Daily Cotcodac

159 € către Europa, la Air France

Aţi văzut nu o dată, presupun, ofertele de 10-15 euro pentru un zbor de la Bucureşti la Roma, Milano, Madrid – completaţi voi mai departe, eu chiar nu ştiu unde zboară toate cursele alea (presupun totuşi că nu la Oslo fiindcă n-am auzit încă de români plecaţi la cules de licheni). Dar, de câte ori aţi călătorit voi cu 15 euro? – cu avionul zic, nu cu autobuzul până la Buzău.

În realitate, pe lângă cei 15 euro, mai pui în jur de 100 pentru taxa de aeroport, ceva pentru sacoşa de rafie în plus la bagaj (asta dacă vrei să duci şi tu nişte pălincă la serviciu, să bea şi colegii spanioli ceva natural, de ţară) şi încă o dată cât a costat biletul dacă vrei un sandviş şi un pahar de Fanta (da, Eftimie, ştim că tu nu bei Fanta; poftim: Cola). Cu totul, ajungi cam la cât ai ieşi cu o companie aeriană serioasă, dacă îţi iei biletul cu câteva luni înainte.

Dacă ai noroc, poţi găsi un bilet mai ieftin la o companie serioasă şi mai din scurt. Dacă ai noroc – eu, anul trecut cam pe vremea asta, n-am avut. Anul ăsta însă există o ofertă bună la Air France – 159 de euro către destinaţii din Europa, cu toate taxele incluse (în caz că tragi tare să ieşi angajatul lunii decembrie, e bine de ştiut că oferta e valabilă până la 31 martie anul viitor). Pe lângă reducerea de preţ şi serviciul de check-in gratuit, oferta include şi o greutate mai mare a bagajului (23 kg, în loc de 20, cât e limita obişnuită) şi, evident, serviciul de catering de la bord gratuit. Cele 3 kg în plus la bagaje o să-ţi prindă bine – s-ar putea să nu mai fie nevoie să-ţi arunci din lucruri ca să poată soţia să mai bage nişte cumpărături în geamantanul tău. Cât despre masa din avion, mie mi se pare cel mai important lucru – nu atât mâncarea în sine, cât faptul că servirea mesei îmi distrage pentru o vreme atenţia de la problema celor 10.000 de metri care mă despart de pământ.

De curiozitate, ştie cineva cât costă, cu toate cheltuielile care nu sunt incluse în preţul biletului la companiile low-cost, un zbor în care vecinul se uită la filme pe laptop cu sonorul tare şi lumea se buluceşte la uşă înainte ca avionul să oprească pe pistă?