Daily Cotcodac

B6 – vitamina Bentru fete

Dr. Ionuţ Şendroiu

A fost descoperită în 1934 de către Győrgy într-o bucată de ficat de porc în sânge. În loc să sune la Protecţia Consumatorului şi să solicite închiderea restaurantului, plus un milion despăgubiri, Győrgy a dus-o la el în laborator şi a intrat în istoria medicinei.

Be vremea bunicii
Cunoscută şi sub numele de piridoxină, vitamina B6 se găseşte, aşadar, în ficatul crud. Dar şi în drojdia de bere, în seminţele (şi, bineînţeles, tărâţele) de grâu, ovăz şi alte cereale, în nuci, ouă, carne de peşte, făină de soia, în cartofi şi alte legume. Prin urmare, se găseşte, n-ar fi o problemă. Problema este modul în care sunt preparate sursele de vitamină B6 în secolul nostru. Conform paragrafului anterior, un bigmac sau o şaormă conţinătoare de maioneză şi cartofi prăjiţi ar putea constitui o bună sursă de B6, dar bănuiesc că nici mama lui Győrgy nu ar mai recunoaşte vitamina, în această nouă versiune. Sau, ar crede că în loc de B6, este vorba de B69 şi l-ar urechea pe bietul Győrgy, nevinovat.

(Desigur, trebuie să fim inţelegători cu doamna Győrgy; în 1934 maioneza se făcea încă din ouă şi avea termen de valabilitate 24 de ore.)

Fetele bune au nevoie de tandreţe. Fetele rele, de vitamina B6
«Necesarul zilnic recomandat este de 2 mg » – scrie pe eticheta oricărui flacon de multivitamine, dar aportul de B6 trebuie mărit în câteva cazuri, după cum urmează:

Cazul unu: tratamentul cu pilule anticoncepţionale, fetele ştiu de ce.
Vitamina B6 se ocupă de o chestie complicată, legată de activitatea hormonilor estrogeni (formarea complexului hormon-receptor, n-are sens să detaliem). Cu alte cuvinte, organismul unei femei aflate sub tratament cu preparate estrogenice (contraceptive) va avea un consum mai ridicat de B6 şi riscă, în cazul unei alimentaţii inadecvate, să se trezească cu rezervele de B6 sub nivelul de alarmă. Problema nu este mai gravă decât o sarcină nedorită, de acord, dar nu este nici de neglijat (voi arăta în final cum şi de ce).
Cazul doi: sarcina, fetele care nu iau anticoncepţionale ştiu de ce. Vitamina B6 are o grămadă de treabă în timpul sarcinii, fiind implicată în mai toate activităţile care duc la celebrele schimbări de imagine & comportament. Este arhicunoscut faptul că greaţa şi vărsăturile din primele 3 luni de sarcină pot fi îmblânzite considerabil prin administrare de B6.

Cazul trei
: prietenii ştiu de ce. Activităţile din ciclul Abuzu’-de-alcool şi Fumatu’-dăunează-grav fac ca stocul de vitamine din organism (toate, nu doar B6), să scadă mai rapid decât kerossenul din rezervorul unui avion Concorde, în timpul decolării.

Trăgând linie, constatăm că vitamina B6 pare un fel de dedicaţie specială, atât pentru fetele care iau anticoncepţionale (mai ales dacă fumează la foc automat şi nu le sperie nici vodca, nici ginul), cât şi pentru fetele care nu iau anticoncepţionale şi a început să se vadă.

Sindromul Bremenstrual
Cum se manifestă delicatul organism feminin atunci când rezerva de B6 se apropie de nivelul critic? Prin mult hulitul sindrom premenstrual, care devine din ce în ce mai criminal, pe măsură ce stocul de B6 scade. În stadii mai avansate, pot să apară şi nişte leziuni seboreice la nivelul pielii nasului, ochilor şi în jurul gurii, asortate cu inflamarea limbii (glosită). Arată destul de nasol. Atât de nasol incât, de obicei, ajunsă la acest nivel, posesoarea leziunilor începe să cheltuie masiv pe creme de faţă reparatoare cu Q10, Q14 si Q99,9, deşi mult mai ieftin şi mai eficient ar fi să înghită câte o tableta de 500 mg de vitamina B6 pe zi.