Daily Cotcodac

Cafea la filtru. Reţetă pentru burlaci

Monica Ionescu

Am ieşit cu prietenele într-o sâmbătă în oraş, la un restaurant micuţ şi discret, unde să putem să hăhăim discutăm în voie despre subiecte fierbinţi la ordinea zilei: opincuţe, rochiţici, săndăluţe cu sau fără platforme, bbcream-uri, blushuri şi rimeluri, subiecte de care depinde pacea planetei, în general, şi a noastră, în particular.

În timp ce discutam aprins chestiunile de pe ordinea de zi, ciripeala ne-a fost întreruptă de un telefon alarmant: părinţii uneia dintre prietenele mele, veniţi în vizită la ea, nu reuşeau să vadă nimic la televizor din cauze necunoscute.

O jumătate de oră s-au dat telefoane: la părinţi, cu instrucţiuni de folosire a telecomenzilor, a mufelor, a cablurilor, a receiverului; la compania de cablu, pentru reclamaţii şi sesizări; la rude apropiate care se puteau deplasa la faţa locului pentru verificări. Ba s-a sunat inclusiv pe la prieteni care locuiesc în zonă, să treacă să vadă. În fine, treaba s-a rezolvat: nu era bine mufat cablul tv.

Ne revenim din starea de veselie plenară (adică am reuşit să nu mai nechezam ca nişte capre) şi începem să ne dăm cu presupusul: ce rudă şi pe cine va suna în următoarele minute. Eram aproape convinsă că loteria mi-a făcut o surpriză plăcută şi va suna mama, al cărei smartphone se întrerupe din 3 în 3 minute… Şi cum dădeam noi aşa, în bobi, sună telefonul alteia, nu al meu, cum credeam. Apelata ne face un semn larg însoţit de un deget la buze, de linişte, adică, ridică o privire care trăda consternarea totalã şi ne întreabă:

– Fata, i-auzi, spune frate-meu să întreb pe una dintre voi, care-i mai gospodină, care se pricepe, nu ca mine! Care îi daţi, fată, o reţetă de cafea la filtru?


Am plecat imediat după această conversaţie, de teamă că geamurile restaurantului vor ceda la explozia de râs pe care am reprimat-o cât timp s-a dictat reţeta pentru cafea la filtru.

PS: Reţeta de cafea la filtru este, ca şi Sfântul Graal, Zâmbetul MonaLisei, dipariţia incaşilor şi alte minuni ale lumii, un secret bine pãstrat, de generaţii, al Conspiraţiei Chefilor de 3 stele Michelin. Puţini aleşi au acces la această taină pe care, acum, o voi împărtăşi tuturor, cu speranţa cã o sa mai fiu în viaţã dupã aceastã spovedanie: o linguriţă de cafea, cu vârf, la o ceşcuţă de apă. Simbolul ceşcuţei este înscris pe suportul pentru apă al cafet…