Postul nu e post destul

O idee pentru Catedrală

Ovidiu Eftimie

Am citit în presă zilele acestea că Statul Român va investi 600 de milioane de euro pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului (CMN). Bine, cifra e un pic exagerată, ar fi vorba doar de vreo 250 de milioane de euro.

Şi când am ajuns la suma asta mi-a venit ideea care va scoate România din criză şi l-ar face pe Iisus să sară în sus de bucurie. Băi, nu avem stadionul ăla imens în Bucureşti? Ăla, fostul Lia Manoliu? Parcă tot vreo 250 de milioane a costat.

Păi ăla are o capacitate de 10 ori mai mare decât viitoarea CMN. Are spaţii de parcare, toalete, acustică bună, sisteme audio, poate fi acoperit. Tot ce mai trebuie pus e un altar mobil, ca scenele pentru concerte, şi gata. Bum, megacatedrală. Icoanele pot fi puse pe laterala terenului, pe spaţiile publicitare, sau pe tabela electronică. Dacă e nevoie de vitralii, ele pot fi înlocuite cu reflectoarele alea mişto care fac reclamă la Amstel pe teren.

Practic, mai multe religii şi-ar putea ţine slujbele acolo, că afişajul e electronic. În plus, slujbele sunt dimineaţa (parcă), deci seara se pot organiza în continuare meciuri de fotbal. Când nu e etapă se pot organiza chiar şi vecernii. Ce fain ar fi să vină Patriarhul Daniel la microfon şi să strige “Bună seara, prieteni!”, precum Cristi Minculescu!

Dar cel mai fain o să fie altă chestie. Practic, spectatorii ar putea să facă valuri mexicane de fiecare dată când bagă adjunctul de popă câte un Amin!

Share:

30 comments

  1. V3nt0R 2 August, 2011 at 08:53

    Sa protesteze la adresa paharnicilor care nu canta destul de bine, aruncand cu sticle de tamaie si cu lumanari pe post de torte in teren. Genial.

    Defapt, o asa galeriei i s-ar potrivi lui MielStar Bucuresti (fosta stelemea), si ar reprezenta perfect pe patronul ei, Distinsul Prea Sfant Oier Gigi Becali, si spiritualitatea adusa de el pe Ghencea de la Muntele Athos. :>

  2. Mortyse 2 August, 2011 at 08:57

    Bine ca sunteti voi sanatosi! Acu tre’ sa sterg cafeaua de pe pereti de ras! Aia cu valurile mexicane mi-a pus capac…sau mi-a dat pe-afara..

  3. ThoR 2 August, 2011 at 09:00

    =)) sa scrie doar Eftimie ca el stie =)) =))
    Sper ca nu e azi concursul cu mima ca am un sentiment cu nu voi castiga=))

  4. kilroy 2 August, 2011 at 09:11

    Iubiti credinciosi, in programul CMM de azi: la pranz meci amical nationala Romaniei cu cine se ofera, seara slujba de vecernie de rit ortodox, iar late night show “Contributia nudului in credinta contemporana” cu guru Bivo. Nu uitati sa trimiteti un SMS la numarul nostru special pentru donatii, tarif doar 9.99 Euro (fara TVA, evident). Keep tuned.

  5. RoseN 2 August, 2011 at 09:33

    Ca sa ramanem ontopic 😀

    De ce trebuie sa ne întoarcem mereu la izvoare!
    Un tânăr novice ajunge la o mănăstire.
    Sarcina pe care o primeşte este aceea de a-i ajuta pe alţi preoţi să transcrie vechile canoane şi reguli ale Bisericii.
    Tânărul novice observă că ceilalţi preoţi fac aceste transcrieri plecând tot de la nişte copii mai vechi şi nu de la manuscrisele originale.
    Se duce la părintele abate şi îi explică acestuia că dacă în prima copie s-a strecurat o greşeală aceasta s-a propagat în toate copiile următoare şi de la o generaţie la alta.
    Părintele abate îi răspunde:
    – De multe secole se procedează în acest fel şi facem copiile plecând de la copia precedentă. Dar observaţia ta este corectă fiule.
    Ca urmare, în dimineaţa următoare, părintele abate coboară în adâncurile pivniţelor mănăstirii, într-o cavernă unde erau păstrate cu sfinţenie manuscrisele şi pergamentele originale.
    Acolo unde, de secole, n-a mai pus nimeni piciorul, unde nimeni n-a mai intrat să deschidă cufărul în care sunt păstrate preţioasele documente.
    Astfel se scurge dimineaţa, pe urmă prânzul, seara şi chiar noaptea întreagă făra ca părintele abate să dea un semn de viaţă. Alarmat, în cele din urmă tânărul novice coboară să vadă ce se întâmplă.
    Îl găseşte pe batranul abate complet devastat, cu veşmintele smulse, cu fruntea însângerată lovindu-se într-una cu capul de pereţi.
    Tânărul se repede să-l ia în braţe şi întreabă:
    – Părinte abate, ce s-a întâmplat?
    – AAAAAAAAAAHHHHH !!! CARITATE !!! CARITATE !!! Aici scrie ca trebuia să facem legamânt de CARITATE nu de CASTITATE!!!!!!!!

  6. Cristi 2 August, 2011 at 09:40

    Si nici nu o sa mai fie nevoie de cutia milei, toata lumea cotizeaza prin cumpararea biletului(conditia ar fi sa nu fie Julius in zona ca nu se mai vinde nici un bilet).:D

  7. Cms 2 August, 2011 at 09:52

    Prea puţin credincioşilor, de când visaţi voi să beţi bere şi să ronţăiţi seminţe în biserică! [-(

  8. Lecteriţa 2 August, 2011 at 09:56

    Daniel o sa strige: Mânuţele-n aer şi striga HEY !!!
    Pe muzică gospell.

  9. eftimie 2 August, 2011 at 09:58

    @Cms: =))

  10. sebra 2 August, 2011 at 10:00

    Se va ajunge la un conflict de interese: dimineaţa-pioşenie, seara-înjurături, de n-o să mai ştie nici Isus, nici Ucigă-l toaca pe cine să asculte.

  11. haolica 2 August, 2011 at 10:06

    va rog frumos sa nu faceti galagie! patriarhii a 25 de religii sunt in sedinta acum pentru a face tintarul liturghiilor in CMN pe 2011

  12. dush 2 August, 2011 at 10:10

    si chiar ar fi misto, fin’ca stim, fodbalacii cand nu-s pe teren si-n crasma se roaga la mnezei pentru coordonare!

  13. Tetelu 2 August, 2011 at 10:15

    Ideea este geniala dar din pacate a fost neglijat un amanunt, actualul antrenor al echipei nationale este supranumit Satana si din cate stiu asta nu prea are voie sa joace pe terenul CMN. Dar nu trebuie decat sa asteptam sa treaca o campanie de calificare si sigur antrenorul se va schimba. Daca il numim pe Iordanescu putem face si ceva economie la buget, asta poate ocupa ambele functii simultan, trebuie doar gasita o titulatura corespunzatoare, Inalt Prea Selectionerul Unic sau Prea Fericitul Antrenor.

  14. nababuro 2 August, 2011 at 11:45

    @Tetelu: Cu Iordanescu ar fi o solutie la nationala. El are mereu cateva icoane la el. Ma gandesc cum ar suna Vesnica pomenire in sunet de vuvuzele. Trebuie sa avem si noi un YNWA al nostru. Cantarile obisnuite pe stadioanele noastre (pe ei, pe mama lor!!!) ar putea fi inlocuite cu afurisenii sau acatiste.

  15. Xanax 2 August, 2011 at 11:48

    si credinciosii for face 2 galerii adverse.
    unii vor fi “grupo beata” (fericiti, ma.. nu beti), iar ceilalti “legione sancta”.
    tema de concurs: ce vor scanda galeriile respective 🙂

  16. Cata 2 August, 2011 at 11:51

    Ideea nu-i rea, dar ce ne facem daca enoriasii se impartasesc prea mult din vinul sfant si incep sa urle M*#%@ Steaua si alte sudalmi? Faptul ca fotbalul e a doua religie poate creea confuzii, mai ales la o specie asa focusata cum e credinciosul roman, care de la biserica se duce acasa sa isi injure vecinul ca are Logan mai misto ca al lui :))

  17. nababuro 2 August, 2011 at 11:57

    Catedra Mântuirii Neamului ar putea fi inaugurata cu un meci cu Brazilia. Asta ca sa le facem o aroganta argentinienilor. Sa vad cine-i mai trage tzeapa lui Dumnezeu.

  18. onnah 2 August, 2011 at 12:21

    O idee pentru enoriasi: la iesirea patriarhului din altar, de fiecare data, in cor sa strige cu totii: suuuuuuuuugggii pruuuunaaa!! 😀

  19. Xanax 2 August, 2011 at 12:28

    @onnah,

    offside, pariez ca nu stii cu ce se mananca da’ “perlele” de tribuna le-ai prins repede 😛

  20. Ciprian 2 August, 2011 at 12:38

    Preafericitul Satana e incantat de o asa initiativa.

  21. Belle d”Imagination 2 August, 2011 at 12:39

    În vremurile bune de odinioară, pe când cre(ş)tinismul nu era religie de stat, bisericile nu erau pentru sfinţi ci pentru păcătoşi. Şi unde se poate găsi o mulţime mai mare de păcătoşi care încă n-au pornit pe drumul Damascului decât pe un stadion?

    Aş zice că ideea e ABSOLUT genială!

  22. Camelia 2 August, 2011 at 12:55

    nu le mai da idei! langa blocul meu era un spatiu liber..mi-a fost teama sa nu-mi creasca vreo toaca pe acolo….noroc ca primarul e fan locuri de joaca pentru copii :))

  23. Camelia 2 August, 2011 at 13:02

    mi se pare ca Eftimie e plin de rautati azi….. hmmmmmmmmm

  24. dyers_eve 2 August, 2011 at 13:36

    Voi va-nchipuiti cum suna o slujba comentata radiofonic de Ilie Dobre?

  25. Ciprian 2 August, 2011 at 13:47

    @dyers_eve: cam ca alea de mai transmite pe OTV duminica dimineata, dintr-o catedrala evanghelista de prin Voluntari.

  26. Manuel 2 August, 2011 at 16:18

    +1 pentru valuri. sa vina valurileeeee :))

  27. onnah 2 August, 2011 at 18:15

    @xanax eu am auzit oamenii aia care scuipau coji de seminte pe jos strigand doar. Mi se parea asa, fara noima si ma gandeam ca trebuie sa fie on topic aici. Eu nu stiu nici macar de ce trebuie sa suga pruna nenea ala cu plasa de tantari in spate 😀

  28. karmapolice 2 August, 2011 at 19:08

    AMIN!
    Julica putem face si pogo la tatal nostru? pretty please?

  29. Ina_adevarata 2 August, 2011 at 21:45

    Ce ti-o iei tu, Eftimie, de la Camionagiu, dupa ce-o citi textul asta…

  30. Volpone 3 August, 2011 at 20:03

    Vedea-l-as pe Vice Prea Inaltul Flutur ( zis si Butterfly printre concitadinii mei ) cum aterizeaza cu Lumina de la Jerusalem, ezact la punctul cu var, calare pe parasuta.

Leave a reply