Daily Cotcodac

Revista Historia rescrie istoria Rusiei

Julius Constantinescu

Cu toate eforturile depuse de noi la numărul de print „Daily Cotcodac – Istoria amuzantă”, ne este limpede că nu vom reuşi niciodată să scriem despre istorie la fel de amuzant ca revista Historia. Pesemne însă că revista Historia îşi plăteşte foarte bine redactorii şi aşa reuşeşte să-i angajeze pe cei mai haioşi – altminteri, să nu fi avut bani, ar fi angajat şi ei câţiva redactori fără mari pretenţii financiare, gen doctori în istorie sau măcar nişte absolvenţi de facultate.

Săptămâna trecută, de pildă, articolul „A fost Ştefan cel Mare un sfânt şi un apărător al creştinătăţii?” ne-a amuzat atât de tare încât, după ce l-am terminat de citit, ne-am uitat să vedem dacă nu cumva e scris de Cartianu. Textul în sine reprezintă cam a mia demitizare a lui Ştefan cel Mare pe care am citit-o şi din el am aflat că marele voievod s-a bătut cu turcii, tătarii, leşii, ungurii şi muntenii, că era niţeluş cam afemeiat şi iute de mânie – adică lucruri mai puţine cunoscute celor care au abandonat şcoala imediat după ciclul primar.

N-o să fim măgari să vă povestim tot textul, nu vrem să vă stricăm surpriza – găsiţi textul integral în revista Historia. Două lucruri am vrea însă să-i spunem lui Ion Preaşca, demolatorul de mituri al prestigioasei reviste amintite:

– Kievul n-a avut niciodată un împărat, nici măcar în timpul Rusiei Kievene (dispărută oricum, la ora la care vorbeşti tu, de trei secole). În 1463, centrul puterii se afla la Moscova, şi nici acolo nu exista nici un ţar fiindcă Ivan al III-lea continua să fie Mare Cneaz – probabil nu primise ultimul număr din Historia şi, deci, habar n-avea că Rusia e condusă de împăraţi.

– Mangopul era capitala micului principat grecesc Theodoro, vasal al Hanatului Crimeii până la cucerirea sa de către turci. Cnezatul era o formă de organizare statală întâlnită doar la slavi şi la români, nicidecum la greci.

PS: Să nu fim nedrepţi şi să recunoaştem că Historia reuşeşte totuşi, număr de număr, să demoleze un mit rămas încă în conştiinţa publicului, şi anume că ar fi o revistă de istorie.

Alte prostii din revista Historia:
”Adevărul” despre Caligula