Daily Cotcodac

Cîteva argumente logice în favoarea existenţei lui Dumnezeu

Julius Constantinescu

Dumnezeu îşi manifestă prezenţa în foarte multe moduri. Aţi observat, de pildă, cît de des folosesc oamenii expresia “Există un Dumnezeu!”? Şi, aşa cum vom vedea imediat, pe bună dreptate. De pildă, joci table. După ce adversarul te-a ţinut o jumătate de oră numai în duble, dai şi tu, în sfîrşit, un 6-6 (pentru tablagiii înrăiţi: îl dai pe Micuţu’). Acesta este unul dintre cele mai solide argumente în favoarea existenţei lui Dumnezeu, pe care institutele teologice, în loc să-şi chinuie studenţii cu argumentele logice ale lui Toma D’Aquino, ar trebui să-l includă imediat în programa de studiu (de altfel, e cunoscut faptul că 6-6 e numărul Domnului).

Un alt semn că Dumnezeu există poate fi un gol marcat de Universitatea Craiova în minutul 94 – mulţimea de credincioşi din tribună va fi străbătută brusc de un fior mistic. De altfel, trebuie spus că fotbalul e un sport foarte pe placul Domnului, spre deosebire de alte discipline sportive, unde prezenţa divină se face mai puţin simţită – nimeni n-a auzit-o pe Maricica Puică exclamînd, după ce şi-a depăşit adversarele pe ultima turnantă: “Două tururi de pistă m-au călcat nesimţitele de rusoaice pe picioare şi s-au împins în mine. Dar nu-i nimic, Dumnezeu e sus şi vede!”.

Credinţa puternică face ca Dumnezeu să fie prezent în viaţa ta în orice moment, nu doar în competiţiile de importanţă majoră. El e cel care o face pe nevastă-ta să se opărească după ce te-ai certat cu ea (”Există un Dumnezeu, dragă”), îi rupe un picior şefului tău (“Cît era să-l mai rabde Dumnezeu pe porcul ăsta?”) sau îţi umple inima de bucurie la vestea că fostul tău a rămas fără serviciu (“Dumnezeu nu bate cu parul, fată!”).

Însă, oricîte dovezi le-ar furniza Dumnezeu în ce priveşte existenţa Sa, oamenii vor mereu altele noi. Numai ieri, de pildă, l-am somat, dacă pretinde că există, să ridice trei permise de conducere, să trimită de două ori garda financiară şi să rupă o mînă. Dezavantajul la credinţele monoteiste e că Dumnezeu poate foarte bine să existe, dar să nu facă faţă de unul singur.