Daily Cotcodac

Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte şi le-am retras cetăţenia

Julius şi Pircă

Un sondaj recent arată că poporul nostru blând şi cu frica lui Dumnezeu ar vota în masă pentru următoarele: pedeapsa cu moartea (nu se ştie pentru ce, probabil pentru orice), întemniţarea celor care atacă ortodoxia, retragerea cetăţeniei romilor care fură în străinătate (logic, aşa ar rămâne pe capul ţărilor unde au furat) şi alte asemenea idei blajine.

Noi nu vedem decât două explicaţii pentru care românii ar vrea introducerea pedepsei cu moartea: prima, pentru că i-a întrebat cineva asta (acum, cinstit: dacă v-ar întreba cineva după două ore în trafic, voi nu v-aţi pronunţa pentru pedeapsa cu moartea?), şi a doua, pentru că e ceva nou (ţineţi minte câţi români au votat pentru parlament unicameral? Ei bine, dacă aveam deja unicameral şi Băsescu ar fi spus că e mai bine cu două camere, la fel de mulţi ar fi votat pentru parlament bicameral). Probabil că şi locuitorii judeţului Vaslui, care ar fi executaţi pe capete dacă s-ar reintroduce pedeapsa cu moartea (nu prea contează pentru ce), la ora asta sunt foarte entuziasmaţi de idee.

În polemica privind întemniţarea celor care atacă ortodoxia, sincer, nu ne-am băga. Nu de alta, dar un popor care crede într-un Dumnezeu care-i porunceşte să nu ucidă, iar apoi cere pedeapsa cu moartea, nu e foarte uşor de bătut la logică.

În schimb, suntem perfect de acord cu retragerea cetăţeniei oricărui român, fie el şi rom, care comite infracţiuni pe teritoriul altor state. Ai furat sau ai ucis în Italia? Foarte bine, să se descurce italienii cu tine, asta nu mai e problema noastră. Plus că e mai bine şi pentru infractor – noi tocmai am cerut pedeapsa cu moartea, aici ar fi executat.

În fine, măsura logicii acestui sondaj e dată dorinţa de a retrage cetăţenia locuitorilor de etnie maghiară care cer autonomia ţinutului secuiesc. Practic, ei n-ar mai fi cetăţeni români, aşa că n-ar putea să mai ceară autonomie; ar cere direct independenţa. Şi nici nu i-am mai putea condamna la moarte.