Daily Cotcodac

Poveste de iarnă

Julius Constantinescu

Pe Ion V., din satul Moroieni, județul Prahova, îl apucase sâmbătă o hărnicie inexplicabilă, lucru cu atât mai reprobabil cu cât, după cum se știe, omului gospodar îi șade iarna mai bine cu băutura decât cu munca. Încălcând, așadar, acest frumos obicei statornicit în mediul rural, Ion ieșise în curte și se spărgea în figuri curățând zăpada. Prin deszăpezirea principalelor artere de circulație din gospodărie – respectiv, cele care duceau spre grajd, cotețul de găini, buda din fundu’ curții și beciul cu vinișor – Ion s-a trezit brusc confruntat cu un excedent de zăpadă, pentru care nu avea un spațiu de depozitare adecvat.

Cum situațiile grele reclamă soluții inteligente – iar Ion era, desigur, un tip cu o inteligență peste medie, vom vedea imediat și de ce am folosit verbul „a fi” la timpul trecut –, acesta a aruncat zăpada peste gard, mai precis în bătătura lui Iulian L., profitând oarecum de faptul că ferestrele acestuia nu dădeau spre curtea lui.

Să-l părăsim pentru moment pe acest om de ispravă și să vedem ce se întâmpla, în timpul ăsta, peste gard. Ei bine, Iulian L. era cu adevarat un om gospodar, care pilea la gura sobei de cum dădea zăpada și până se topea, când drumul spre cârciuma devenea accesibil. La fel s-a întâmplat și sâmbătă – Iulică o luase de dimineață pe ulei, cum îi șade bine creștinului. Pe la prânz, din cauza băuturii, Iulică a fost nevoit să meargă până în fundul curții, la toaletă.

Deși bine afumat, lui Iulian i s-a părut destul de ciudat faptul că, în timp ce în curtea vecinului Ion nu prea ninsese, la el în bătătură căzuse zăpadă ca la balamuc. Intrigat de acest fenomen demn de Dosarele X, Iulică a intrat impetuos în curtea lui Ion, l-a liniștit din mers pe câinele acestuia, lovindu-l sugestiv cu o lopată în cap, și a dat buzna peste Ion.

Aici, Iulică a ridicat chestiunea căderilor de zăpadă. Desigur, din cealaltă parte, a lui Ion, părea că Iulică a ridicat mai degrabă o lopată, dar mă tem că Ion, Dumnnezeu să-l odihnească, n-a mai avut timp să-și dea seama cu exactitate ce ridicase Iulică.