Daily Cotcodac

Procesul lui Iisus: justiţie sau abuz ordinar?

Julius Constantinescu

Să ne întoarcem puţin în timp, în vremea lui Ponţiu Pilat şi a împăratului Tiberius, şi să ne imaginăm cum ar fi arătat cazul Iisus la “Sinteza Zilei”.

În primul rînd – fără să se pronunţe asupra vinovăţiei lui Iisus, asta fiind treaba justiţiei -, Victor Ciutacu ar fi condamnat circul de prost gust din Grădina Ghetsimani: “Poate-mi explică şi mie cineva de ce era nevoie de circul ăsta, să salţi omul în toiul nopţii cu arhiereii, cu toată mulţimea aia înarmată cu săbii şi ciomege. Mîncase omul seara, băuse cu tovarăşii lui, şi tu-l salţi ca pe ultimul infractor. Păi ăştia-s infractorii din ţara asta, domnule Gîdea? Ce pericol social reprezintă Iisus din Nazareth? A făcut vreun rău cuiva, sau mă înşală pe mine memoria?”.

Valentin Stan, normal, ar fi şters pe jos cu Pilat din Pont: “Ce avem noi aici, domnu’ Gîdea? Păi vă spun eu ce avem: avem o gravă încălcare a protocoalelor internaţionale. De cînd îşi permite un procurator roman să lase poporul evreu să judece pe cineva care a încălcat – atenţie, domnule Gîdea! – legislaţia şi anume romană? Aud? Domnule Tiberius, aveţi cumva ştiinţă de ceea ce face angajatul dumneavoastră, procuratorul Iudeii? Nu? Foarte rău, domnule Tiberius, mă aşteptam la mai mult din partea dumneavoastră! Cum e posibil ca, în timp ce Iisus este crucificat, un infractor cunoscut ca Barabas să scape chiar de sub nasul autorităţilor romane? E inadmisibil ca, în secolul I, să se întîmple aşa ceva într-un imperiu care se pretinde a fi sclavagist!”.

În fine, Mugur Ciuvică ar fi analizat dedesubturile Învierii lui Iisus: “Aşadar, a fost un proces, iar vineri Iisus a murit pe cruce. Pînă aici, lucrurile sînt clare, nu vreau să comentez eu decizia justiţiei, că nu e domeniul meu, v-a spus domnul Stan destule. Ce vreau să arăt eu? Duminică, după spusele mai multor martori, domnul Iisus învie. Să vedem însă şi cine este acest domn Iisus din Nazareth: este fiul lui Dumnezeu, chiar domnia sa a recunoscut în mod public. Şi atunci, nu pot să nu mă întreb de ce oamenii obişnuiţi, atunci cînd mor, mor, iar domnul Iisus e cît se poate de viu, ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat? Este evident pentru toată lumea cred că Dumnezeu a făcut uz de puterea pe care o deţine pentru a-l învia pe fiul său. Domnule Gîdea, este o sfidare la adresa cetăţenilor de rînd! Cine se crede acest Dumnezeu şi cum îşi permite el să se situeze deasupra oamenilor obişnuiţi?”.

După care, la 11 şi ceva, ar fi urmat Mircea Badea, care ne-ar fi spus că îl înjură în forum tot felul de cretini, ne-ar fi povestit cum a bătut el odată doi pretorieni şmecheri care se legaseră de gagică-sa şi ne-ar fi spus că nu, el nu crede în poveşti de-astea cu Iisus pentru că, dacă ai o problemă, nu te-ajută absolut nimeni. Şi i-ar fi rugat frumos pe ăştia care cred în Dumnezeu să nu se mai uite la emisiunea lui, că el nu face emisiuni pentru cretini care pun botul la vrăjeală de-asta ieftină cu iubire.