Daily Cotcodac

Numărul Pi încinge spiritele! Îl vrei în continuare în manuale?

Julius Constantinescu

Panică printre iubitorii matematicii după ce site-ul realitatea.net a anunţat că numărul Pi, una dintre cele mai îndrăgite constante de pe manapond, şi-ar putea trăi ultimele zile. Ştirea a fost preluată aseară de aproape toată presa din România – logic, doar e singura presă din lume capabilă să dea ştiri alarmiste cu constante matematice.

Dar, să vedem despre ce e vorba.

Începem cu realitatea.net, care traduce din economictimes.indiatimes.com, care citează Daily Mail: „Matematicienii susţin că folosirea numărului pi, o constantă, care face referire la raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc, nu este potrivită şi că acesta ar trebui să fie înlocuit cu tau. Matematicienii au spus că, deşi 3.14159265, valoarea numărului pi, nu este incorectă, asocierea acestei cifre cu proprietăţile unui cerc este greşită”.

Potrivit lui Arhimede (citat de Daily Cotcodac, în caz că doreşte să ne preia vreun ziar), numărul Pi este o aproximare folosită la calculul ariei unui cerc:

A = π x R²

Carevasăzică, ceva legătură cu cercul ar avea. Dar, să vedem în continuare cum s-a ajuns la numărul tau, a cărui valoare este egală cu 2π. După ce a descoperit formula de calcul pentru aria unui cerc, acelaşi Arhimede s-a folosit de aproximarea 3,14, adică numărul pi, pentru a calcula circumferinţa unui cerc. Vezi mai jos formula!

L = π x D, unde D este diametrul cercului.

Care mai departe ar fi:

L = π x 2R = 2π x R = τ x R

Iaca tau! Deci, nimic greşit în asocierea lui pi cu cercul, nici o schimbare dramatică în matematică, valoarea lui tau este egală cu 2π, e o schimbare post pe post. Dar, dat fiind că Realitatea a dat ştirea la a patra mână, să nu excludem posibilitatea ca matematicianul citat să fi spus de fapt „mă duc la budă, brb”.

La ProTV, altfel un post destul de echilibrat, până ajungem la matematică, lucrurile sunt şi mai grave: „După sute de ani, matematicienii şi-au dat seama: numărul Pi este INCORECT”. Aici spiritele sunt mai inflamate şi se luptă fără menajamente, numărul Pi fiind pur şi simplu acuzat că e greşit (sau corupt, depinde cum interpretezi). Dar, foarte important, „după sute de ani”, de unde deduc că vreo mie şi ceva de ani a fost bun, dar pe urmă s-a stricat. Nu m-am lămurit dacă l-a scăpat careva pe jos şi i-a spart câteva zecimale, dacă l-a ros pisica sau l-a uitat Euler pe masă şi s-a jucat copilul cu el.

Nici Cancan nu-şi putea lipsi cititorii de un asemenea scandal picant şi titrează: „Şoc în lumea matematicii! Numărul Pi este greşit!”. Aştept mâine să văd dacă nu-l trag de urechi: „Pi, ştiai că eşti greşit şi n-ai zis nimic?” şi dacă nu cumva nu e însurat cu o româncă.

Recunosc, în Libertatea nu m-am mai uitat, oarecum şi de frică să nu-l văd pe Pi în fundul gol pe prima pagină, sub titlul: „Vezi aici toate zecimalele lui Pi!”.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-i un share si un RT. Vezi butoanele!