Daily Cotcodac

Impozitul pe bogăţie, acum accesibil tuturor românilor (2)

Pircă şi Julius

Nu se poate să n-aveţi un hectar de pământ la ţară. E foarte bine plasat, lângă un sat cu nume care sugerează consumul excesiv de alcool, la numai 25 de kilometri de gară şi 30 de ceva care se poate numi cât de cât drum. Ca urmare, sunt şanse extrem de mari ca în următorii ani să-şi deschidă Microsoft sau Google un centru acolo şi nu vă puteţi îndura să daţi terenul sub 5 euro metrul pătrat.

Sigur aveţi un pet foarte scump – animal de casă, vreau să zic, nu recipient de plastic, din ăla nu v-aş jigni presupunând că aveţi doar unul prin casă. Genele lui cu pedigree valorează mii de euro – nu contează că l-aţi găsit în spatele blocului, lângă tomberoane şi nici că e castrat, ideea e că e un animal de rasă foarte preţios.

Cam tot românul are în casă un tablou pe care-l bănuieşte că ar fi de Aman, Grigorescu sau măcar Verona şi care mai adăugă cel puţin 10.000 la avere. Ca să producă atâta artă, pictorii ăia trebuie că au muncit pe bandă rulantă: “Mă, nu mai pot, pe bune, mi-a înţepenit mâna, şase care cu boi şi trei ciobănei am făcut azi”. “Hai, Nicule, mai bagă unu’, e pentru văru-tău Costel din Paşcani, vrei să n-ai cu ce să-l omeneşti când mai trece pe la noi?”.

Pe lângă preţiosul tablou, trebuie să mai aveţi prin casă diverse obiecte de valoare rămase de la bunici: un set de veselă din argint cu o lucrătură rară, o dormeză cu arcuri de-alea cum se făceau pe vremuri, un scrin vechi stil Ludovic al … (aici puteţi adăuga dumneavoastră, la alegere, un număr care să-l impresioneze pe vecinul Nelu de la 3). Bineînţeles că hoţii de anticari ar vrea să vi le cumpere pe un preţ de nimic, dar dumneavoastră ştiţi foarte bine că străinii s-ar bate pentru aceste obiecte valoroase. Ca să obţineţi un preţ corect – doar 30.000 de euro, nici nu cereţi mult -, tot ce aveţi de făcut este să aşteptaţi ca străinii să dea buluc în Pantelimon, în căutare de comori ascunse.

Nu în ultimul rând, sigur deţineţi o mulţime de lucruri valoroase pe balcon şi la ţară. Trebuie că sunt valoroase, fiindcă altfel de ce le-aţi mai ţine? La bursa damigenelor cu mucegai înăuntru şi a cadrelor de Pegas ruginite n-aveţi cum să nu scoateţi pe ele un 5.000 de euro, iar dacă mai puneţi şi Framul nefuncţional pe care l-aţi dus la ţară, în curte, spre bucuria rudelor care locuiesc zi de zi acolo, ajungeţi uşor la 10.000.

V-aţi convins că sunteţi putred de bogaţi? Păi şi acum ziceţi şi voi: nu meritaţi să fiţi impozitaţi? Singurul lucru care ne nelămureşte e că, din câte am înţeles, impozitul ăsta Guvernul vrea să vi-l ia ca să dea la săraci – şi ne întrebăm şi noi, pe ăştia unde o să-i găsească?