Daily Cotcodac

Comunicat privind conduita enoriaşului ambulant

Simona Catrina

Pentru aceia dintre dumneavoastră care, afectaţi de aglomeraţia şi cumpărăturile premergătoare sărbătorilor pascale, nu au timp să meargă la sfânta liturghie, RATB şi Metrorex reamintesc că mijloacele de transport în comun rămân amenajate şi ca locuri de închinăciune spontană.

În acest sens, cele două regii autonome recomandă călătorilor să nu omită plata taxei de călătorie, precum şi să se închine de câte ori autobuzul sau metroul trec prin faţa unei biserici – respectiv pe sub biserică.

Astfel, tradiţia închinării febrile în vehiculele publice va putea fi perpetuată, desăvârşind spectacolul coregrafico-religios atât de drag concetăţenilor noştri.
De asemenea, regia mai sfătuieşte pe enoriaşii ambulanţi să execute crucile cu consideraţie faţă de ceilalţi pasageri, deoarece s-a constatat că, din cauza faptului că în mijlocul de transport se află, laolaltă cu publicul ortodox, şi câteva exemplare de public catolic, crucile efectuate în contradirecţie pot produce contuzii şi afectează bunul mers al acestei operaţiuni profund spirituale.

O mare atenţie se recomandă şi faţă de semenii noştri care nu au capacitate de auz şi vorbire, întrucât semnele bruşte de agitaţie în masă a braţelor provoacă anxietatea celor care, nu-i aşa, atunci când văd că un om dă din mâini, cred că li se adresează direct.

Regia autonomă doreşte să evite pe viitor repetarea unor incidente din mijloacele de transport, similar celui în care un student musulman, bursier în ţara noastră, a fost luat de valul celor care dirijau cu disperare în autobuz şi s-a trezit făcându-şi el însuşi cruce, atrăgând mânia colegilor săi de jihad, prezenţi de asemenea la bordul vehiculului. În urma acestui gest necugetat, regia a primit ameninţări anonime cu evaziuni fiscale în angrouri, precum şi cu bombă.

În încheiere, regiile reunite vă urează Paşte fericit, să aveţi cele cuvenite pe masă şi pe cardul magnetic de transport. Şi vă recomandă ca, atunci când reveniţi la domiciliile dumneavoastră după slujba de Înviere, să nu transportaţi lumânările aprinse cu mijloacele de transport în comun, spre a se evita efectele de topire, zmângălire şi incendiere a infrastructurii. În consecinţă, încercaţi să veniţi de luaţi lumină de la bisericile de care aparţineţi, unde vă puteţi deplasa în calitate de pietoni. Vă mulţumim anticipat pentru înţelegere – deşi, practic, ar fi prima dată când aţi înţelege.