Daily Cotcodac

Motive de divorţ. Azi, nepotrivirea de meniu

Ina_adevărata

Am văzut la tv, împreună cu Iubi, un reportaj despre un târg de alimente sănătoase. Din reportaj rezulta că alimentele sănătoase sunt legumele, fructele și produsele fresh din legume și fructe.

Iubi era deja destul de îngrijorat de interesul pe care îl arătam emisiunii (ca atunci când, la supermarket, întârzii mai mult de 3 minute între lăzile cu legume), dar a rezistat până aproape de final, când o doamnă a început să expună virtuțile salatelor pe care le comercializa domnia sa. Când doamna a ajuns la complexitatea conținutului salatelor, Iubi a răbufnit: “Măcar salate bulgărești să facă! Să pună, acolo, niște cubulețe de șuncă!” Pentru el, salatele sunt ceva ce se alătură fripturii, iar “aliment sănătos” e porcul, în orice formă de preparare termică.

Discuțiile noastre la cumpărături se desfășoară cam așa:

“Să iau niște salată verde, să fac o ciorbiță?”, întreb eu.
“Păi, abia ai făcut spanac!”, protestează el.
“Nu-i nimic, verdețurile-s sănătoase. Ce să fac la felul doi? Să iau niște conopidă, să bag la cuptor?”
El se luminează: “Aaa, daa, așa cu carne tocată, cum ai mai făcut. Hai să luăm carne!”, și se grăbește spre frigiderele cu carne.
“Nu cu carne. Dacă fac conopidă, fac fără carne. Să mâncăm și noi mai sănătos!”
Dovlecel, gulii, vinete – toate pică la refuzul meu de a le însoți cu “acolo, un pic de carne, să simți că mănânci!”

După lungi negocieri, ajungem la un compromis: vom mânca, să zicem, o ciorbă de legume (sănătoasă) și șnițel (nesănătos).

Știu că nu sunt singura femeie care dorește să ofere familiei ei hrană sănătoasă: adeseori observ cupluri discutând aprins lângă grămada de broccoli sau lângă lada cu varză.

Cred că e aproape ziua când se vor înființa clinici de dezintoxicare pentru femei veganohoolice și vor apărea psihologi de cuplu specializați pe alimentație sănătoasă. În fața acestora, bărbații vor recunoaște spășiți: “Am pretins că duc gunoiul și am intrat să-nghit pe furiș doi mici la cârciuma din colț!”, iar nevestele vor acuza: “Eu mă spetesc să rad morcovii, iar el nici nu se atinge de salată! Sigur are pe alta care-l ține numai în fripturi!”

În acel moment, divorțurile se vor încheia rapid și fără formalități, la simpla declarație a soțului: “Recunosc că am înșelat-o, că îmi beau salariul și că o bat din când în când, dar ea e de vină pentru destrămarea căsniciei noastre: gătește sănătos!”, iar rudele și vecinii vor bârfi: “E femeie de treabă, gospodină, dar… dacă a căzut în patima gătitului sănătos, ce poți să mai faci?”