Daily Cotcodac

Evenimentul zilei de ieri

Julius Constantinescu

7 noiembrie
1867 Se naşte Marie Curie, laureată de două ori a Premiului Nobel, pentru fizică, în 1903, şi pentru chimie, în 1911. Decernarea a două premii Nobel unei singure persoane naşte nemulţumire mai în spate, Mircea Cărtărescu ieşindu-şi, pe bună dreptate, din pepeni: “Să se dea, domnule, numai câte unul, s-ajungă la toată lumea!”.

8 noiembrie
1888 Cu toate că era zilnic pe prima pagină a ziarelor, Jack Spintecătorul îşi păstrează modestia şi se retrage din activitate fără tămbălău, în cadrul unei ceremonii intime, la care nu participă decât el şi ultima victimă.

9 noiembrie
1799 Lovitura de la 18 brumar: cetăţeanul Bonaparte devine prim-consul al Republicii. Ulterior, cetăţeanul Bonaparte va deveni împărat şi va târî Franţa într-o serie nesfârşită de războaie, întrucât pe vremea aia nu te băga nimeni la balamuc dacă spuneai că te cheamă Napoleon.

10 noiembrie
1688 Din iniţiativa lui Şerban Cantacuzino, domnul Munteniei, se tipăreşte prima Biblie în limba română. Se pare că Biblia în limba română nu a fost tipărită integral, traducătorul omiţând câteva pasaje, cum ar fi “să nu furi” şi alte chestii de-astea lipsite de importanţă.

11 noiembrie
1855 Moare filozoful danez Soren Kirkegaard, ducând cu el în mormânt un secret care, probabil, nu va fi descifrat niciodată: ce-a vrut să spună.

12 noiembrie
1035 Moare regele Canut cel Mare, în timpul căruia Danemarca devine în întregime creştină. După cum ştiţi, vikingii erau nişte oameni foarte pioşi, care se închinau tot timpul şi se rugau înainte de fiecare masă: “Binecuvântează, Doamne, această pradă”.

13 noiembrie
1990 A fost scrisă prima pagină www. Pentru că internetul era abia la început, prima pagină www era absolut rudimentară, conţinând, în loc de pornache, tot felul de informaţii utile complet neinteresante.