Daily Cotcodac

Ce subiecte v-ar fi dat Eftimie şi Camionagiu la BAC

Îndr. Ovidiu Eftmie

Subiectul 1: Comentaţi următoarea secvenţă din nuvela fantastică “Sărmanul Dionis” a poetului Mihai Eminescu.

Ah! garafa pântecoasă doar de sfeșnic mai e bună
Și mucoasa lumânare sfârâind săul și-l arde
Și-n această sărăcie te inspiră, cântă barde –
Bani n-am mai văzut de-un secol, vin n-am mai băut de-o lună.

Un regat pentr-o țigară, s-umplu norii de zăpadă
Cu himere!… Dar de unde? Scârțâie de vânt fereasta,
În pod miaună motanii — la curcani vânătă-i creasta
Și cu pasuri melancolici meditând umblă-n ogradă.

Punctaj:
1. Scrieţi, pe scurt, cam ce melodie credeţi şi-ar fi dorit Mihai Eminescu să-i cânte lăutarul – Sincere felicitări.
2. Explicaţi cum se poate transforma o garafă într-un instrument de iluminat – Felicitări simple.
3. Descrieţi într-un text scurt, 8-10 pagini, condiţia geniului în literatura română, menţionând totodată şi numărul de beri pe care le-aţi oferit la Terasa Scriitorilor unor titani ai generaţiei optzeciste – Circumstanţe de felicitări.

Subiectul 2: Comentaţi fragmentul următor din lucrarea viceampionului naţional la poezie Tudor Arghezi, “Inscripţie pe un pahar”.

Cristal rotund, pe-o umbră de velur,
Cu inima de-a pururea senină,
M-am născocit din ape de azur,
Am îngheţat subt ţurţuri de lumină.
Şi nencetat, ca pietrele de rouă,
Par a renaşte-n locu-mi tot virgin,
Cu-o licărire-n fundul meu mai nouă,
Pe cât mi-i încăputul de puţin.

Punctaj.
1. A băut sau nu Arghezi din pahar? Argumentaţi – Sincere felicitări.
2. “Pe cât mi-i încăputul de puţin” se referă la faptul că paharul sau maţul este mic? Argumentaţi – Felicitări simple
3. Explicaţi în 60-80 de rânduri vioiciunea literară şi modul în care Arghezi făcea rime perfect treaz – Circumstanţe de felicitări.

Subiectul 3. Analizaţi cu atenţie următorul text literar al criticului Nicolae Manolescu.

“Cerinţa era destul de clară. De vreme ce se spunea în ea ‘text dramatic’, era clar că e vorba de genul dramatic. E o puturoşenie generală, nimeni nu mai citeşte, nimeni nu mai citeşte teatru. Elevii care au scris greşit nu ştiau probabil nicio piesă de teatru şi atunci au scris ce au ştiut, gândindu-se că tot vor fi punctaţi”, spune Nicolae Manolescu.

Punctaj:
1. Explicaţi diferenţa între “text dramatic” şi “gen dramatic” în aşa fel încât să înţeleagă şi oamenii bătrâni, eventual senili – Sincere Felicitări.
2. Explicaţi în cuvinte simple cine a apărut mai întâi, cititorul de teatru sau spectatorul de teatru. Folosiţi argumente complicate, nu jigniţi autorul citatului cu explicaţii simple de tipul “nu exista hârtie pe vremea lui Sofocle, boşorogule!” – Felicitări simple.
3. Scrieţi un text de 8-10 pagini în care argumenaţi pe larg corespondenţa între semnificant şi semnificat, precum şi de ce raportul dintre semnificant și semnificat este arbitrar, cum face acesta distincția dintre semn și simbol şi comentaţi din punctul de vedere al lui Ferdinand de Saussure citatul de mai sus – Circumstanţe de felicitări.

Camionagiu

Subiect 1. Relevarea unei trăsături dominante a personajului Babatunde, din scrierile autorului canonic Şendroiu, ilustrate prin secvenţe dramatice semnificative, citate şi comentate – 10 like-uri.

Subiect 2. Redactează un eseu de două-trei pagini despre particularităţile constructive ale personajelor dintr-un text dramatic* studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: doctorul Şendroiu, Eftimie, Julius (la alegere) – 50 like-uri.

Subiect 3. Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre simţul datoriei, onoare, prietenie şi spiritul de sacrificiu, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia înălţătoare a lui Julius Constantinescu:

„Dragi tovarăşi şi pretini, muncitori şi ţărani care intraţi pe site-ul nostru căutând porno cu pitici,
vă mulţumesc tutulor pentru că ne citiţi şi vă invit să rămâneţi liniştiţi la locurili voastre. Ce e asta? Ce vrei să faci cu asta? E ruşine! V-am crescut ca o mamă, daţi-mi drumul la mâini, îmi rupeţi mâna, daţi-mi drumul! Alooo, măi băiatule!”

(10 like-uri)

* E o puturoşenie generală, nimeni nu mai citeşte, nimeni nu mai citeşte teatru. Singura piesă de teatru de pe Daily Cotcodac e asta.