Daily Cotcodac

Băse, cel mai viteaz şi mai drept dintre traci

Julius Constantinescu

Dintre toţi intelectualii care nu-l gratulează cu titlul de „Traian cel Mare”, asemeni lui TRU, domnului preşedinte Băsescu îi căşună zilele astea taman pe bietul Herodot, un profesoraş mărunt din Halicarnas care, în loc să înveţe şi el o meserie, îi dădea cîtu-i ziulica de lungă cu scîrţa, scîrţa pe papirus.

Ce-i veni lu’ dom’ preşedinte, după ce-i trimise pe elevi să-şi ia doctoratul în ştiinţe naturale pe google, să se ia şi de părintele istoriei? Să-i fi şoptit oare serviciile la ureche că Herodot ăsta umbla cu cioara vopsită şi că, după ce ne laudă că sîntem cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci, mai la vale, în Cartea a V-a a Istoriilor, o dă la-ntors şi şterge pe jos cu noi? Poftim citate: „La ei, la traci, trîndăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca cîmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare”, „A trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă” sau „La traci, există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare”.

Dacă dom’ preşedinte avea într-adevăr cunoştinţă despre mizeriile colportate de Herodot pe seama noastră, atunci avea tot dreptul să ceară ca măgarul să fie ras din manualele şcolare şi înlocuit, eventual, cu reţeta de sărmăluţe dacice a lui Daicoviciu.

Deşi mă tem că pe masa lu’ dom’ preşedinte n-a ajuns niciodată dosarul lui Herodot şi că l-a pomenit doar pentru că, vrînd să-i tragă puţin de urechi pe filozofi, ăsta era singurul de care auzise.

Publicat in ziarul 7 plus