Daily Cotcodac

Promo/Tradiţii şi obiceiuri: bătutul nevestei la moldoveni

Înainte de a trece la promo-ul propriu-zis al textului de mâine, haideţi să vedem puţin ce s-a întâmplat marţea trecută, atunci când textul lui George Damian a lipsit de pe Daily Cotcodac (cred că se înhăitase cu episoadele 2 din serialele lui Ozzy). În cursul dimineţii, doi cititori mai solizi (probabil Bogho şi Şerban) i-au făcut o vizită la redacţie, au încuiat uşa pe dinăuntru şi l-au întrebat cu un glas din care răzbătea o undă de tristeţe:

– George, unde e textul de astăzi pentru don Giuliani?

– Ăăă, a bălmăjit Damian, uşor speriat. Îl scrisesem, dar m-am jenat să-l trimit! Era prost, n-am vrut să-l jignesc pe don Giuliani…

– George, nu ne insulta inteligenţa! Don Giuliani e un om înţelegător. De câte ori ţi-a reproşat că ai scris un text prost?

– Niciodată…

– Păi vezi? Şi atunci, de ce îl superi? Ai idee cât de mult l-a mâhnit gestul tău?

– I-ai frânt inima, l-a completat colegul.

– Pe bune?, a spus stins George Damian.

O lacrimă îi şiroia pe obraz.

– Nimic nu-l mâhneşte mai mult pe don Giuliani decât să fie nevoit, la 12 noaptea, să scrie el însuşi.

– Fiindcă domnii autori nu-şi fac treaba!, a şuierat colegul.

– Sunteţi nişte putori, mă!, a zbierat cititorul mai pirpiriu, izbind cu pumnul lui micuţ în masă. Mi-e scârbă de voi! Chiar aşa am ajuns, să aşteptaţi ca don Giuliani să-şi scrie singur blogul?

Aici, cei doi cititori au părăsit scârbiţi biroul lui George Damian. Rămas singur, documentaristul a luat o coală de hârtie şi, cu obrazul crăpându-i de ruşine, a aşternut următoarele cuvinte:

Tradiţii şi obiceiuri moldoveneşti. Cum se bate nevasta, corect şi legal

Există un stereotip, că moldovenii şi-ar bate nevestele aiurea (stereotip la care contribuie şi mass-media prin răspândirea inconştientă a ştirilor despre aşa-numita violenţă conjugală). De fapt moldovenii îşi bat nevestele pentru că legea le permite acest lucru. Legea lor, cu denumirea oficială „Carte romînească de învăţătură de la pravilele împărăteşti şi de la alte giudeaţe cu zisa şi cu toată cheltuiala lui Vasile voivodul şi domnul Ţării Moldovei” din anul 1646…