Postul nu e post destul

Meşteritul de duminică în secolul XXI

Una dintre marile plăceri pe care progresul tehnologic ni le răpeşte încet-încet este meşteritul de duminică.

Pe vremuri, lucrurile, de la mixere la autocamioane, se stricau şi puteau fi reparate în cursul unei după-amieze de week-end de un bărbat dotat nu neapărat cu inteligenţă sau pricepere, ci mai ales cu multe bormaşini, şurubelniţe, un stoc inepuizabil de isolierband şi un grup de prieteni şi vecini dispuşi să se adune în jurul lui şi să-i dea sfaturi. În zilele noastre, în schimb, fiindcă tehnologia a progresat atât de mult, lucrurile se strică la fel de des, dar nu mai pot fi reparate. Ca urmare, bărbatul mândru care odinioară îşi petrecea sfârşitul de săptămână meşterind în faţa blocului, “că doar n-o să-mi împuţi toată casa cu sculele tale” acum e nevoit să petreacă din ce în ce mai mult din timpul său liber în compania consoartei. Pe scurt, putem rezuma spunând că progresul tehnologic a dus la creşterea ratei divorţurilor.

Fireşte, nu că bărbatul timpurilor noastre n-ar încerca să-şi salveze relaţia căutând cu disperare ceva de meşterit duminica. Lamentabila calitate a autoturismelor contemporane în care totul e capsulat – probabil datorită grupurilor de presiune ale soţiilor şi prietenelor neglijate – i-a convins pe mulţi că n-ar fi rău să nu se grăbească să dea la fier vechi Dacia, acest inepuizabil izvor de motive de meşterit.

Din nefericire, cu Dacia începe şi se cam şi termină lista lucrurilor de meşterit din gospodăria timpurilor noastre. Reparatul plasmei duminică după-amiaza în faţa blocului nu pare să fi prins la români, mixerele sunt ceva mai fiabile ca odinioară – poate şi pentru că-s atât de greu de curăţat după folosire încât în general sunt ţinute cu sfinţenie în vitrină – iar aspiratoarele din zilele noastre sunt atât de silenţioase şi trag oricum atât de prost praful încât nu ai cum să îţi dai seama dacă s-au defectat. Miniaturizarea a jucat şi ea un rol de frunte în agonia meşteritului de duminică: atunci când ţi se strică laptopul, este puţin plauzibil că-i vei putea spune consoartei “Dragă, mă duc în faţa blocului cu nea Vali de la 3 să-l reparăm. Dă-mi te rog şi vreo şase sticle goale de pe balcon, să iau nişte beri, că o să ne încingem ca dracu’ când o să ne băgăm sub el să vedem ce are.

Totuşi, oricât de avansată ar fi tehnologia, suntem siguri că oamenii vor găsi întotdeauna soluţii pentru a-i veni de hac. De pildă, nu ştiu dacă aţi observat, dar de când la misiunile spaţiale au început să ia parte şi femei, s-a înmulţit în mod suspect numărul problemelor tehnice care nu se pot rezolva decât dacă unul dintre bărbaţii din echipaj iese în spaţiu vreo 5-6 ore şi şurubăreşte ceva pe afară.

Share:

19 comments

  1. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Meşteritul de duminică în secolul XXI 16 August, 2010 at 14:50

    […] a progresat atât de mult, lucrurile se strică la fel de des, dar nu mai pot fi reparate. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  2. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Meşteritul de duminică în secolul XXI -- Topsy.com 16 August, 2010 at 15:00

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, ionut b.. ionut b. said: Daily Cotcodac» Meşteritul de duminică în secolul XXI http://bit.ly/cfez3G […]

  3. Pato Basil 16 August, 2010 at 15:06

    duminica e zi de odihna mai pacatosilor!

  4. anndryusha 16 August, 2010 at 15:37

    Şi pun pariu că iese o cafteală pe cinste pentru alea 5-6 ore de… ieşit în spaţiul cosmic. (A se citi “linişte!”… =)) )

  5. krossfire 16 August, 2010 at 15:43

    Ramane mereu versiunea ”bocanelii in apartament”. N-are importanta ce. Parca jaluzelele nu dau bine in colt…iei si cioplesti suportul. Parca pe balcon ar merge improvizat un nou raft…

  6. Dan 16 August, 2010 at 15:48

    Hehe, deci la final apare si gluma. Am notat.

  7. unmihai 16 August, 2010 at 16:03

    @Pato Basil
    pentru majoritatea celor de pe aici, celelalte zile sunt pentru odihna spre deosebire de duminica care si ea, saraca, tot pentru odihna este.

  8. costin 16 August, 2010 at 16:41

    Mie mi-a ramas gandul la astia cu statia spatiala. Degeaba mestereste omul pe afara, daca n-ai pe cineva sa stea sa se uite peste umarul tau la ce faci, aia nu e munca. Si cum beau aia bere in costumele alea? Ca sa nu mai zic ce se intampla cand desfaci o bere in spatiul cosmic.
    Io cred ca bietul om iese afara sa vada cat e pana la pamant, poate, poate, isi face curaj si sare, sa scape odata de cicaliturile de pe statie.

  9. silavaracald 16 August, 2010 at 16:56

    @costin
    Mai că-mi stătu inima în loc. Și eu care credeam că e vorba de cicăleli.
    ”Cicăliturile” cred că e ceva de bine! 😉

  10. mifty 16 August, 2010 at 17:30

    @şlvc: eu cred că nu citim noi bine… nu e nici ”Cicălituri”, nici “cicăleli”, ci e vorba de “ciocăneli”!!!
    nu spui unde!!! 😛

  11. ZeceDeZero 16 August, 2010 at 17:44

    @Pato Basil: si zici ca e mai odihnitor decat sa repari ceva cu nea Vali si cu 6 beri?

  12. ZeceDeZero 16 August, 2010 at 17:45

    Imi place cand mananc cuvinte in comentarii. Era un “ce” intre “si” si “zici”, dar cine sa-l scrie?

  13. kekee 16 August, 2010 at 18:37

    Şi cu bricolajul cum rămâne ???
    Aia nu se face cu vecinul, nu necesită beri ?
    Şi pe deasupra şi reveniri, că deh , nefiind făcut la fix se mai năruie.

  14. mifty 16 August, 2010 at 18:49

    @kekee: dacă bricolezi o “masă de crap”, de la peştişor citire, să te văd când ai timp de beri!!! ;))
    mai ales că tipu’ nu pare genul să “lase pe mâine, că e şi aia o zi”… 😀

  15. Dan1 16 August, 2010 at 22:14

    @costin
    Aia cu berea e o intrebare buna :))
    Cred ca in loc de butelie de oxigen isi iau un pet, pe sestache asa, sa nu-i vada “cosmonauta” :))
    Si in spatiu, pot sa faca si o tabla, ca nu se aud zarurile =))

  16. Gyerko Szabolcs- Laszlo 16 August, 2010 at 22:59

    Sugerezi deci ca problemele tehnice din cadrul misiunilor spatiale de care scrii ar fi provocate de barbati, doar ca sa se “retraga” un pic in infinitul spatiu ?

  17. Bear Grylls 17 August, 2010 at 08:46

    Ai uitat Poxilina ca medicament universal pentru instalatiile sanitare,desi acelea nu pot fi transportate nicicum in fata blocului.
    Iar in ceea ce priveste mixerele contemporane sunt intrutotul de acord cu opinia privind functia lor decorativa.

  18. costin 17 August, 2010 at 09:57

    slvc: asa se zice la mine in sat.

  19. bbb 18 August, 2010 at 00:17

    Nesimtitule, eu am de batut covoarele de pe holodeckul 3 si tu stai ca un nemernic la bere cu kligonianul ala de deasupra. Si sa stii ca e si nesimtit, ca m-a vazut odata in lift cu sacosa de dilitiu si nu m-a ajutat sa o duc pana acasa…

Leave a reply