Daily Cotcodac

Despre HR

Adrian Călăraşu

Când v-aţi căutat de lucru, v-au călcat vreodată pe nervi fătucile de la HR cu tot felul de întrebări tip, de-a dreptul cretine, atunci când v-au interogat la telefon? V-au făcut cu capul şi la faţa locului, cu acelaşi gen de interpelări, încercând să înţeleagă cu ce anume v-aţi ocupat în trecut? V-au distrus psihic atunci când v-au cerut amănunte în legătură cu hobby-urile pe care vi le-aţi trecut în CV?

Pe de altă parte, ele cum credeţi că se simt atunci când sunt nevoite să citească SF-uri, credeţi că toată lumea e familiarizată cu acest gen literar? Aveţi impresia că ele nu se întreabă cum de unul care până acum a operat pe creier, sau a proiectat rachete spaţiale, vrea ca deodată să se angajeze agent de vânzări? Credeţi că nu se vede cu ochiul liber că rubrica de experienţă e trecută din burtă, sau că aţi adăugat cu tupeu la hobby nişte preocupări că şi când ar fi ale voastre?

Eu dacă aş lucra la resurse umane m-aş organiza altfel. În primul rând te-aş căuta pe facebook pentru a-mi face prima impresie. Personal – pe persoană fizică – am refuzat doi avocaţi, un consultant financiar şi un dentist după ce am văzut cu ce hal de oameni aş fi putut avea ghinionul a avea de-a face.

În următoarea etapă m-aş uita să văd ce poze ai urcat pe Instagram; cei care postează cină pleacă primii. Apoi ţi-aş citi blogul şi te-aş urmări puţin pe twitter: la primul check in ne luăm la nevedere. În cazul foarte puţin probabil în care n-am putut să-mi fac încă o părere, aş apela la aşii din mânecă; rog HR-istele să-şi ia notiţe. E ca-ntr-un meci de box în care nu ai adversar pe măsură: croşeu stânga – rog prezentaţi playlist-ul; croşeu dreapta – rog prezentaţi paginile web favorite; uppercut – rog prezentaţi paginile web vizitate.

N-am venit să reinventez resurse umane, probabil că fac şi ei ceva acolo în afară de crescut porumb pe Farmville, dar atât timp cât lucrează cum mi s-a întâmplat mie să văd, voi avea senzaţia că HR-istii sunt echivalentul functionarului care plimbă o hârtie prin instituţie sau al muncitorului care cară o ţeavă dintr-un loc într-altul doar ca să dea senzaţia că face ceva.

Notă Julius: Călă, încă mai ai multe de învăţat despre HR. Crede-mă, ţi-o spune unul care te-a făcut să fii mândru că te lasă să munceşti gratis pentru el.