Daily Cotcodac

Evenimentul zilei de ieri

Julius Constantinescu

20 septembrie
1378 Este ales papa Clement VII, supranumit “Măcelarul din Cesena” pentru faptele sale pioase (de pildă, a cucerit Cesena în fruntea unei armate de mercenari şi a omorât cam 4.000 de locuitori). De fapt, pe el îl chema Robert şi era din Genova, aşa că nu-i plăcea defel porecla primită, din care lumea înţelegea că ar fi din Cesena, orăşelul ăla de rahat.

21 septembrie
1756 Se naşte John Loudon McAdam, inventatorul macadamului. Din fericire, deşi numele pare a sugera acest lucru, macadamul nu este un meniu de la McDonald’s, caz în care ar fi fost, în mod sigur, doar o piatră cubică cu aromă de asfalt.

22 septembrie
1520 Selim I capturează Bagdadul. Fiindcă nu ştiau mai nimic despre el, locuitorii Bagdadului îi întreabă pe ieniceri: “Cum îi mai spune sultanului Selim? Magnificul? Cuceritorul? Cel Mare?”. “Nici, nici”. “Da’ cum, bre?”. “Cel Crud”.

23 septembrie
1803 Ducele de Wellington câştigă prima sa bătălie, la Assaye, împotriva indienilor. Apoi, după cum ştiţi, decade foarte mult şi nu mai reuşeşte să-i bată decât pe francezi.

24 septembrie
1890 Mormonii renunţă la poligamie pentru că nu puteau ţine minte atâtea zile de naştere, datele când şi-au cunoscut toate cele zece neveste sau care e culoarea preferată a fiecăreia.

25 septembrie
1897 Se naşte scriitorul american William Faulkner, laureat al Premiului Nobel în anul 1949. A avut mari probleme în căsnicie, pentru că nevastă-sa s-a cam săturat la un moment dat să tot audă textul: “Imediat, dragă. Termin fraza asta şi vin”, după care să-l aştepte, ca proasta, câte cinci ore.

26 septembrie
1687 Parthenonul, transformat în arsenal de către turci, este aruncat în aer de veneţieni. Deşi se poate să fi fost distrus chiar de către ghizii greci, care se săturaseră să dea o groază de explicaţii turiştilor. Dacă vizitaţi acum Grecia, o să vedeţi cât de mult şi-au uşurat munca – întrebaţi-i “Ce e asta?” şi vă vor răspune: “Ce să fie, o ruină!”. “Dar asta?”. “O ruină”. “Şi acolo?”. “Nu ştim, o ruină, ceva”.