Daily Cotcodac

Constanţa, oraşul sultanilor

Costi C.

După ce am citit despre laudele lui Camio la adresa Clujului, m-am gândit să scriu și eu un text despre orașul meu de baștină, Constanța (pentru cititorii noştri din Medgidia: Costanţa – e acelaşi oraş). De mult îmi doream să împărtășesc și cu alți cititori impresiile mele minunate despre orașul de pe malul mării.

În primul rând, ceea ce îmi place mult la Constanța sunt trotuarele – largi, frate, se pot organiza concursuri de “țară, țară, vrem ostași!” pe ele. Iar străzile sunt impecabile, nu vezi nici o groapă. Ce să mai spun de canalizări – sunt puse la nivel cu asfaltul cu polobocul laser.

Constanța e plină de parcuri, oriunde te duci dai de un spațiu verde – mai mic sau mai mare, zici că e un oraș construit într-o pădure. Și parcurile astea au o grămadă de alei, exemplar de curate (am uitat să spun, constănțenii sunt oameni civilizați și strâng rahaţii după 4pedele lor). Oamenii se salută când se întâlnesc, de zici că-s toți vecini, chiar dacă nu s-au văzut în viața lor. Și n-am auzit o înjurătură de ceva vreme – ba, mint, am auzit acum câteva luni un “du-te naibii!”, dar cred că cel ce aruncase sudalma era turist.

Apropo de înjurături, nici în Constanța nu se claxonează, nici măcar când vreun șofer de Prahova parchează în mijlocul intersecției. Ca să nu mai zic că transportul în comun este extraordinar, ajungi dintr-un capăt al orașului în celălalt în mai puțin de 20 minute, așa de bine pus la punct este, leagă orice traseu care îți poate trece prin cap, ba chiar unele trasee sunt dublate. Și este și ieftin, iar vara e așa răcoare în autobuze încât lumea se plimbă de plăcere cu ele, s-a renunțat de mult la microbuzele mirositoare, aglomerate și scumpe. Vara, cetăţenii care nu şi-au permis să-şi pună aer condiţionat dau o tură cu autobuzul până la Poarta 2, să se răcorească.

Ca orice oraș cu o istorie respectabilă, Constanța are și un centru vechi – proaspăt renovat, aerisit, o adevărată plăcere să te plimbi pe acolo. Fiecare clădire este un colț de istorie și întrevezi în diversele stiluri arhitectonice măreția vechiului oraș. În curând se va redeschide pentru vizitatori vechea baie publică romană. Chiar am auzit doi amici vienezi că își doresc să revină în orașul nostru, că centrul lor istoric este praf în comparaţie cu centrul nostru, și că în Viena au văzut mai mulți etnici conlocuitori decât în Constanța (unde, apropo, lebăda este considerată animal sacru).

Totuși, cred că toate astea i se datorează în mare măsură și primarului nostru, om gospodar (a fost reales de 3 ori – asta spune multe despre cât de bine își gospodărește orașul). Un om modest, gospodar (cred că am mai zis o dată asta), cinstit și căruia nu îi place să iasă în evidență decât prin felul în care își păstorește orașul. De exemplu, subvențiile pentru întreținere sunt așa de mari iarna încât în curând, în loc să plătim întreținere, vom primi bani de la primărie doar pentru că locuim în oraș. Deja pensionarii Constanței se contrazic pe locul în care să îi amplaseze statuia bunului nostru primar. Obiectivul dumnealui este, după cum declară deunăzi, să surclaseze Vancouver în topul celor mai bune orașe din lume, și, după cum arată lucrurile, nu mai are mult.

Acest text este un pamflet. Cu alte cuvinte, nu ne asumăm răspunderea pentru cei care se vor muta în Constanţa după citirea acestui text.