Daily Cotcodac

Homo indooris, un Oblomov al timpului nostru

M-am întrebat de multe ori cum m-aş fi descurcat dacă aş fi trăit înainte de inventarea calculatorului. Mi-ar plăcea să cred că aş fi putut fi fondatorul celui mai mare imperiu cunoscut vreodată, spiritul a cărui scânteie a declanşat Renaşterea, un progresist, cineva demn de a ocupa un loc de cinste în manualele de istorie. Dar, ca să fiu sincer, mă cam îndoiesc. În Antichitate aş fi fost mai degrabă cel mai ieftin sclav din lume, genul ăla de sclav pe care îl făceai cadou ca să scapi de el – „Auzi, dragă, tracul ăsta nu munceşte deloc, şi mai mănâncă şi o groază de dulciuri. Hai să i-l ducem vineri lui Crassus, şi aşa data trecută ne-am dus cu mâna goală”. Iar în Evul Mediu aş fi stat sprijinit în sapă şi m-aş fi plâns toată ziua: „Uite-te şi tu, vecine, de dimineaţă până acum n-am reuşit să sap decât astea două rânduri, n-am avut deloc inspiraţie”.

Oamenii ca mine nu sunt întotdeauna înţeleşi. Mi se întâmplă, de pildă, să stau în câte o după-amiază în pat şi să mă sune vreun amic sau o cunoştinţă care să mă întrebe ce fac. Răspund că stau în pat şi, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, din difuzor se aude o voce îngrijorată, care mă întreabă dacă mă simt rău. Ce viziune rudimentară asupra vieţii! De ce un om care stă în pat după-amiaza trebuie neapărat să se simtă rău? Nu putem presupune că stă în pat doar de plăcere, citind o carte, uitându-se la televizor sau lenevind pur şi simplu? Este ca şi cum am crede că cineva care mănâncă o tartă cu fructe era mort de foame, sau că berăriile sunt umplute până la refuz numai de oameni cărora le este sete.

Mai multe despre lenea din era internetului găsiţi pe homoindooris.ro – Homo Indooris, ca s-o citez pe Carmen Avram, este un tip care stă tot timpul lipit de calculator, nu iese din casă, se joacă toată ziua cu motanul şi câştigă mii de euro pe lună. Site-ul e foarte bine făcut, deşi are şi două scăpări grave. De pildă, de la secţiunea „problemele lui Homo Indooris” lipseşte punctul „Divorţ”, iar testul, altfel haios, e pentru începători – eu am bifat răspunsul B la toate întrebările fiindcă mi-a fost lene să mişc mouse-ul.