Daily Cotcodac

O idee pentru Catedrală

Ovidiu Eftimie

Am citit în presă zilele acestea că Statul Român va investi 600 de milioane de euro pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului (CMN). Bine, cifra e un pic exagerată, ar fi vorba doar de vreo 250 de milioane de euro.

Şi când am ajuns la suma asta mi-a venit ideea care va scoate România din criză şi l-ar face pe Iisus să sară în sus de bucurie. Băi, nu avem stadionul ăla imens în Bucureşti? Ăla, fostul Lia Manoliu? Parcă tot vreo 250 de milioane a costat.

Păi ăla are o capacitate de 10 ori mai mare decât viitoarea CMN. Are spaţii de parcare, toalete, acustică bună, sisteme audio, poate fi acoperit. Tot ce mai trebuie pus e un altar mobil, ca scenele pentru concerte, şi gata. Bum, megacatedrală. Icoanele pot fi puse pe laterala terenului, pe spaţiile publicitare, sau pe tabela electronică. Dacă e nevoie de vitralii, ele pot fi înlocuite cu reflectoarele alea mişto care fac reclamă la Amstel pe teren.

Practic, mai multe religii şi-ar putea ţine slujbele acolo, că afişajul e electronic. În plus, slujbele sunt dimineaţa (parcă), deci seara se pot organiza în continuare meciuri de fotbal. Când nu e etapă se pot organiza chiar şi vecernii. Ce fain ar fi să vină Patriarhul Daniel la microfon şi să strige “Bună seara, prieteni!”, precum Cristi Minculescu!

Dar cel mai fain o să fie altă chestie. Practic, spectatorii ar putea să facă valuri mexicane de fiecare dată când bagă adjunctul de popă câte un Amin!