  Socrul cu două nurori 15 October, 2010 at 19:01

    […] Un ginere de coșmar […]

  22. Captiv printre cei vii » Daily Cotcodac 21 January, 2011 at 09:00

    […] aventuri cu oameni de ispravă: Un ginere de coşmar Necrologuri vesele şi triste Fănel şi găinile santinelă Recomandări de seară: stay […]

Leave a reply