Daily Cotcodac

Se strânge lumea ca la Dacie

Bloghiţă

Venind vineri seară de la birou, am constatat o extorsiune al unui degajament al unei contrucţii de într-o apă. Pe scurt, s-a oprit mașina fix în intersecție. Tind să cred că Daciile au un senzor care detectează intersecțiile și acolo se opresc. Nu știu de ce.

În fine, sâmbătă am chemat fel de fel de specialiști; pentru că, nu-i așa, tot romanu’ știe să repare o Dacie. Na, unii ziceau că a făcut un dop de gheață pe conductă de alimentare turbo, alții că furtunul nu e bun.

Cu capota deschisă, ne uitam doi oameni. Eu și tata. Doi habarniști. În trecere, un vecin ne observă și se oprește să își dea cu părerea. “Aaaaa, păi clar, sunt bujiile”. Am luat bujii noi, franceze. Vă vine să credeți că sunt 32 de lei niște bujii de Dacie?! Nici mie. Schimb bujiile, nimic.

Eram trei oameni care își dădeau cu părerea. Eu, tata și-un vecin. Trei habarniști. Noroc că era în trecere un nene puțin bâlbâit.

“Ui-ui-uitați-vă de-de pompă de alimentare. A-a-a-alea sunt garantate nu-nu-nu-numa’ şaijde mii de km. Ia un ciocan și bate în rezervor”, zice bâlbâitul. Eu, habarnist la mecanică, auzeam când puneam contactul că pompă primește curent și face un sunet specific care era la fel de pe vremea când mergea.

Eram patru habarniști. Eu, tata, un vecin și-un bâlbâit. Noroc că trece un șofer de dubă care se oprește și zice: “Verifică-i siguranțele, la astea turbo electricu’ le da gata”.

Schimb siguranțele, nimic.

Acu’ eram cinci habarniști. Eu, tata, un vecin, un bâlbâit și-un dubist. Un alt cetățean trece agale și se oprește: “Pune-o pe direct, cu un PET cu benzină și un furtun, că nu trage din rezervor”. Merg la PECO, fac ilegalități și pun pe ascuns benzină în pet. Mă întorc, facem operațiunea și dau la cheie. Nimic.

Eram șase habarniști. Eu, tata, un vecin, un bâlbâit, un dubist și un cetățean.

La un momentat nu mai aveai loc să stai să te uiți la motor. Până mi-am băgat picioarele, i-am trimis pe toți experții acasă și am zis că o duc în service. Până la urmă am aflat de la un tânăr mecanic ce are. Sper să fie ce zice, că mai am vreo zece vecini ofticaţi că n-au fost pe fază.