Daily Cotcodac

Magia sărbătorilor: ce cadouri facem?

Ovidiu Eftimie

În aceste triste momente de stres mi se pare logic şi normal ca eu să fiu acela ce vă dă sfaturi despre ce puteţi cumpăra celor dragi de sărbători. Pentru că provin dintr-o familie de oameni lipsiţi de cea mai mică urmă de diplomaţie, ştiu ce ar fi util în casă, fără să mai fac baletul necesar.

Să mă explic: prima discuţie ca între bărbaţi, cu taică-miu, a avut loc la 14 ani, când m-a întrebat, imediat după „hai salut”: „Bă, ai început să-ţi faci l…? Ai bani de reviste?”. La 18 ani mi-a zis direct „dă o ţigară că am rămas fără”, iar pe la 18 ani şi un pic îmi şutea casetele cu Paraziţii să asculte în cârciumă cu băieţii extrase de pe albumul „Acordeonul la Maxim”.

Nici acum, când mă duc pe la el să-l vadă pe nepotu-su, şi pe nepotu-su să-l vadă pe moş Crăciun (taică-miu a dezvoltat o barbă albă impresionantă), omul nu are prea multe diplomaţii: „Bă, am făcut nişte friptură, am o vişinată şi o bere. Dacă vrei fac o cafea dar, dacă tot nu vrei să bei, mai bine îţi dau nişte apă”. Cu taică-miu lucrurile sunt simple, îmi oferă cadouri de sărbători importante pentru sufletul meu: câteva kile de cartofi, o tărie şi o jumate de viţel, având în vedere că actuala lui nevastă provine dintr-o familie de crescători de vite.

Încurajat de comportamentul ăsta m-am dus la ziua unui amic acu’ câţiva ani şi, în loc să-i cumpăr spray-uri, bibelouri sau cărţi, i-am adus doi saci de cartofi. Am fost cel mai respectat om din casa cu pricina, fiind lăsat chiar şef peste dulapul cu băuturi făcute cadou. Atunci am învăţat o lecţie importantă – bine, nu chiar atunci, că i-am scris pe tort cu frişcă „M… s… p…. La mulţi ani!”. Dar dup-aia.

Cele mai frumoase cadouri sunt cele utile: cumpăraţi-le celor dragi chestii ce ar utiliza prin casă, cum ar fi 10 metri de cârnaţi. Fă cadou de Crăciun cuiva aşa ceva, şi-ţi garantez că nu te va uita. Sau un ciubăr de ouă. Sau două borcane de sarmale. Sau nişte muşchi în untură. Plus un damijon de vişinată cu boabele în el, să vadă că-ţi pasă.

Lasă dracului parfumurile, pulovărele, cărţile sau dvd-urile cu filme luate de la promoţie. Cine dracu’ apreciază aşa ceva? Adu câteva butelci de zeamă de varză în seara de Crăciun şi, a doua zi, vei fi mai respectat ca Iisus. Cu banii pe care-i dai pe nişte prostii de ciocolate cu moşi crăciuni ai putea cumpăra un portbagaj de cartofi. Ce crezi că o să mănânce amicii tăi în ianuarie, cartofi prăjiţi sau ciocolată?