Daily Cotcodac

De unde provin cele zece porunci

Julius Constantinescu

Am studiat cu atenție, în ultima vreme, cele zece porunci. De unele dintre ele am auzit pentru prima oară, dar nu despre asta vreau să vorbim acum. Ceva mi se pare în neregulă cu ele – și, mai ales, cu proveniența lor.

Haideți să luăm, de pildă, porunca a noua: „să nu mărturisești strâmb împotriva semenului tău”. De ce ar fi dat Dumnezeu o asemenea poruncă? Cu ce-l deranjează pe El că eu, atunci când semenul meu îmi cere bani cu împrumut și n-am chef să-i dau, pretind că n-am? Dimpotrivă, interesul Lui ar fi să dau bani la biserici, nu să-i împart în stânga și-n dreapta unor cunoscuți care-i aruncă pe băutură.

Un exemplu și mai elocvent e a opta poruncă – „să nu furi”. E un lucru știut că cele mai frumoase catedrale ale lumii au fost ridicate cu bani proveniți din jafuri, extorcări și spolieri nerușinate. Imediat ce fură o sumă mare de bani, oare nu simte orice hoțoman nevoia să dea bani la biserică pentru a-și cumpăra un loc în Rai? Și atunci, de ce ar fi dat Dumnezeu o asemenea poruncă, câtă vreme are asigurată partea Lui din orice prăduială?

De fapt, dintre toate cele zece porunci, singura pe care Dumnezeu ar fi avut vreun interes să ne-o dea e a șasea, „să nu ucizi”. Își protejează opera, are logică. Chiar admițând că cel pe care vrei să-l ucizi nu e cea mai bună lucrare a Sa și tot ar fi o lipsă de respect – în definitiv, toți avem zile mai proaste.

Bun, o să întrebați, și dacă nu Dumnezeu ni le-a dat, atunci de unde le avem? Pentru a răspunde la asta, haideți să trecem puțin în revistă restul poruncilor: „să nu ai alți Dumnezei în afară de Mine”, „să nu-ți faci chip cioplit căci eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos”, „să nu iei în deșert numele Meu”, „ziua a șaptea este închinată Mie”, „să nu preacurvești”, „să nu râvnești la femeia aproapelui tău”.

Vă gândiți și voi la același lucru?

De fapt, cred că Moise a primit cele zece porunci de la nevastă-sa, dar i-a fost jenă să recunoască și, când l-au întrebat evreii de unde le are, a răspuns: „De la Dumnezeu, mă, de unde căcat să le am?”