Daily Cotcodac

Allez les bleus! (partea I-a)

Julius Constantinescu

 

28 martie
1967 Franţa lansează primul său submarin atomic, “Le Redoutable”. Ulterior, francezii vor fi nevoiţi să construiască un alt submarin atomic pentru că “Le Redoutable”, încolţit în dreptul plajei şi copleşit numeric, se va preda unor înotători germani aflaţi în vacanţă.

 

18 aprilie

1941 Franţa părăseşte Societatea Naţiunilor scârbită, nedorind să facă parte din aceeaşi organizaţie cu tot soiul de naţiuni pline de ifose care, ce să-ţi spun, nu colaborează cu ocupantul.

 

25 aprilie
1214 Se naşte Ludovic IX – Sfântul Ludovic -, singurul rege al Franţei care a fost canonizat. De-a lungul vieţii, a săvârşit mai multe minuni, cea mai mare dintre ele fiind aceea că a ajuns pe tronul Franţei fără să fie cretin sau măcar nătâng. De asemenea, a murit eroic, în cruciadă. De dizenterie.

 

14 iunie
1775 Una dintre cele mai faste zile din întreaga istorie militară franceză: se înfiinţează armata americană.

 

4 august
1914 Ca să facă puţin mişto de francezi, Statele Unite îşi declară neutralitatea în Războiul mondial.

 

1 septembrie
1939 Nemţii invadează Polonia înainte de a ataca Franţa, pentru că voiau să-şi testeze noile tancuri pe o armată care opune măcar puţină rezistenţă.

 

5 septembrie
1793 Robespierre instituie regimul Terorii în Franţa. Regimul a purtat acest nume deoarece francezii erau obligaţi, sub ameninţarea cu ghilotina, să se spele des, să mai caştige din cand în cand cate o bătălie şi să facă maşini bune.

 

25 octombrie
1415 Bătălia de la Agincourt: armata franceză, de patru ori mai numeroasă şi mult mai bine echipată decât cea engleză, înregistrează un succes răsunător. Succes însemnand că de data asta regele Franţei nu mai cade prizonier, iar mai mult de jumătate dintre cavalerii francezi reuşesc să scape cu fuga de pe câmpul de luptă.

 

2 noiembrie
1954 Francezii trimit trupe în Algeria pentru a pune capăt tulburărilor din colonie. Soldaţii francezi nu reuşesc nici de data asta să învingă, însă, ce-i drept, algerienii erau foarte greu de bătut, întrucât loveau mişeleşte cu pietre şi picioare de scaune, după care, înainte să poţi riposta, dispăreau imediat pe bicicletele lor rapide.

 

5 noiembrie
1944 Armata franceză îi aduce un omagiu postum lui Antoine de Saint-Exupery, doborât deasupra Mării Mediterane de către aviaţia germană. Lucru firesc, dat fiind că, după mai bine de un secol, armata franceză avea şi ea, în sfârşit, un soldat cu care să se mândrească.

 

25 noiembrie
1965 Franţa devine cea de-a patra naţiune care zboară în spaţiu. La vederea francezilor, extratereştrii îşi freacă mâinile de bucurie, pentru că îşi dau seama că, în caz că vor să invadeze Pământul, există un popor gata să se predea imediat şi să colaboreze cu ei.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, sigur o să-ţi placă şi acesta:

Susţine Daily Cotcodac