Daily Cotcodac

Partea goală a paharului: astăzi, vodca

Dr Ionuţ Şendroiu

Ca la orice băutură cu peste 33% alcool, efectele negative ale vodcii sunt numeroase şi redutabile. Excepţie fac băuturile făcute cu lanţul prin pivniţa sau garajul vreunui întreprinzător cu pile unde trebuie, care pot face rău mai mult şi mai repede. Uneori, definitiv.
În mod normal, vodca este o băutură ce conţine 40% alcool, teoretic obţinut din cereale. Băută zilnic, în cantităţi care depăşesc 200 ml, sculptează în asemenea manieră ficatul încât, în 15-20 de ani, îl face extrem de decorativ. Uneori, doar decorativ. Efectul său asupra hepatocitului (celula hepatică) este distrugător, abuzul de vodcă ducând spre hepatită etanolică şi ciroză. Cetăţeanul cu ciroză (decompensată vascular) se remarcă printr-o burtă mare, plină cu lichid de ascită, pe care o cară obosit pe două picioare subţiri. De obicei, domnul respectiv are şi varice esofagiene.
La niveul creierului, vodca sculptează în aceeaşi manieră avangardistă, încât în 15-20 de ani, acesta devine la fel de decorativ ca şi ficatul. Provoacă demielinizarea celulelor nervoase, ducând la polineuropatie alcoolică. În acest stadiu, băutorul de vodcă are un tremor specific al mâinilor, accentuat în caz de sevraj, dureri şi furnicături la membrele inferioare şi dificultăţi în controlul sfincterelor (ceea ce îl face pe respectiv să miroasă a urină aproape tot timpul, amănunt care îl ajută să se remarce încă de la intrarea în cârciumă). Şi, bineînţeles, tulburări de comportament care îl fac pe tip cunoscut în tot blocul, 24 de ore pe zi.
În plus vodca nu lasă în pace nici rinichiul şi nici inima. Pe primul îl atacă exact unde-l doare mai tare (la nefron), în cazul inimii determinând cardiomegalie, chestie care se lasă cu tulburări de ritm.

În concluzie, un gând spre viitor este foarte util înainte să vă comandaţi vodcă. Altfel, riscaţi să vă petreceţi viitorul în Partidul Imperial…