Daily Cotcodac

Oameni îndatoritori de altădată

Julius Constantinescu

În vremea studenției mele, prin anii ’90, mai exista încă solidaritate între români. De pildă, dacă te întâlneai prin oraș cu vreun amic și acesta era însoțit de o cucerire recentă, era de la sine înțeles să-l oprești și să-l rogi umil să te mai aștepte o săptămână cu suta aia de mărci.

– Nu-i problemă, mi-i dai când ai, răspundea amicul, făcându-ți cu ochiul, iar fata rămânea impresionată de înțelegerea și generozitatea de care proaspătul ei iubit da dovadă față de prietenii săi.

Un gest frumos, să recunoaștem, pe care, din păcate, nu-l mai întâlnim la tinerii din ziua de azi.

Pentru a întări cele spuse mai sus, voi povesti o întâmplare din acele vremuri din care se va vedea că lucrurile stăteau într-adevăr așa, spre pilda și învățătura cititorilor noștri mai tineri.

Ilie era un student liniștit. Nimeni nu-și amintește să fi fost implicat vreodată în vreun scandal, deși bătăile izbucnite la cârciumile din apropierea căminelor nu erau un eveniment tocmai rar. Căpătase numele de „Pensionaru” – în parte datorită firii sale blajine, în parte pentru că, la cei 23 de ani ai săi, părea mai în vârstă decât toți asistenții de la universitate.

Într-o seară, după ce a făcut un duș – în sine un fapt suficient de îngrijorător – și s-a ferchezuit timp îndelungat în fața oglinzii la baie, a scos din dulap o sticluță cu parfum, din care s-a stropit din belșug. Ăștia din cameră, să leșine.

– Ilie, da’ de când ai tu parfum?
– Am, a mormăit Ilie, că nu era lung la vorbă.

Când l-au văzut în cămașă și punându-și sacoul, pe care nu-l purta decât la examene, au înțeles că e groasă.

– Ilie, doar nu te-ntâlnești cu vreuna!

Asta era, într-adevăr, ceva neobișnuit, fiindcă Ilie nu fusese văzut niciodată în compania unei femei.

Cât l-au cusut, cât l-au descusut, n-au scos nimic de la el. Ilie tăcea mormânt, își potrivea cărarea cu pieptănul și, când a terminat cu dichisitul, a ieșit pe ușă și dus a fost.

– După el!, au strigat pehlivanii, și într-o clipă au fost gata.

Au coborât strada Republicii după el, la o distanță sigură, și l-au urmat până ce a intrat la Croco. Au rămas peste drum, fără să-l scape din ochi, căci cofetăria Croco avea vitrine mari și-l puteau vedea bine. După o vreme, Ilie a ieșit însoțit de o femeie care-l ținea de braț.

– La Conti!, s-a dat semnalul, și au tulip-o în galop până în capătul celălalt al străzii.

Acolo, și-au tras sufletul și, tocmai când se pregăteau s-o ia în sens invers ca să-i iasă în cale, ca din întâmplare, lui Ilie, a picat de la școală și al treilea coleg de cameră.

– Băi, l-au informat ăștia doi, vine Ilie de la Croco cu una. O luăm pe rând încolo, să-i facem o bucurie.

Și iată-i pe cei trei tovarăși ai lui Ilie, la distanță de 50 de pași unul de altul, mergând agale pe strada Napoca și dând nas în nas cu Ilie.

– Salut, Ilie!
– Ăăă…
– Mă, când îmi dai banii ăia înapoi? Ai zis că mi-i dai săptămâna trecută…
– Ce-ai, bă, ești nebun??
– Aaa, a zis lung ticălosul, zâmbind cu subînțeles și trăgându-i cu ochiul lui Ilie așa fel încât să fie sigur că-l vede și fata, mi-ai dat banii, așa e. Uitasem!

Și a ridicat teatral din umeri, ca să nu existe nici un dubiu că minte intenționat ca să-și repare gafa. Până să-și revină Ilie, s-a făcut nevăzut.

Un altul poate l-ar fi luat la bătaie pe cel de-al doilea coțcar imediat ce l-ar fi zărit. Nu și Ilie – el era o fire prea blajină, și, în plus, încă nici nu înțelesese prea bine ce i se întâmplase.

– Noroc, Ilie! Ai făcut rost de banii ăia? Mă, luni trebuie să-mi plătesc căminul, vezi cum faci, te rog.

Și din nou sceneta cu gata – chipurile, văzuse fata prea târziu.

Al treilea a întâlnit un Ilie pământiu, cu privirea grea. Dar avea avantajul că el venea de la școală, putea pretinde că s-au întâlnit întâmplător.

– Salut, Ilie!
– Hmm!
– Ce-ai, mă?
– Hmm!

A făcut cunoștință cu prietena lui Ilie, au vorbit de școală, a fost bine. Nu se întâlnise cu nimeni, nu știa nimic, întâlnirea a decurs amical. La sfârșit, a fost chiar binevoitor, așa cum îi stă bine unui prieten:

– Nu mai merg mâine la decan, nu-mi mai trebuie sacoul. Ține-l cât ai nevoie.

A doua zi, Ilie și prietena lui s-au despărțit. Motivul nu s-a aflat niciodată. Știți cum e Ilie – ce să scoți de la el?