Daily Cotcodac

Lăsatul de fumat, varianta lights şi ultra lights.

Dr. Ionuţ Şendroiu


Se ştie că heroina provoacă cea mai puternică dependenţă, fizică şi psihică, dintre toate drogurile cunoscute. Urmează dependenţa de tutun şi dependenţa de fotoliul de şef. În ultima vreme, însă, această ordine tinde să se modifice.

Nicotina cu aditivi loveşte sub centură
Dependenţa de fumat urcă vertiginos spre primul loc, datorită unor şmecherii făcute de companiile producătoare de ţigarete. După ce au fost obligate să scrie pe pachete versete din directivele CEE/699/1999 (gen “tutunul dăunează grav sănătăţii”), companiile cu pricina s-au decis să contraatace. Şi anume, au început să amestece în tutun aditivi care măresc dependenţa de nicotină.
Aceste porcării se găsesc în cantităţi mai mari în ţigaretele lights şi ultra-lights. O grămadă de fumători au trecut de la variantele full-flavor la variantele lights şi ultra-lights ale mărcii preferate, bazîndu-se pe principiul că, scăzînd cantitatea de nicotină inhalată, va scădea şi dependenţa de fumat. Raţionamentul pare corect, numai că nu a fost luată în calcul ţeapa. După un timp, fraierii au constatat că în loc să le scadă pofta de a mai fuma, au ajuns să-şi golească portofelele prin tutungerii. Motivul? Dacă o ţigară “normală” îi potolea pentru o jumătate de oră, acum au nevoie de două ţigări lights pentru acelaşi rezultat. În final, unii dintre ei s-au întors la variantele full-flavor, ceilalţi încă speră că fumează mai puţin şi mai sănătos, cheltuind dublu pe ţigări uşoare.

Unde lovesc avertismentele antifumat …
După aceste manevre, scorul meciului dintre producătorii de tutun şi campaniile anti-fumat pare a fi unu la unu. În realitate, este unu la zero pentru firmele producătoare de tutun, întrucît nimeni nu-şi pierde vremea citind avertismentele de pe pachete. Cu o singură excepţie, poate: blonda de la magazinu’ sătesc din comuna Bucium, judeţul Alba.
Un prieten i-a cerut un pachet de LM. “De care?”, a întreabat fata. “Roşu”, zice amicul. “De care roşu?”, nu se lasă fata. Cu buza arzîndu-i după o ţigară, colegul începe să-i explice domnişoarei, cît putea el de calm, care e treaba cu culorile de pe pachete. “Lemeurile ălea argintii sunt ultra lights, adică foarte uşoare. Ălea din pachete albastre sunt lights, adică uşoare. Iar ăstea roşii, din care vreau eu, sunt tari. Te-ai prins?!” . Plină de candoare, vînzătoarea îi spune că ştia asta. După care, aruncă bomba: “Dar şi pachetele de LM roşu sunt de mai multe feluri.” Amicul cedează psihic: “Să mori tu! De cîte feluri?”.

Şi unde crapă
“Păi, ultima oară, domnu’ patron mi-a adus de trei feluri”, zice fata, cu răbdare. Scoate trei pachete de LM roşu de sub tejghea şi începe demonstraţia. “Vedeţi, aici, în faţă scrie la toate că dăunează grav sănătăţii. Da’ pă spate scrie diferit. Ăsta cauzează cancer, ăsta boli cardiovasculare şi ăsta de aici dăunează sarcinii. Io zic că dacă nu aveţi soţia gravidă să luaţi din ăsta. Da’ … să ştiţi că e ultimul!”.

Nota redactiei: Poza este un trucaj ordinar, doctorul nostru nu bea si nu fumeaza, mananca doar nuci, alune si rareori, la cate o ocazie, o frunza mare de salata. Sa-ti fie rusine, Philip Morris!