Daily Cotcodac

Reporterică nu știa să zică rrâu, rrățușcă, rrămurică

Simona Catrina

În aceste zile, când țara s-a răsculat împotriva împilării, au ieșit la iveală găunoșeniile sistemului, ale guvernului și-ale gramaticii. Plus ale dicției, ca bonus. Am nimerit la un moment dat pe un post unde vorbeau toți rârâit, era groaznic, am crezut că am eu ceva la satelit. Am sunat la furnizor, să reclam calitatea sunetului. Ăia aveau deja pus pe robot: „Pentru aceia dintre stimații clienți care sună în legătură cu calitatea sunetului, informăm că pe postul Cutare TV e de la ei, în sensul că moderatorii, invitații și telespectatorii furioși care intră în direct graseiază din fabricație, deci este o pură coincidență, vă mulțumim pentru înțelegere”.

Din piețele pline de iobagi, au transmis, nu-i așa, reporterii. Ei sunt niște oameni minunați, prost plătiți și mult munciți, care acum au avut ocazia să se evidențieze, spre a crea următoarea generație de Adelini Petrișori.

Un reporter cu ceva polipi ne-a dezvăluit ceva senzațional: „Există manifestanți atât în fața teatrului, cât și în fața Universității. Pe o parte a Pieței Universității stau o parte dintre manifestanți, în fața Teatrului Național, și pe cealaltă parte a Pieței Universității stau altă parte dintre manifestanți, în fața Universității. O parte dintre jandarmi sunt lângă manifestanții din fața teatrului, o altă parte dintre jandarmi sunt lângă manifestanții din fața Universității”. Pe un spot genial ca ăsta, deci cronofag și plictisitor și redundant, o firmă ar fi plătit 3000 de euro pe apariție, dar reporterul l-a slobozit gratis, treacă de la el.

„Sunt aici oameni care vin cu steaguri care flutură din mașini care trec pe străzile care sunt pline de oameni care protestează!”, se sufocă un alt reporter, la o televiziune de știri. Într-un rând jumate, avem cinci „care”-uri, dar colportorul lor are circumstanța atenuantă că, în vacarmul aferent, n-auzea nici ce gândește, darmite ce vorbește.

„Nu trebuie să încurcăm aceste controale pe care le fac jandarmii cu perchezițiile corporale”. Remarca omului din teren era decentă, în fond multă lume confundă verificarea cărții de identitate cu pipăielile insistente pe cracii blugilor cam prea umflați pentru asemenea trupuri aschilopate – hâmm, aici se ascunde ceva.

Vă spun sincer, nu din lașitate sau deontologie nu sunt acum în Piață. Pur și simplu, am probleme birocratice. Jandarmii fac controale și mi se pot întâmpla diverse nenorociri: buletinul de rezident temporar în România mi-a expirat, pe pașaportul românesc scrie „cetățean român cu domiciliul în străinătate”, iar dacă scot pașaportul canadian, mi-e că mă deportează ăștia în Toronto, Doamne ferește.