Daily Cotcodac

Top bloguri de băgat omul în comă

Ovidiu Eftimie

Unii cititori poate se întreabă de ce n-am mai scris nimic de luni încoace. Am fost în comă. De fapt, ce s-a întâmplat? Eram la Tâmpla spartă şi le-am amestecat destul cât să intru pe nişte bloguri de pe mobil şi aşa am ajuns pe blogul lui Alexandru Negrea, unde am dat de un top intitulat “Social media 2011: 25 de bloggeri români pe care trebuie să-i urmăreşti în acest an”. Am citit topul lui Negrea şi m-am plictisit atât de tare că am căzut într-o comă profundă. Asta se întâmplă când bei fără măsură.

Ştiu vreo câţiva oameni de pe lista aceea, i-am citit şi nu vi i-aş recomanda. Sunt un ticălos beţiv care se mai ia câteodată la ceartă cu voi, oamenii care mai comentaţi pe DC, dar niciodată nu v-aş face aşa ceva. Citirea acelor bloguri poate provoca sterilitate, eventual impotenţă definitivă.

Aş putea începe chiar cu Alex Negrea. Pe vremuri, Negrea era un blogger ce se autointitula Buddha (buddha.voce.ro), ştiţi, Siddhartha Gautama, adică înţeleptul prinţ Gautama. Eu am citit ceva scris de el prin 2008 şi n-am mai avut puls două zile.

Al doilea om din lista aia e Bobby Voicu, un om care a lucrat la Yahoo România, o firmă la fel de celebră ca Shell România. O lecturare a blogului său ar putea induce stări de plictiseală vecină cu catalepsia. Bobby Voicu este atât de interesant încât ar putea spune bancuri la înmormântări, sunt sigur că 90% dintre cei prezenţi acolo ar izbucni în plâns.

Ar mai fi Adrian Ciubotaru, tipul care a inventat lecturi urbane. Să citez din maestrul Negrea: “Proiectul lui de succes, Lecturi Urbane, care a reuşit să mobilizeze sute de bucureşteni şi mii de tineri din toată ţara, dovedind că lectura nu e un termen perimat, i-a dat şi mai multă încredere în forţele proprii, aşa încât scrie pe blog exact cum simte şi simte că se pot face lucruri mişto cu ajutorul blogurilor şi al platformelor sociale, unelte pe care le foloseşte cu succes de multă vreme”. E proiectul ăla în care intelectualii de bordură citesc cărţi cu ochelarii de soare pe bot să dea bine la foto.

Pe listă l-am mai observat pe Hoinaru. Pe ăsta îl ştiu, am încercat să-i citesc blogul acum un an când a venit la Braşov la o manifestare twiterească. N-am reuşit şi, credeţi-mă pe cuvânt, am băut suficient cât să mi se pară interasantă orice prostie. Am făcut o glumă pe unul din blogurile mele, ceva simplu, am pus o poză a lui Bobby Voicu şi am zis că e Zoso. Hoinaru e ăla care m-a corectat. Cine citeşte blogul lui nu ia bacul.

Restul sunt în mare parte trendinezi sociali gen Florin Grozea, pe blogurile lor nu găseşti nimic de citit. Sunt oamenii ăia cu 5000 de prieteni pe facebook şi mii de followerşi pe twitter, da’ pe blogurile lor intră maximum 300 de oameni. Ăştia-s ca filmele cu Will Smith: toţi ne prefacem că am auzit de ele, unii poate chiar s-au uitat şi, din politeţe, nu le spunem că ceea ce fac era interesant în anii ’90.

Poate credeţi că scriu lucrurile astea din invidie, că nu sunt eu printre acei bloggeri, dar nu mi-am scos ultimii aşi din mânecă. Chiar vă conjur, dacă aveţi tupeu, să citiţi următoarele bloguri, aflate în lista celor mai interesante bloguri din 2011: domnideromania, dojoblog şi titusblog.

Tot e vineri azi, citiţi aceste bloguri şi nici n-o să ştiţi cum a zburat timpul şi deja trage un coleg de birou de voi: “Trezeşte-te, bă, hai să plecăm acasă că-i 6 ceasu’”.