Daily Cotcodac

Mic tratat de luptă împotriva păduchilor

Julius

 

Când eram mic, păduchii soseau în şcoală cu regularitatea păsărilor călătoare. În ciuda carantinei severe la care era supusă imediat clasa atinsă de această teribilă plagă, prolificii păduchi se răspândeau în toată şcoala mai repede decât lumina învăţăturii.Valuri de gaz şi piepteni deşi se abăteau atunci asupra copiilor, care erau siliţi de părinţi să stea cu capul înfăşurat într-o basma stropită cu gaz până ce nedoritele insecte mureau prin asfixiere. Cititorii mai tineri se vor fi mirând să afle că pentru stârpirea păduchilor se folosea gazul; ei trebuie să ştie însă că pe vremea aceea în magazine nu se găseau şampon cu aloe vera, balsam pentru volum şi toate celelalte produse de îngrijire a părului care fac din capul omului un mediu ostil oricărei forme de viaţă.

 

Pe lângă necazurile pricinuite de păduchi şi ulterior de gazul care te scăpa de ei, dacă se afla că ai avut păduchi trebuia să suporţi şi singurătatea, fiindcă nici un copil nu se mai juca o bună perioadă de timp cu tine. Era bine deci ca nimeni să nu afle că ai avut păduchi – mai ales că şi părinţii îţi spuneau să-ţi ţii gura, să nu vă faceţi de râs (erau mai multe lucruri despre care era bine să nu se ştie că le ai, dar cele mai importante erau păduchii şi valuta).

 

În condiţiile astea, toată lumea avea păduchi, dar nimeni nu ştia de unde i-a luat, fiindcă nimeni nu avea păduchi.

 

Aşadar, gazul de la Peco şi pieptenele des erau armele cu care se lupta în Republica Socialistă România împotriva păduchelui. Embargoul informaţiei propriu lagărului socialist ne împiedica să aflăm cum luptă alte popoare împotriva perfizilor păduchi, însă cel puţin în cazul sovieticilor puteam bănui cu uşurinţă că folosesc vodca (panaceu rusesc răspândit şi prin zona Moldovei).

 

Nu aveam, în schimb, acces la tratamentele capitaliste împotriva păduchilor – deşi ar fi fost interesant de ştiut, de pildă, ce foloseau francezii, popor cu o bogată tradiţie în păduchi (se spune că în Evul Mediu aproape toţi soldaţii din Europa aveau păduchi fiindcă obişnuiau des să ia prizonieri francezi, iar la curtea lui Ludovic XIV păduchii ajunseseră atât de graşi, încât trebuiau masaţi cu andrelele să nu se anchilozeze). Tratament la care au însă acces copiii de astăzi, care au la dispoziţie spray pentru prevenţie în timpul epidemiilor de păduchi şi spray sau şampon pentru tratament, cum sunt cele din gama Paranix.

 

 

O să spuneţi: da, dar riscul de a lua păduchi de la şcoală e mai mic astăzi, fiindcă, judecând după rezultatele la bac din ultimii ani, copiii petrec tot mai puţin timp la şcoală. E adevărat, însă pe de altă parte cine îşi apropie căpşorul de alte căpşoare de zece ori pe zi, să-şi facă un selfie cu colegii?