Daily Cotcodac

Meşteritul de duminică în secolul XXI

Una dintre marile plăceri pe care progresul tehnologic ni le răpeşte încet-încet este meşteritul de duminică.

Pe vremuri, lucrurile, de la mixere la autocamioane, se stricau şi puteau fi reparate în cursul unei după-amieze de week-end de un bărbat dotat nu neapărat cu inteligenţă sau pricepere, ci mai ales cu multe bormaşini, şurubelniţe, un stoc inepuizabil de isolierband şi un grup de prieteni şi vecini dispuşi să se adune în jurul lui şi să-i dea sfaturi. În zilele noastre, în schimb, fiindcă tehnologia a progresat atât de mult, lucrurile se strică la fel de des, dar nu mai pot fi reparate. Ca urmare, bărbatul mândru care odinioară îşi petrecea sfârşitul de săptămână meşterind în faţa blocului, “că doar n-o să-mi împuţi toată casa cu sculele tale” acum e nevoit să petreacă din ce în ce mai mult din timpul său liber în compania consoartei. Pe scurt, putem rezuma spunând că progresul tehnologic a dus la creşterea ratei divorţurilor.

Fireşte, nu că bărbatul timpurilor noastre n-ar încerca să-şi salveze relaţia căutând cu disperare ceva de meşterit duminica. Lamentabila calitate a autoturismelor contemporane în care totul e capsulat – probabil datorită grupurilor de presiune ale soţiilor şi prietenelor neglijate – i-a convins pe mulţi că n-ar fi rău să nu se grăbească să dea la fier vechi Dacia, acest inepuizabil izvor de motive de meşterit.

Din nefericire, cu Dacia începe şi se cam şi termină lista lucrurilor de meşterit din gospodăria timpurilor noastre. Reparatul plasmei duminică după-amiaza în faţa blocului nu pare să fi prins la români, mixerele sunt ceva mai fiabile ca odinioară – poate şi pentru că-s atât de greu de curăţat după folosire încât în general sunt ţinute cu sfinţenie în vitrină – iar aspiratoarele din zilele noastre sunt atât de silenţioase şi trag oricum atât de prost praful încât nu ai cum să îţi dai seama dacă s-au defectat. Miniaturizarea a jucat şi ea un rol de frunte în agonia meşteritului de duminică: atunci când ţi se strică laptopul, este puţin plauzibil că-i vei putea spune consoartei “Dragă, mă duc în faţa blocului cu nea Vali de la 3 să-l reparăm. Dă-mi te rog şi vreo şase sticle goale de pe balcon, să iau nişte beri, că o să ne încingem ca dracu’ când o să ne băgăm sub el să vedem ce are.

Totuşi, oricât de avansată ar fi tehnologia, suntem siguri că oamenii vor găsi întotdeauna soluţii pentru a-i veni de hac. De pildă, nu ştiu dacă aţi observat, dar de când la misiunile spaţiale au început să ia parte şi femei, s-a înmulţit în mod suspect numărul problemelor tehnice care nu se pot rezolva decât dacă unul dintre bărbaţii din echipaj iese în spaţiu vreo 5-6 ore şi şurubăreşte ceva pe afară.