Daily Cotcodac

Singurătatea șoferului în excursie (I)

Julius Constantinescu

Mersul în excursie cu prietenii este o activitate reconfortantă și prilej de mare bucurie pentru orice om, cu excepția celui desemnat să fie șoferul gălăgiosului grup.

Chinul conducătorului auto începe în zorii zilei în care s-a stabilit plecarea în excursie. În timp ce prietenii săi încă dorm sau își savurează cafeluța și croissantul la micul dejun, el este deja afară, făcând ultimele verificări tehnice. Când verificarea automobilului pentru drum este gata, șoferul va căra toate bagajele la mașină și le va așeza în portbagaj în mod judicios, astfel încât să încapă toate. Terminând preparativele în vederea excursiei, se va așeza la volan și va claxona repetat, semnalizând că e gata de drum. Bineînțeles că nimeni nu va lua în seamă aceste semnale. Plictisindu-se să tot aștepte – în tot acest timp, va regreta că s-a smuls din pat așa devreme -, șoferul va opri într-un final motorul și vă merge să-și toarne o cafea. În acest moment, absolut toți pasagerii vor coborî, vor constata că șoferul lipsește și îl vor admonesta zgomotos, reproșându-i că e soarele sus iar ei tot n-au plecat și că, dacă n-avea chef să conducă, trebuia să spună de la bun început, nu să-i încurce.

Nu se cunoaște nici un caz în care pasagerii plecați în excursie să-l ajute pe conducătorul automobilului furnizându-i vreo informație cât de cât utilă. Odată ajunși la o răspântie, șoferul va auzi invariabil toate vocile persoanelor prezente în automobil:
– Ţine drept!
– Fă dreapta!
– Ia-o la stânga!

Indiferent de direcția aleasă, peste cinci minute va auzi:
– Ţi-am zis să n-o iei pe aici?
– Degeaba îți zice omul, tu tot ca tine faci!
– Ce naiba ai căutat la dreapta, nu înțeleg!

Această concordie între pasageri domnește însă doar atâta timp cât excursioniștii sunt uniți împotriva șoferului. În restul timpului, ei vor avea păreri dintre cele mai diferite:
– E zăpușeală, deschide un geam, că murim aici.
– Închide geamul, nu simți ce curent e?
– Mergi prea repede, vrei să ne omori?
– Mergi prea încet, mai ajungem la anu’!
– Oprește la o benzinărie, trebuie să merg la baie.
– Nu opri acum, ajungem imediat la un popas drăguț, îți spun eu.

O particularitate a mersului cu automobilul este aceea că pasagerii cu opinii divergente nu se vor certa niciodată între ei, ci doar cu șoferul. Nimeni nu se va întoarce spre colegul de lângă el care tocmai s-a plâns de zăpușeală pentru a-i atrage atenția că e curent și poți răci; în schimb, ambii vor tăbărî pe șofer cu o vigoare rar întâlnită la persoanele toropite de căldură sau cărora le curge nasul și prezintă îngrijorătoare simptome de febră.

– va urma –