Daily Cotcodac

Un cutremur care ne-a dezamagit

Radu Pircă

Azi-dimineata a fost cutremur (ma rog, de fapt era 11, dar n-as vrea sa se simta Julius prost, dat fiind ca el dormea la ora aia). In sine, cutremurul a fost un mare fas, ca sa zic asa, dar in schimb mi-a placut ce-am vazut la TV. Iata:

– pe un popular canal de stiri am vazut filmate timp de peste 20 minute locuinte din nordul Capitalei. Era clar ca tot asteptau sa le vada prabusindu-se peste locuitori si au fost tare dezamagiti ca nu s-a intamplat nimic. Ma mir ca n-au trimis niste baieti mai solizi din redactie sa zgaltaie macar un copac, ceva, ca sa arate imagini cutremuratoare (stiu, e un joc de cuvinte lamentabil, dar faceti pariu cu mine ca o sa-l vedeti diseara la stiri la cel un putin un post de televiziune?).

– de la o crainica am aflat ca a fost “un cutremur deloc de neglijat”, expresie care imi place in mod special deoarece in general se foloseste in legatura cu adversarele Romaniei la fotbal, gen Lituania sau Feroe, echipe deloc de neglijat. Presupun ca mai pe seara o sa aflu si ca acest cutremur nu si-a dorit mai mult dezastrul.

– pe alt canal, un specialist contactat telefonic a raspus: “Nu stiu, nu e cutremur din Vrancea, nu e de-al nostru”. Probabil dupa o anumita perioada, seismologii incep sa se ataseze de cutremurele lor si zic “Uite, vine ala mare, dragutu’ de el, iti vine sa-l pupi”.

– de la acelasi specialist, dar pe alt canal am aflat ca exista o “actiune seismica asupra corpului uman”, care consta in frica. Eu credeam ca ar consta in bucati mari de beton care-ti cad in cap, dar ma rog, nu-s specialist.

– conform unui alt specialist, Capul Caliacra din Bulgaria este “locatia preferata a cutremurelor”. Cica e mai ieftin si serviciile sunt mai bune de la noi.

– am mai vazut niste oameni din comisia parlamentara de audiere a lui Ridzi filmati in timpul cutremurului – pareau placut impresionati. Dat fiind ca tocmai vorbea Daniel Daianu, probabil ca isi faceau sperante ca e cutremurul ala mare, care o sa-i salveze.

– La domnul Dan era teleshopping, asa ca nu am putut afla adevarul despre cutremur, dar am vazut un mop tare dragut, care “invioreaza covorul” (probabil ii spune niste glume cazone).

– cel mai aproape de imaginea unui adevarat dezastru era N24. Nu, ei nu aveau imagini de la cutremur, ca nu iesise nimeni pana la colt sa-si ia o eugenie, dar in schimb la ei pe post vorbeau Anca Turcasiu si Daniel Iordachioaie. Nu conteaza despre ce, ideea e ca, in momentul in care suni asemenea personalitati la TV, e clar ca e ceva major.