Daily Cotcodac

FarmVille, secretul unei vieţi sănătoase

Julius Constantinescu

Sunt convins că ştiţi ce este FarmVille. Dacă totuşi nu ştiţi, uitaţi-vă puţin la monitorul celui mai apropiat coleg. E verde? Vedeţi nişte câmpuri de bumbac şi orez, pomi încărcaţi de cireşe, văcuţe roz şi hambare? Ok, acela este FarmVille.

De ce este acest joc de pe Facebook atât de popular încât îl joacă până şi fanii îndrăgitului joc “Dezbrac-o pe Pamela”? Să spunem că prezintă câteva particularităţi nemaîntâlnite până acum la un joc pe calculator.

În primul rând, spre deosebire de orice alt joc cunoscut, FarmVille nu numai că nu distruge relaţiile de cuplu, dar chiar le ajută. Nu-i aşa că, de când consoarta dumneavoastră a descoperit FarmVille, vă puteţi uita liniştit la cele mai interesante faze ale etapei? Vă amintiţi că nu aşa stăteau lucrurile atunci când s-a lansat WarCraft şi că prietena dumneavoastră vă făcea mereu scandal că vă jucaţi pe calculator în loc să staţi cu ea şi să-i faceţi un picuţ de masaj – motiv pentru care, de altfel, v-a şi părăsit ulterior? Eu sunt convins că, dacă ar fi existat Facebook în secolul XVI, Henric VIII şi Caterina de Aragon n-ar fi divorţat niciodată şi ar fi continuat să-şi trimită văcuţe roz şi răţuşte până la adânci bătrâneţi.

Alt paradox: în loc să-ţi irosească timpul la serviciu, ca restul jocurilor, FarmVille te ajută să munceşti mai mult şi mai eficient. Cunosc oameni care termină serviciul la ora 6, dar rămân de bunăvoie peste program cel puţin o oră ca să nu piardă recolta de căpşune (timp în care muncesc, să nu se plictisească). De asemenea, există oameni care îşi organizează impecabil treaba la slujbă în funcţie de activitatea la fermă: “Băi, trag până la 11, cînd se fac căpşunele. Culeg recolta şi termin referatul ăla la 1, apoi fac o pauză de 5 minute să mulg văcuţele şi mă apuc de proiectul pentru vineri. La 5 recoltez orezul şi pun dovlecei şi după aia îmi termin treaba la serviciu”. Eu cred că e doar o chestiune de timp până ce companiile vor da anunţuri de angajare de genul: “Companie multinaţională, angajăm personal cunoscător al limbii engleze, cunoştinţe de operare PC, minimum trei luni experienţă pe FarmVille”.

Exemplu rupt din viaţă: într-o seară, la o oră foarte târzie, văd pe Facebook că vecinul Nelu Barbu (vecin de fermă, nu de bloc) a trecut la nivelul următor pe FarmVille. Câteva secunde mai târziu, aud o voce familiară – întorc capul şi cine credeţi că vorbea la Antena 3? Exact, Nelu Barbu – luase o pauză de 5 minute pe FarmVille să prezinte rubrica Meteo.

Aţi observat că, mai nou, aproape toţi ziariştii care apar la televiziunile de ştiri de la noi au în faţă un laptop? Eu m-am uitat pe CNN şi pe EuroNews şi n-am văzut aşa ceva. Sunt sigur că ai noştri îşi iau laptopurile doar ca să stea pe FarmVille (n-am nici un dubiu, cu jumătate dintre angajaţii de la Antena 3 şi Realitatea sunt vecin de fermă).

O singură întrebare mă roade, şi recunosc că sunt şi invidios: Valentin Stan oare la ce nivel o fi?

(o ipoteză, dar nu bag mâna-n foc: când urlă Stan la televizor: “Băsescule, ai distrus economia, Băsescule!”, oare e din cauză că tocmai i-a suflat Băse o ţestoasă pe Facebook?).